Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Családfa

A kérdés

Hogyan tudnék több száz évre visszamenőleg a családom minden ágán futó családfakutatást végezni?

Már próbálkoztam magamtól is, tettem erőfeszítéseket ezzel kapcsolatban. Pl. református levéltárban az apa felőli ágat egészen a szépszüleimig megtaláltam! De a többi ággal gondban vagyok. Lehetséges egyáltalán ilyen, ha mondjuk nem voltak vallásosak plusz egyszerű parasztemberek/ gazdálkodók voltak? Elkerülhetetlen egy családfa-kutató szakember? Milyen módszerek vannak erre? Mennyibe kerülhet egy ilyen? Kíváncsi vagyok/ lennék az őseimre.

 2017. máj. 13. 16:04  Privát üzenet  

A válaszok

Nagyon sokat kérnek, és nem lehetsz biztos benne, hogy igazat kapsz. Nemrég volt egy eset, hogy valaki hivatásos kutatónak állította ki magát, és úgy-ahogy első találatra a FS-ről adott adatokat úgy, mintha levéltárban kutatott volna. Nem olvastál róla? Most volt nemrég.


Szerintem jobban jársz, ha magad csinálod, rengeteg adat van a neten. Aztán, ha valamit nem találsz, elég akkor levéltárba menni.

vagy kezdéshez az önkormányzatokhoz, ha kell.


Ha leírod, hogy konkrétan hol és milyen időszakban akadtál el, biztos lesz valaki, akinek jó ötlete van.A válaszíró 43%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/6Időpont 2017. máj. 13. 16:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Azigen erről nem hallottam! Van egy olyan érzésem hogy nem két fillér az ilyen+ a szakembernek is ugyanolyan nagy munka mint nekem, ha nem nagyobb.

Plusz ami nehezíti az ügyet, hogy Nagy a családnevem, így a Nagy irány nem lesz könnyű... De kérdésekkel tudok fordulni az idős családtagokhoz, meg már fordultam is.

Köszönöm a válaszodat!# 2/6Időpont 2017. máj. 13. 16:23 Privát üzenet

Az egyházi levéltárakban mindenkit nyilvántartottak, mert attól, hoyg nem voltak vallásosak, még megkeresztelték öket, templomban közözzek házasságot és el is lettek temetve. Kb az 1800-as évektöl indult a polgári anyakönyvezés, ezt is meg lehet találni levéltárakban.


Kiindulásnak jó a FamilySearch


[link]


Itt rengeteg egyházi anyakönyv van bemásolva (természetesen sok elirással, ami az alig olvasható anyakönyvekre vezethetö vissza), illetve igen sok település polgári anyakönyvei is fenn vannak fotóként.


Ezekkel elég sok mindent meg lehet találni, de természetesen igen sok türelmet igényel.


Több egyházmegyei levéltár is megvan online, ezeket kisebb összeg fejében tudod használni meghatározott ideig.


A "szakember" rengetegbe kerül és szerintem érdemesebb saját magad keresgélni.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/6Időpont 2017. máj. 13. 16:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

1#

Nem az FS-ről, hanem a pécsi levéltárban nézte meg az egyházi anyakönyveket, és a legelső bejegyzéseket írta be, pl.: volt kiindulási pont, hogy Kiss György, 1889. Szülők neve Kiss István és Nagy Zsuzsanna. A szakemberünk úgy gondolta, hogy ha Kiss György elsőszülött, akkor a szülők kb. 20 évesek lehettek, így a helyi 1859-69 közti kereszteléseket nézte át (időben visszafele), a legelső találat szüleit pedig beírta a családfába.

De!

Kiss István és Nagy Zsuzsanna elsőszülött gyermeke József, aki 1870-ben született. Szülők házassági bejegyzése 1868-ban a későbbi lakhelyükön van (egyszerűség kedvéért Pécs), eszerint az apa kolozsvári, az anya pedig pécsváradi születésű.


Az adatok nem valósak.


Az FS jó honlap, a projektben közreműködik az MNL is. Az anyakönyvek nagy része elérhető (régebben is az volt, pl.: másodpéldányok és FS Collector). Kutathat rajta szakember, egyébként mint mondtam a bukott kutató nem ezt használta.

Viszont az FS-en történő kutatáshoz szükség van a házassági (néha halotti) bejegyzésekre. Ez is elérhető. De beleeshetsz valóban az 1# által leírt hibába: csak a kereszteléseket nézed át, az első találatot pedig elfogadod. Ez viszont igaz levéltári és helyben történő (parókia vagy plébánia) kutatás esetén is.A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/6Időpont 2017. máj. 13. 21:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Czermanek nevű felhasználó válasza:

Magyarországon az anyakönyvezés a legtöbb településen az 1700-as évek első felében kezdődött, ezért ha a családod nem volt nemes, akkor az 1700-as évek közepénél korábbra nem fogod tudni visszakövetni a családod történetét. Ha a családneved Nagy, akkor valószínűleg még ez a 250 év sem fog menni, mert a tucatneveknél hamarabb elakad az ember...

A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/6Időpont 2017. máj. 15. 10:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

5#

Néhány esetben elérhetőek az összeírások, ez alapján meg lehet állapítani, kb. mikor került a településre a család. Valamint a férfi ág kutatásában segíthet, mert valami családfatöredék kialakulhat belőle - női ősök nélkül, de őket nemesség esetén is nehéz kutatni.A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/6Időpont 2017. máj. 15. 14:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Visszamenöleg kérhetem a gyerektartást magamra? 19éves vagyok
Hogyan tudom kideríteni a családfámat 1000 évre visszamenőleg?
Mitjelent az, ha héber eredetű családnevem van? (Izsák) a családban visszamenőleg senki nemvolt zsidó. Székely vagyok.
Hogy mondjam el a családomnak? Felkeresett a gyámhivatal gyerekelhelyezés ügyében. Kiderült, hogy egy 2001 nyarán történő futó kalandból gyerekem született. Az anyukája halálos...
Melyik az a szervezet akik utánajárnak az ember családfájának Magyarországon sok évre visszamenőleg?
Mennyibe kerül vkit felbérelni, h elkészítse visszamenőleg a családfámat?

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések a Családfa rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!