Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Milyen madaram legyen? nimfa...

Milyen madaram legyen? nimfa papagáj, hullámos, vagy zebra pinty?

Figyelt kérdés
még csak kezdő vagyok. nem tartottam madarat soha.

szept. 1. 14:51
A kérdező szavazást indított:
Nimfa papagáj🦜
hullámos papagáj🪽
zebra pinty🪶
13 szavazat
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
43%

Nimfa!!

Cockatiel 4EVER!!!! 💙

El fogja tudni fütyülni a Hohoho-horgászt, a vezetékes DECT telefon csengőhangját, a nagyi maroktelefonjának csipogásait, a mikrót... Meg még akár pár bónusz okosságot.

🎶🐤🎵

szept. 1. 15:08
 2/20 anonim ***** válasza:
80%

#1 Ennyi a nagy indok? Ennyiért senki se tartson papagájt.

Mondom ezt nimfásként.

Kérdező, válaszolj ezekre őszintén: mik az igényeid, miket tudsz nyújtani, mit vársz el? Ettől függően változik, hogy mi illik hozzád

szept. 1. 15:16
 3/20 A kérdező kommentje:
nagy kalitkát röpdét biztosítanék neki, és párban tartanám. őszintén a nimfa felé hajlok régota, rengeteget kutattam, viszon számításba kell vennem az életük hosszúságát. hogy mindig mellettük lehetek? minden nap eleget tudok velük foglalkozni? nimfás tapasztalatok egyébként? ménden vicces aranyos, tanulságos sztorit szívesen várok😊❤️
szept. 1. 15:22
 4/20 anonim ***** válasza:
93%
Papagájok nem kalitkamadarak, azaz ki kell őket engedned minden nap, míg a pintyfélék kalitka madarak, őket a saját épségük érdekében nem szokás kiengedni. Nimfa visít, hulinak be nem áll a csőre egész nap, ellenben ők szelidíthetők, míg a pintyek nem, de az ő énekük fülnek kellemesebb. Azt neked kell tudni, hogy te mit szeretnél, miért pont madártartásban gondolkozol, mi a fő indok.
szept. 1. 15:28
 5/20 anonim ***** válasza:
90%

#2 vagyok Az idősebb - ő a legelső, ráadásul - nimfám jelenleg 19 éves, már eléggé öreguras, de még jó formában van :) Szóval ja, ha rájuk esik a választás, akkor akár 25 évig is veled lehetnek. Ezzel számolni kell. Nem tudom, hány éves vagy, milyen változásokat látsz előre az életedben (pl egyetem, koli)

Én első blikkre amúgy a hullámost ajánlanám a leírtak alapján. Szociális, okos, tanítható (persze rengeteg következetességgel, pozitív megerősítéssel, nem tud csak úgy magától dolgokat) és szereti az embereket. 10-12 éves elköteleződés, de persze élhetnek ennél tovább is. Röpdében, párban nagyon jól elvannak.

A nimfa sokszor más jellegű, testközelibb kapcsolatot tud veled kialakítani (persze nem azt mondom, hogy a hullámosé nem az) de igen, említetted a hosszú élettartamot, kétszer olyan hosszú mint a huli

A hullámoshoz képest jellemzően (ergo nem garantált :D) nyugisabb, érzelmesebb kis lakótárs. A huli egy hiperaktív, csacsogó, imádnivaló kisördög ♥

A nimfa nyugisabb, lassabb temperamentumú, általában jobban tűri az érintést is, a hullámos annyira nincs oda érte (a nőstény nimfám mondjuk sosem hagyta, pedig kézzel nevelték)

Kis extra, hogy nagyon látványosan kommunikál a bóbitájával, könnyű leolvasni a hangulatát :D Bár gyakorlott gazdinak igazából nincs szüksége rá ehhez, de attól még jópofa.

A hullámos általában jobban utánozza a hangot, a nimfa - az enyéim is - jellemzően inkább csak fütyül. A hímem elfütyüli a saját nevét, a "szia"-t. Némelyik meg tud tanulni "szebben" beszélni, de a hullámosok általában lekörözik ebben. Némelyik elképesztően jól utánoz. Unokatesómék egyik hullámosa például reggelente jó reggelt kívánt az anyuka hangján :D

Viszont, ahogy korábban is írtam, jellemzőbb a hullámosra az állandó "csacsogás". Cincog, motyog, hangot ad. A nimfa általában hosszú ideig csendben van, aztán néha rátör az ötperc. A hangja is erősebb, ha egyszer rákezd, vagy amikor éppen kiabálós kedve van (az enyémeim nem szoktak, csak ha valami történik. Vagy ha épp nem látják, mit csinálok, de érdekli őket)

A nimfa egyértelműen nagyobb, "madarasabb" érzés ha rajtad van, de több hely is kell neki. A mieink szabadon vannak a lakásban

Takarítás szempontjából: nemtom hogy fogalmazzak szépen, a nimfa nagyon porzik :D Kakaduféle, finom tollport "termel".

Jellemzően kevésbé "konfliktuskereső" a nimfa, általában békésebb, míg a huli sokszor egy kis gengszter :D

Ha jól tudom, a nimfa általában ijedősebb. Mármint nem retteg folyamatosan, de ha megijed valamitől, látványosabb a reakciójuk. Ismert jelenség a "night fright", az éjszakai ijedtség. Ilyenkor megpróbálhatnak menekülni, ami szívás, mert nem látnak jól sötétben. Mi ezt csak denevérkedésnek hívtuk, felkapcsoltuk az éjjeli lámpát, az gyorsan megoldotta a problémát. Viszonylag ritkán fordul elő.

A nimfa általában jobban szereti az emberi társaságot. Nem kell macerálni, szimplán csak szereti, ha mondjuk ülsz és gépezel, akkor rád telepedik, vagy melletted szundikál. Nekem egyszer a könyökhajlatomban aludt, amíg neteztem, még gyerekként :D A huli nem tudom, mennyire ilyen

A pinty a legkevésbé kötődő, őket inkább akkor ajánlom, ha az a cél, hogy ők főleg egymással legyenek el, te pedig tudod őket figyelni. Társas állatok, de emberekkel nem annyira haverkodnak, mint a papagájok. 5-10 évig élnek.

szept. 1. 15:48
 6/20 A kérdező kommentje:
#5 úristenem! nem is tudom hogyan köszönjem meg ezt a hosszú választ! mindig jó, hogyha olyan emberek tapasztalatait hallhatom, (olvashatom) akik ténylegesen személyes tapasztalatokkal tudnak előállni. a lakás madárbiztossá tétele után én is kiengedném, de éjszakára a biztonság kedvéért inkább a ketrecbe terelném...látszik, hogy értesz hozzá, vagy ha a válaz kedvéért utánanéztél, azt is naggyon-naggyon köszönöm! a madaraidnak és neked sok-sok boldog közös pillanatot, és jó egészséget kívánok!
szept. 1. 16:38
 7/20 anonim ***** válasza:
73%

#5 💙 💙

Szuper köszönet a leírásodért❣️

🙏

szept. 1. 16:47
 8/20 anonim ***** válasza:
87%
Zebra pintyek.
szept. 1. 19:12
 9/20 anonim ***** válasza:
83%

Bárhogy is döntesz, ne kereskedésből vedd a madarakat, hanem tenyésztőtől! Facebookon vannak díszmadaras csoportok, ott tenyésztőket is találsz.

Ha nehéz a döntés, menj el mondjuk egy madárparkba (Zámoly, Kőröshegy) nézd meg őket testközelből és dönts a látottak, hallottak alapján. Színváltozatban is nézz utána, melyik tetszik (példa kedvéért: nimfa - vadas, babos, fahéj, albino, lutino, pofafolt nélküli stbstb, hullámos - standard, TCB, rainbow stb).

Kezdő papagájtartónak még a kecske is szóbajöhet, vagy a katalin. Illetve tartható pintyféle nem csak a zebra van, tehát ott is van választék (rizspinty, sirálykapinty, kanári, gould amandina, papagájamandina stb).

szept. 1. 19:15
 10/20 anonim ***** válasza:
9%
A lényeg, hogy ne legyen a neve szirén :D
szept. 1. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Hány éves a madaram?

Nemrég vásároltam egy hullámos papagájt. Azt szeretném kérdezni honnan lehet tudni hány éves? A csőre fölött a hártya rózsaszín tudom hogy a hártya a nemére utal hogy ha barnás színű akkor lány ha kékes akkor fiú de az övé még rózsaszín. Nem lehet hogy fiatal még?

Segítség, rasszista a madaram! Mit tegyek?

Mikor fehér póló van rajtam, rámegy a vállamra, de ha fekete, akkor nem :(

Beteg a madaram? Mit csináljak vele?

Már több napja nem csipogott/csicsergett.mióta meghalt a párja, kedvetlen, unott.Mostanában már a földön alszik és alig van ereje

Vajon meghalhat a madaram?

Egy hullámos papagájom van éééés már lassan megvan 5-6 hónapja... Kis ketrecében éleget, de csak eszik és kint beszélget a "barátaival". Ma reggel olyan kis pufi volt ezért nem nagyon hagytam kaját a tálkájában. Kint volt a füvön és csipegette a füvet meg minden meg...

Baj van! A madaram hullámos papagáj, és a minap a hátán fetrengett, görcsösen dobálta magát. Mi történt, hogy segíthetek neki?

És miután "jobban lett" a rúdján ülve a fejét ingatta, föl le, jobra balra. 4 éves múlt.

Hogyan szoktathataom rá a madaram arra, hogy a kölesen kívül más dolgokat is egyen?

Arra gondolok, hogy csak a tyúkhúrt és a fürtös kölest hajlandó megenni, semmi mást. Semmit nem akar. Egyedül van, kb jövőre kap párt, addig sajnos csak egyedül kell boldogulnia. Mit csináljak? A kéztől tart még nagyon, nem fogad el kézből semmit, csak a tyúkhúrt. Hogy...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!