Kezdőoldal » Állatok » Rovarok, ízeltlábúak » Csak a méhek képesek mézet...

Csak a méhek képesek mézet készíteni?

Figyelt kérdés
Vagy a mai technológiával már lehetséges a mesterséges mézgyártás?

2016. febr. 22. 22:03
 1/3 anonim ***** válasza:

Ausztráliában mézesbödönhangyák (honeypot ants) is élnek:

[link]

2016. febr. 22. 22:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
61%

A cicák is tudnak :D

Tudod, a macskaméz :D

2016. febr. 22. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 szabóméhészet ***** válasza:
100%

Ha figyeled az elmúlt év eseményeit,az EU-ra kiterjedő mézhamisitási botrányt,akkor lehet hogy hallottál a kinai mézekről,meg az EU-nem EU mézkeverékekről.


sajnos a mai technológia már lehetővé teszi a szinte 100%-os mézhamisitást.a kinaiak dolgozták ki az un gyantatechnológiát,melynek lényege hogy a gyenge minőségű mézből gyantaszűrő segitségével eltávolitják a méz természetes anyagait,polleneket.

mesterségesen világossá válik ezáltal a méz,és természetes méz hozzáadásával 10% természetes,90% gyantázott méz keverésével majdnem igazi mézet állitanak elő.

a világpiacon a kereslet a világos mézek iránt nagy,ezek nagyker ára 3-4 dollár körül van,mig az un sötét mézek,melyet jellemzően trópusi országokban termelnek a méhek olcsóbbak.a sötét mézet kivilágositják,gyantázással eltüntetik belőle a polleneket,melyek a földrajzi eredetre utalnak,és természetes méz bekeverésével manipulálnak.

a magyar méhészek már tüntettek emiatt Brüsszelben,hogy az EU-ban is kötelező legyen a földrajzi eredet megjelölés,azaz ne lehessen a boltokban olyan méz hogy "EU és nem EU mézek keveréke".legyen rajta hogy "Hársméz,Made in Hungary" vagy "erdei méz,Made in Germany" "narancsméz,Made in Spain".


a jelek szerint már megvan a vizsgálati módszer az ilyen hamis mézek kiszűrésére,a februári Méhészet szaklapban már beszámoltak a magnetorezonanciás laborvizsgálatról mely képes lesz kiszűrni az ilyen mézeket.


Szóval a "méhész cukorral eteti a méheket,és azt pörgeti ki" mézkutyulás kora már rég lejárt,lassan 30-40éve,Magyarországon már a 90-es években erre nagyon rámentek,a labor azonnal kidobja ha én répacukor etetéses mézet akarok a felvásárlónak értékesiteni.


Sajnálatosan a laborvizsgálatok viszont drágitani fogják a mézet,semmi sincs ingyen,de mi méhészek ezt muszáj megtegyük,mert a fogyasztóknak igazi mézet szeretnénk eladni,lévén a méz bizalmi termék.

2016. febr. 23. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!