Milyen madaram legyen? nimfa papagáj, hullámos, vagy zebra pinty?

válasza:Nimfa!!
Cockatiel 4EVER!!!! 💙
El fogja tudni fütyülni a Hohoho-horgászt, a vezetékes DECT telefon csengőhangját, a nagyi maroktelefonjának csipogásait, a mikrót... Meg még akár pár bónusz okosságot.
🎶🐤🎵

válasza:#1 Ennyi a nagy indok? Ennyiért senki se tartson papagájt.
Mondom ezt nimfásként.
Kérdező, válaszolj ezekre őszintén: mik az igényeid, miket tudsz nyújtani, mit vársz el? Ettől függően változik, hogy mi illik hozzád

válasza:

válasza:#2 vagyok Az idősebb - ő a legelső, ráadásul - nimfám jelenleg 19 éves, már eléggé öreguras, de még jó formában van :) Szóval ja, ha rájuk esik a választás, akkor akár 25 évig is veled lehetnek. Ezzel számolni kell. Nem tudom, hány éves vagy, milyen változásokat látsz előre az életedben (pl egyetem, koli)
Én első blikkre amúgy a hullámost ajánlanám a leírtak alapján. Szociális, okos, tanítható (persze rengeteg következetességgel, pozitív megerősítéssel, nem tud csak úgy magától dolgokat) és szereti az embereket. 10-12 éves elköteleződés, de persze élhetnek ennél tovább is. Röpdében, párban nagyon jól elvannak.
A nimfa sokszor más jellegű, testközelibb kapcsolatot tud veled kialakítani (persze nem azt mondom, hogy a hullámosé nem az) de igen, említetted a hosszú élettartamot, kétszer olyan hosszú mint a huli
A hullámoshoz képest jellemzően (ergo nem garantált :D) nyugisabb, érzelmesebb kis lakótárs. A huli egy hiperaktív, csacsogó, imádnivaló kisördög ♥
A nimfa nyugisabb, lassabb temperamentumú, általában jobban tűri az érintést is, a hullámos annyira nincs oda érte (a nőstény nimfám mondjuk sosem hagyta, pedig kézzel nevelték)
Kis extra, hogy nagyon látványosan kommunikál a bóbitájával, könnyű leolvasni a hangulatát :D Bár gyakorlott gazdinak igazából nincs szüksége rá ehhez, de attól még jópofa.
A hullámos általában jobban utánozza a hangot, a nimfa - az enyéim is - jellemzően inkább csak fütyül. A hímem elfütyüli a saját nevét, a "szia"-t. Némelyik meg tud tanulni "szebben" beszélni, de a hullámosok általában lekörözik ebben. Némelyik elképesztően jól utánoz. Unokatesómék egyik hullámosa például reggelente jó reggelt kívánt az anyuka hangján :D
Viszont, ahogy korábban is írtam, jellemzőbb a hullámosra az állandó "csacsogás". Cincog, motyog, hangot ad. A nimfa általában hosszú ideig csendben van, aztán néha rátör az ötperc. A hangja is erősebb, ha egyszer rákezd, vagy amikor éppen kiabálós kedve van (az enyémeim nem szoktak, csak ha valami történik. Vagy ha épp nem látják, mit csinálok, de érdekli őket)
A nimfa egyértelműen nagyobb, "madarasabb" érzés ha rajtad van, de több hely is kell neki. A mieink szabadon vannak a lakásban
Takarítás szempontjából: nemtom hogy fogalmazzak szépen, a nimfa nagyon porzik :D Kakaduféle, finom tollport "termel".
Jellemzően kevésbé "konfliktuskereső" a nimfa, általában békésebb, míg a huli sokszor egy kis gengszter :D
Ha jól tudom, a nimfa általában ijedősebb. Mármint nem retteg folyamatosan, de ha megijed valamitől, látványosabb a reakciójuk. Ismert jelenség a "night fright", az éjszakai ijedtség. Ilyenkor megpróbálhatnak menekülni, ami szívás, mert nem látnak jól sötétben. Mi ezt csak denevérkedésnek hívtuk, felkapcsoltuk az éjjeli lámpát, az gyorsan megoldotta a problémát. Viszonylag ritkán fordul elő.
A nimfa általában jobban szereti az emberi társaságot. Nem kell macerálni, szimplán csak szereti, ha mondjuk ülsz és gépezel, akkor rád telepedik, vagy melletted szundikál. Nekem egyszer a könyökhajlatomban aludt, amíg neteztem, még gyerekként :D A huli nem tudom, mennyire ilyen
A pinty a legkevésbé kötődő, őket inkább akkor ajánlom, ha az a cél, hogy ők főleg egymással legyenek el, te pedig tudod őket figyelni. Társas állatok, de emberekkel nem annyira haverkodnak, mint a papagájok. 5-10 évig élnek.

válasza:#5 💙 💙
Szuper köszönet a leírásodért❣️
🙏

válasza:Bárhogy is döntesz, ne kereskedésből vedd a madarakat, hanem tenyésztőtől! Facebookon vannak díszmadaras csoportok, ott tenyésztőket is találsz.
Ha nehéz a döntés, menj el mondjuk egy madárparkba (Zámoly, Kőröshegy) nézd meg őket testközelből és dönts a látottak, hallottak alapján. Színváltozatban is nézz utána, melyik tetszik (példa kedvéért: nimfa - vadas, babos, fahéj, albino, lutino, pofafolt nélküli stbstb, hullámos - standard, TCB, rainbow stb).
Kezdő papagájtartónak még a kecske is szóbajöhet, vagy a katalin. Illetve tartható pintyféle nem csak a zebra van, tehát ott is van választék (rizspinty, sirálykapinty, kanári, gould amandina, papagájamandina stb).

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Nemrég vásároltam egy hullámos papagájt. Azt szeretném kérdezni honnan lehet tudni hány éves? A csőre fölött a hártya rózsaszín tudom hogy a hártya a nemére utal hogy ha barnás színű akkor lány ha kékes akkor fiú de az övé még rózsaszín. Nem lehet hogy fiatal még?
Mikor fehér póló van rajtam, rámegy a vállamra, de ha fekete, akkor nem :(
Már több napja nem csipogott/csicsergett.mióta meghalt a párja, kedvetlen, unott.Mostanában már a földön alszik és alig van ereje
Egy hullámos papagájom van éééés már lassan megvan 5-6 hónapja... Kis ketrecében éleget, de csak eszik és kint beszélget a "barátaival". Ma reggel olyan kis pufi volt ezért nem nagyon hagytam kaját a tálkájában. Kint volt a füvön és csipegette a füvet meg minden meg...
És miután "jobban lett" a rúdján ülve a fejét ingatta, föl le, jobra balra. 4 éves múlt.
Arra gondolok, hogy csak a tyúkhúrt és a fürtös kölest hajlandó megenni, semmi mást. Semmit nem akar. Egyedül van, kb jövőre kap párt, addig sajnos csak egyedül kell boldogulnia. Mit csináljak? A kéztől tart még nagyon, nem fogad el kézből semmit, csak a tyúkhúrt. Hogy...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!