Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Állatok » Macskák

A kérdés

Több macskások! Hogyan etetitek a cicáitokat? Mivel és milyen ütemben?

Nekem most három van, különböző korosztály, és nem egyszerre érkeztek. Van egy idősebb nőstény, ő már 9 éves és ő a rangidős, domináns. A középső 15 hónapos kandúr aki egy éve került hozzám. A legkisebb 10 hónapos kandúr. Na most az van, hogy a két fiatalabb jól elvannak egymással mert ők még játékosak, de etetésnél megy a rivalizálás mindháromnál. A konyhában van a padlón három tálca tisztes távolságban egymástól. Alapból tudják is, hogy melyik kié. Száraz táp éjjel nappal van a tálkákban, azon nincs is vita, ezen kívül jön még reggel este a nedves eledel, vagy főtt csirke hús. Ott van a probléma, mert nem egyszerre jönnek enni. Van amelyik épp szunyókál míg a másik eszik, aztán mikor észbe kap kiront és a másiké kell hiába osztom három felé. Egyik elüldözi a másikat, folyton ott kéne állnom, hogy lássam ki evett és ki nem, mert megy a háború. Ha háttal áll a másiknak az a baj, ha mellette eszik az a baj, ha elkülönítem az is baj, mert akkor meg meg kell néznie a másik mit kapott. Elég sok idő elmegy azzal, hogy igazságot tegyek, és biztosan el is kényeztettem őket, valamint nincs meg a rutin hogy csak ekkor és akkor van nedves eledel etetés, mert nap közben is kapnak ha jönnek könyörögni, meg akkor is mikor én enni akarok, mert ha nem kapnak, bele másznak a tányéromba. Kaotikus az egész. Korábban csak kutyáim voltak, és vannak is, náluk egyszerű, mert egy nap egyszer kapnak enni és ezt meg is szokták, pontosan tudják hogy mikor van itt az ideje, egyszerre esznek és kész. Cicáknál ez nem így van. Persze ezt tudtam is, de valami rendszert macskáknál is belehet vezetni? Mert ez így elég sok időt elvesz hogy figyeljek, lehet van amelyik kétszer is evett, és valamelyik egyszer sem, pl. a legkisebbet folyton hajtja a másik kettő. Főleg az idősebb szemétkedik szegény kicsivel. Hiába kapnak egyszerre kaját, és hiába ugyanazt, ugyanannyi mennyiségben, eszik két falatot a sajátjából, majd oda fordul a kicsihez, és elüldözi mert neki az övé kell. A lakás kicsi ahhoz, hogy teljesen elszeparáljam őket az etetéshez. Meg hiába is lenne, mert nem igazán érdekli őket, hogy melyik tálka kié, pedig tudják.

 2019. jan. 11. 06:56  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
A kérdező kommentje:

Még annyit, hogy kijárós cicák, de nálunk macskabiztos kerítés van, körben mindenhol drótháló, csak az udvarban császkálnak, ami elég nagy. A közös időzítést ez is nehezíti, mert nem egyszerre jönnek-mennek ki meg be. Valszeg ezt is elszúrtam, mert megengedtem hogy akkor jöjjenek, menjenek amikor csak akarnak. Kivéve az estéket, mert amikor már én is el akarok pihenni, akkor be kell hogy jöjjön mindegyik. Amúgy elég okosak, kicsi koruktól fogva tanítva vannak a nevükre, és többé kevésbé jönnek hívásra. Ez alatt azt értem, hogy olyanok mint a gyerekek. Már tudják, hogy be kell jönni, de akkor "még várjál szolga, előbb még megmászom ezt a diófát".

# 1/12Időpont 2019. jan. 11. 07:16 Privát üzenet

Én annyit tudok segíteni,hogy reggel este kapjanak tápot vagy kajamaradékot, a macskabiztos kerítés szerintem hülyeség (legalább is ha a macska miatt van),mert a macska így is úgy is megoldja,hogy elmenjen ha el akar. A tálkákkal pedig kapcsolatban mivel 3 macska van 4 tál legyen a ház legtöbb pontján,egymás mellé a konyhában legfeljebb kis időre hagyd,mert ha nem leszel otthon komolyabb kárt is tehetnek egymásban.


Remélem segítettem!A válasz 10%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 43%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/12Időpont 2019. jan. 11. 07:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kissé kényszeres vagy.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/12Időpont 2019. jan. 11. 07:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Rendszert úgy tudsz bele tenni, ha te irányítod az egészet. Azaz, ha nálatok a kicsit vegzálják, a kicsinek nem jut kaja, akkor a kicsi kapjon először enni úgy, hogy megfogod a macskát és odarakod a tál elé. Ha már eszik, akkor továbbmehetsz a következő táljához, azt is ugyanígy.

A kutyáknál a dominancia a lényeg, de itt muszáj vagy a leggyengébbel kezdeni, ha nem akarod, hogy éhen maradjon. Nem kell egész este ott állnod, a nedveset azért néhány perc alatt betömik, legalábbis itt. :) A szárazon meg, ha mindig kint van, könnyebben megosztoznak.

A folyamatos nasin mindenképp jó lenne változtatni, az nem normális, hogyha nem adsz, belemásznak a tányérba. Mondjuk pont emiatt az éhenmaradáson sem kell aggódnod annyira, ha el is lopkodják a vacsit. :)

Egyébként ez különböző igényű cicáknál így megy, ha biztos akarsz lenni benne, hogy melyik mit evett, akkor kvázi mellettük kell állni.


Korábbi válaszra meg ne hallgass, kifejezetten öröm olvasni, hogy van, aki megfelelően gondoskodik a kijárós cicák biztonságáról!A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 82%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont 2019. jan. 11. 08:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

#2. Nem mennek ki az udvarból, és nem is kerítés akadályozza meg őket, hanem egyszerűen nem is akarnak. Hidd el, ha elcsatangolnának, nem engedném ki őket. Ivartalanítva vannak, és jól is érzik magukat a közelemben. 6 tál van kint, 3 száraz tápos, három a nedves ételeknek, ja és plusz egy az akárminek, ami épp leesik bele. Svédasztal van.

# 5/12Időpont 2019. jan. 11. 08:08 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

#4. Igen, azt szoktam, hogy a legkisebbet megfogom és oda rakom a tál elé.

# 6/12Időpont 2019. jan. 11. 08:11 Privát üzenet
Nekem olyan etetőm van, ami a macskában lévő chipet felismeri és csak annak a cicának nyílik ki, amelyik rá van programozva. Nekem az egyik hipoallergén kaját kap, a másik simát, ezért kellett az étkeztetést megoldanom, hogy ne tudják a másikét megenni.

A válaszíró 86%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/12Időpont 2019. jan. 11. 08:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Nekem most két hasonló korú macskám van, de itt is volt olyan probléma, hogy lehet, hogy az egyik kétszer evett:S

Én a dominánsabbnak adok először, a másiknak utána, mert ha a dominánsabb már eszik, akkor nem érdekli a másik kajája, pedig egymás mellett vannak a tányérok (illetve, lehet, hogy így azonnal leveszi, hogy a másik ugyanazt kapja, amit ő).

Korábban, ha bele akart "pofátlankodni" a másik táljába, sosem hagytam. Megtanulta, hogy békén kell hagyni a másikat. Most már csak azt eszi meg, amit a másik esetleg meghagyott. (Ő sokkal nagyobb (nem kövér, csak nagyobb termetű), ivartalanított kandúr, a másik kisebb, ivartalanított nőstény.)


Régebben, amikor három különféle korú macskám volt (legidősebb ivartalanított kandúr, egy éves és egész pici nőstények), én akkor is együtt adtam nekik enni, épp azért, hogy a nagy megtanulja, a másik kettőt is békén kell hagyni.


Az evés rendszertelensége a te hibád. Mi reggel és este adunk, szárazat sem hagyunk elől. Amikor kijárós macskánk volt, evésidőben behívtam, akkor is benn etettem. Nagyon hamar megtanulta, mikor "érdemes" itthon lenni:D A mostaniak csak bentiek, nincs probléma, de ha nálad a kertben maradnak, nálad sincs.


És de, ebből a szempontból ugyanúgy kezeld, mint a kutyát! Mi az, hogy "belemászik" a tányérodba? NE hagyd! És külön akkor sem adnék, amikor ki akarják hisztizni! Legyél következetes!A válaszíró 81%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/12Időpont 2019. jan. 11. 09:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Második, hogy lenne már hülyeség a macskabiztos kerítés? Nyilván attól macskabiztos, hogy a macska nem tud rajta kimenni... Több macska esetén valóban nagyon kaotikus tud lenni az etetés, nekünk 4 van, és mindnek különböző tápot kell ennie. Gondolhatod... :) Mi is a mikrochipes etetőtállal szeretnénk megoldani a helyzetet, viszont baromi drága, és nekünk ugye négyen vannak. Egy a problémásabb, neki veszünk először. Addig viszont csak úgy működik, hogy ott állunk amíg esznek. :( Egy nap többször is. Ha az idősebb el akarja venni a kicsi kajáját, akkor ne engedd! Leguggolsz a kicsi mellé, és ha jön a nagy, elhajtod és kész! A konzervet elég hamar megeszik, azt azért ki lehet várni és felügyelni őket addig!

A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/12Időpont 2019. jan. 11. 10:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

#9. Szoktam ezt csinálni, szerencsére itthon dolgozom, sokat vagyok velük. Az egy éves a leginkább kommunikatív, és ő a legragaszkodóbb hozzám. Ő sokszor már inkább akkor jön oda enni, ha a másik befejezte, vagy azt csinálja, hogy rám néz ott vagyok -e mellette, meg körül néz hogy hol a másik kettő és úgy eszik. Mindegyik mentett cica, és sajnálom őket, megértem, hogy nehezen fogadják el egymást, mivel nem egyszerre kerültek ide. Először az "öreg" volt egykeként és azt hitte ő a világ közepe. Aztán tavaly előtt a Jézuska hozta a most egy évest menhelyről kölyökként, persze akkor körülötte forgott minden. Neki én vagyok az anyukája máig is. Az idősebb nagy nehezen bele törődött. Aztán Tavaly tavasszal találtuk a legkisebbet az erdőben. No ezt már az előző kettő már kicsit nehezményezte, de azért a két fiatal elvannak egymással.

Kerítésen nem kell aggódni, nem mennek ezek sehova, ha nyitva lenne akkor sem. Inkább benti macskának mondhatóak, nap közben kimennek pár órára játszani, de zömében bent vannak.# 10/12Időpont 2019. jan. 11. 11:58 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Macskások, mutatkoztok a macskátok elött ruhátlanul?
Macskások! Nem provokáció, de miért szeretitek a macskákat jopbban mint a kutyákat? Ne vegyétek sértésnek, de a kutyák agya úgy működik mint a miénk, illetve igazi hű társak,...
Tapasztalt macskások?
Macskások! Ti is szeretitek a fekete-fehér tarka cicakat?
Macskások! Ti mennyi pénzt költötök havonta macskakajára?
Ti hogy becézitek a cicátokat/cicáitokat, kutyátokat/kutyáitokat?

Kérdések az Állatok rovatbólKérdések a Macskák rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!