Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hol a legjobb a macskának?

Hol a legjobb a macskának?

Figyelt kérdés

Nem provokatív kérdés, tudom hogy az ellentétek nagyon erősek és nem is kicsik. Szeretném ha kulturált beszélgetéssel, érveléssel lehetne ezt a kérdést megválaszolni.


Szóval 1 hónap múlva idekerül nagymamám cicája. (még nem volt macskám de már utána jártam a dolgoknak) Most 1 éves, kijáró, de sokszor szokott bent aludni.

Kizárólag kint nem szeretném tartani, vagy kijáró, vagy benti lesz.


Csak bent

Előnyök: 100% biztonság, mindig itt lenne (szorosabb kapocs?)

Hátrányok:

Természetes közegtől való megfosztás, mindössze 200m2 élettér, mindig ugyanaz a környezet


Kijáró

Előnyök: Természetes közeg, Nagy terület,ingergazdag környezet

Hátrányok:

Rengeteg veszély, kevesebbet lenne velem


Agglomerációban lakok, itt mindenkinek nagy kertes háza van a környékünkön, 2 km-re innen pedig egy félig erdős, fás terület.


Hallottam olyat, hogyha a kerítés mellett nincs fa és a kerítés alatt nem tud kimászni, a kerítés tetejére lehet kapni ilyen forgó hengereket, amik a kertben tartják a macskát. Ez egy viszonylag jó megoldás lenne mert nagy kertünk van, csak nem tudom elég inger érné-e így is....


Bocsi ha hülyeségeket feltételezek2019. jan. 5. 17:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
80%
Én a kinti-benti tartás mellett vagyok.Persze,ha nagyon veszélyes a környék,tényleg jobb csak bent tartani egy cicát.Nem hinném,hogy a benti tartás miatt szorosabb kapcsolat alakulna ki.Attól még nem fog jobban kötődni egy állat,mert összevan zárva a gazdival.És nem is értem miért gondolják páran,hogy a kinti tartás abból áll,hogy kirakják a macskát az útra.Én naponta többször kimegyek a kertbe csak a cicák miatt(nem csak a miénk van itt).Ha körbe nézek a kertbe vonul utánam az egész bagázs vagy segítenek kertészkedni.Ha megtudnátok úgy csinálni,hogy ne tudjon kimenni a kertből az szerintem teljesen jó lenne.
2019. jan. 5. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
44%

Ivartalanítsd és nem fog annyit elmászkálni. A miénk konkrétan csak kajálni járt haza meg aludni. Majd miután meguntam hogy teli van sebekkel meg bolhákkal akkor szépen elmentünk a dokihoz. Mondjuk az ivartalanitásnak amúgy is alapnak kellene lennie hogy ne legyenek terhesek a hölgy macskák.


Na de a lényeg hogy mióta ivartalanitva van azóta 70%nyit csökkent az elkoborlás.

2019. jan. 5. 18:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
A macska valójában akkor igazán boldog, ha kijárhat a lakásból. Szeretnek a kertben bóklászni, fára mászni, vadászni. De ennek megvannak a veszélyei, mert nincs előttük akadály, mint a kutyák előtt. Nehéz megoldani, hogy kerten belül maradjon.
2019. jan. 5. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Kandúr macska, ivartalanítva biztosan lesz. Barátságos környék, de kutyák, autók, magaslatok itt is vannak. És őrült emberek mindenhol vannak.
2019. jan. 5. 18:45
 5/13 anonim ***** válasza:
87%
Mivel nekem bent vannak így a benti tartásra teszem a voksom. Tudom merre járnak, nem kell félnem h elüti őket az autó, v h ellopják. Meg nekem az se tetszik h mondjuk kint járkál a piszokba, ki tudja mibe, aztán meg bejön aludni meg összemászkálja a házat... így tudom h tiszták, ez számomra nagyon fontos. Mivel alomba piszkít, ellenőrzöm azt is, nem e megy a hasa stb. A mi cicáink lusták, elég sokat alszanak, futkároznak is persze, játszanak, sztem elég nekik a házunk, úgy látom.
2019. jan. 5. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Ezért bizonnyal le fognak pontozni, de azt is figyelembe kell venni, hogy a kijárós macskák nagyon komoly természetkárosítást végeznek...

Szélsőséges esetben egész fajokat irtanak ki, nyilván nálunk nem erről van szó, de amelyik macska hajlamos vadászni, az nemcsak egeret fog (főleg egy városias környezetben, ahol talán nincs is egér), hanem énekesmadarakat, fiókákat, hüllőket, kétéltűeket stb.

Szerintem ezt is figyelembe kell venni.

Persze, "régen" is vadásztak a macskák, csak akkor szinte minden portán voltak jószágok, takarmány, ami vonzotta az egeret, patkányt, s a macskák legnagyobbrészt ezeket fogdosták össze. Mostanra alig van haszonállat a legtöbb helyen, ezért rágcsáló is sokkal kevesebb, de ha egy macskában megvan a hajlandóság a vadászatra, akkor vadászni fog... azt, amit talál.

Ha meg tudod csinálni a kertedet úgy, hogy a cica ne tudjon kimenni, az a legjobb. Ezt a hengeres megoldást nem ismerem, én olyan láttam, hogy a kerítés tetejére kb. 45 fokban befele döntött plexilapokat szereltek, ott sem tudott kimenni.

2019. jan. 5. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Én a benti tartás híve vagyok, DE ebben az esetben, ha valóban meg tudjátok oldani a macskabiztoa kerítést, akkor az lenne a legjobb. Akkor kijár, de egy általad ellenőrzött, biztonságos környezetbe.
2019. jan. 5. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

Nálunk a macska 90%-ban benti. Ha jó idő van és van kedve, kijöhet velem a kertbe. Kint elbóklászik, bogarászik, nézelődik, aztán bejön. Soha nem ment még ki a kertből. Ahogy én nem szeretném, hogy idegen macskák mászkáljanak hozzánk, gondolom a szomszédaim sem díjaznák, ha a madáretetőjük körül sündöröjön a macskám. Sokan etetik télén a madarakat. Ez a macskáknak svédasztal. Nagyon haragszom, amikor az énekesmadarakat elpusztítják, vagy kizsebelik a fészkeiket a macskák.

Attól meg pláne kiráz a hideg, amikor a veteményeskertemet alomnak használják a környékbeli macskák. Csirkéim is vannak, őket is előszeretettel pécézik ki. Én a macska problémát három kutyával oldottam meg. A saját macskámat szeretik, a többieket be sem engedik a telekre.

Azt javaslom, hogy bent tartsd a cicát és felügyelettel engedd ki. Ha a kertedben vannak bokrok, fák, vagyis érdekes a kert neki, akkor nem akar majd elszökdösni. Ha napo 1-2 órát kint tölt, az elég. Így biztonságban tudhatod őt is és kárt sem okoz.

2019. jan. 6. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
34%

Nekem kb. 8 éves a cicám. Az első 4-5 évben kizárólag kinti macska volt, mégse lett semmi baja. Egyszer begyulladt a méhe, azonnal meg is műtötték, és mivel kevés esély volt a felépülésére bent tartottuk, mert magát nem igazán tudta volna megvédeni. De túlélte, és most kinti-benti cica.

Szerintem bent tartani a macskát állatkinzás (hacsak ő maga nem vágyik a kint létre). Az enyém még így télen is kijárkál 5-10 percre, megőrülne, ha nem lehetne kint soha. Ha elmegyünk otthonról akkor viszont mindig bent van, és éjszaka is.

Megértem, hogy senki nem akarja elveszíteni a cicáját, de ez az agyonféltés hihetetlenül abszurd. Nálunk minden gond nélkül ki tud sétálni a kerítésen, de szerencsére nem megy messze. (Ivaros kandúr macskáknál persze nem ez a helyzet, de néhány nőstény is messze megy, személyiségtől függ.) Az autóktól én is félteném, de nálunk nagyon kevés van és azokat is olyan messze elkerüli, amilyen messze lehet. Mögöttünk van egy domb, innen régen jöttek rókák a kertbe, ma már csak őzek. Nem azért élnek, hogy bezárja őket bárki, nehogy bajuk essen, szerintem ez önzőség. Ugyanakkor a lakásban is eshet bármi baja, például a nyulam lerúgta őt kiskorában az emeletről (nem engedtük be, de beszökött).

Sokat lehetne még erről írni, vitázok is szívesen, ha valaki nem ért velem egyet.

A kötődéshez még annyit fűznék hozzá, hogy az én kapcsolatom akkor is nagyon szoros volt a cicámmal, amikor kint volt, sőt lehet, hogy még szorosabb. Amikor megműtötték eltűnt pár napra kábán, nagyon fura volt, gondolom az altató hatása alatt lehetett. Azt hittük, elpusztult, tényleg túl gyengének tűnt ahhoz, hogy egy napot is kibírjon egyedül nem hogy többet. De 3-4 nap múlva hazabukdácsolt.

2019. jan. 6. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:

Régebben én is úgy gondoltam, hogy a macskát kínzás bezárva tartani, de azóta rájöttem, hogy ez is személyiség kérdése.

Anyukámék cicája kinti-benti macska és ő tényleg megőrülne, ha nem mehetne ki. Már 8 éves viszont kint folyton valami baleset éri, pedig vidéken laknak egy kis faluban. Pl. felakadt egy szögre, megverte a többi macska rendszeresen (pedig ivartalanítva van), elkapta a szomszéd kutya, teleragadt a szőre bogánccsal, bolhás lett (nyakörv és cseppek ellenére). Szóval rá eléggé rájár a rúd, több időt tölt az állatorvosnál mint az összes többi macskánk együttvéve. Ennek ellenére nem lehet bent tartani, mert olyan balhét csap, hogy ő ki akar menni. Ha ő ki akar menni, akkor lesben áll az ajtónál, hogy kiszökhessen, ha valaki kinyitja.


A mi macskánk viszont benti cica, az erkélyre szoktuk kiengedni és neki ez bőven elég. Még soha nem akart kiszökni az ajtón vagy leugrani vagy ilyesmi. Ő mondjuk egy elég nyugodt természet és én úgy látom, hogy boldog bent. Sokat is foglalkozunk, játszunk vele és neki ennyi elég. Ő egy befogadott cica és kiskorában kint volt, ennek ellenére teljesen elégedettnek tűnik azzal, hogy bent van és soha semmi baja nem volt egy kis hányáson kívül (pedig ő is már 6 éves).


Mindkét cica lány mégis annyira különböznek.

2019. jan. 6. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!