Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha születik egy gyerek házassá...

Ha születik egy gyerek házasságon kívül, de az apa nem veszi a nevére, akkor milyen jogi dolgokat követelhet tőle az anya? Mert most még azt mondja, hogy nem kell neki semmi.

Figyelt kérdés
Ha születik eyg gyerek házasságon kívül,de az apa nem veszi a nevére,akkor milyen jogi dolgokat követelhet tőle az anya? Mert most még azt mondja,hogy nem kell neki semmi.Szóval állítólag neki nem kell semmi, mert iratni akartak egy közjegyzőval papírt, hogy lemond a gyereknek az összes jogáról, de a közjegyző azt modnta,hogy nem kell mert nem lesz apa nevén a gyerek. Ez tényleg így van? mert én már ezt sem hiszem el
2008. dec. 23. 09:18
 1/10 anonim ***** válasza:
26%
Én nem vagyok jogász, de ahhoz, hogy később ne támaszthasson követeléseket (pl. láthatás), ahhoz szerintem le kell mondania a jogairól. Nem csak szóban.
2008. dec. 23. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim válasza:
26%
Igen, ezt én is így tudom.De ha nincs a nevén te sem követelhetsz tőle semmit a későbbiekben, olyan mintha nem is lenne gyereke.De ki nem akarja hogy a nevén legyen?
2008. dec. 23. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
24%
Akkor teljeskörü apai elismerö nyilatkozatott nem tett a gyámhivatalnál?Mert atól még lehet az anya nevén!Az én páromnak is van egy gyerekke(persze nem akarta a csaj megszülte nem vette észre állitolag hogy terhes),a párom sem vette a nevére,de a gyámhivatal felszólitóta és bekellett menni-e aláiratatak vele egy paapirt amivel teljeskörü apai elismerö nyilatkozatott tet,viszont nem vete a nevére a kicsit mert nem akarta a párom!Az a baj a párom nagyon meggyülölte a nöt is (mert hazudott neki)meg a gyereket is!Hiába beszélek vele hogy mégis csak az ö gyereke ha akarja látogassa meg azt mondta soha!
2008. dec. 23. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
47%
Elismere a gyereket a gyámhivatalnál?Ha igen és ö szerepel az anyakönyben hogy édesapa akkor élhet a jogaival!És tuti ilyen nincs hogy lemond róla akkor ez biztos!
2008. dec. 23. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
51%

Akkor bonyolult az ügy,ha az apa nem ismeri el az apaságot.Abban az esetben ezt bizonyítani kell valamelyik félnek vagy együtt is kérvényezhetik a vizsgálatot.Ha viszont az apa elismerte,de a nevére nem veszi akkor is ugyanolyan jogai lesznek a gyereknek,mintha a nevén lenne.Ismétlem,a gyereknek,és nem az anyjának.Gyerektartást a gyerek után kell fizetni nem az anyának,nem tudom miért hiszik ezt sokan,és miért tartják szinte szívességnek,ha teljesíti a kötelességét az apa.Az apának láthatási joga is lesz,a gyereke örökölni fog utána...stb..ami egy gyereket megillet a szülőjétől.

Abban az esetben,ha bebizonyosodik az apaság,nem lehet lemondani a gyerekről,mert ilyen törvényileg nincs!!!(én is próbáltam,h a volt férjem mondjon le,nem kértem még tartásdíjat sem)

Viszont a szülői felügyeleti jogot gyakorolhatja csak az anya akár egyedül vagy,a házastársa is ha az apuka lemond róla.

Azt meg nem értem,hogy felnőtt ember hogyan süllyedhet addig,hogy gyűlöl egy gyereket ahogy az egyik hozzászóló írta.Normális ember így nem érezhet a saját gyereke iránt,ha gyűlölhet okolhat valakit az saját maga,hisz Ő volt ott,mikor a gyerek fogant.Az más kérdés,hogy etikátlan a nő részéről ha az apa akarata ellenére szüli meg a gyereket,de a gyerek attól még létezik,és nem tehet a létéről.Csakis a szülei tehetnek róla,mégpedig mindkettő!!!Talán a pasiknak is kicsit jobban oda kellene figyelniük arra,hogy kivel fekszenek össze,és a védekezés is ugyanolyan felelősségük mint a nőknek.Ha meg van a baj,könnyen küldik a nőt abortuszra.Talán ez sem egészen fair így.

2008. dec. 23. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
69%

Az egy dolog, hogy az apa nem akarja a nevere venni a gyereket. Ha nem fog az apa apasagi nyilatkozatot tenni, amivel az anya szulni megy, es a korhazban kerik, akkor az anya a teruletileg illetekes gyamhivataltol fog kapni egy levelet, amivel kotelezo foglalkozni! A gyamugyon megkell jelennie az anyanak, ahol megkerdezik, hogy ugyan nem szuletett apasagi nyilatkozat, de megis ki az apa?

Te megmondod, hogy ki a ver szerinti apa, remelhetoleg tudod, es az apat a gyamugy felszolitja, hogy jelenjen meg a gyamugyon, es tisztazzak a dolgokat.

Nem ugy mukodik, ahogy apuka vagy anyuka eldonti a dolgokat, ez nem kivansag musor, hanem ugy mukodnek a dolgok, ahogyan a jogban elovan irva!

A korhaz termeszetesen ertesiti a gyamugyet, hogy szuletett egy gyerek, akinel nincsen apasagi elismero nyilatkozat. A gyerek a szuletesekor automatikusan az anya nevet fogja kapni.

Ha tisztaban szeretnel lenni a jogokkal, akkor keresd fel a gyamugyet, es kerdezd meg a kerdeseidet!

2008. dec. 23. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
78%

Kár volt az utolsót lepontozni,mert így működik.Persze megegyezhetnek,hogy ismeretlen apát írnak be,de ezt bármikor megváltoztathatja az anya,sőt a gyerek is akár 50 évesen is!Ugyanazok a jogok járnak ennek a gyereknek,mint a majd születendő gyerek(ek)nek,és nem az anyának!

Nincs különbség házasságon kívül,illetve belül született gyerekek között jogi értelemben.

Tanulság:tessék EGYEDÜLÁLLÓ párt választani.

2008. dec. 23. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
a tanulságot apámon kívül mindenki leszűrte, őt hitegeti a nőci, hogy neki nem kell semmi... na persze..
2008. dec. 23. 19:53
 9/10 anonim ***** válasza:
84%

Ha jól értelmezem a kérdést, akkor azt akarod tudni, hogy le kell-e mondania az apának arról a gyerekről, akit hivatalosan el sem ismert gyermekeként. Nos, nem kell. Ha nem tettél apai elismerő nyilatkozatot (ez az, amit a köznyelv úgy mond, hogy "nevére veszi a gyereket", pedig hát ehhez nem muszáj az apa nevét megkapnia a gyereknek), akkor semmiféle jogod és kötelességed nincs a gyerekkel szemben.


Más kérdés, hogy az anya mit akar. Őt ugye be fogják idézni a gyámügyre (tudom, mert az én fiamnál se volt még meg az apasági, amikor mentem szülni, csak utólag lett meg), az idézésben az lesz, hogy vigye magával az apát, hogy beírhassák, mert amúgy az anyakönyvi kivonatban ki van húzva az apa neve. Ha az anyuka nem tudja, vagy nem akarja magával vinni az apát (külön-külön ezt nem lehet, mind a ketten kellenek hozzá egyszerre amúgy), akkor nem írnak be semmit. Megkérdezik az anyát, hogy mi van az apával, jegyzőkönyvbe veszik amit mond, és kész. Viszont azt fontos tudni, hogy a gyermek 3 éves koráig mindenképpen ki kell tölteni az "apa neve" rubrikát is. 3 évig várnak vele, de aztán be kell írni valamit. Ha addig sincs apa, akinek a nevét be lehetne írni, akkor ún. képzelt apát írnak be, ez bármilyen név lehet, ha ilyen nevű személy nincs az élők sorában. Általában az anya anyai nagyapjának a vezetéknevéből és egy tetszőleges keresztnévből képzik, ennyi.

Ez téged viszont nem érint már egyáltalán, mert ha nem a te neved szerepel az anyakönyvi kivonatban, akkor - mint már mondtam - se jogod, se kötelezettséged nincs a gyerekkel szemben. Ha az anya azt mondja, hogy erre nem támaszt igényt, akkor ennyi volt, kész.

Az viszont előfordulhat, hogy meggondolja magát és bemegy a gyámügyre és téged nevez meg mint apát. (azt nem tudom, hogy ezt csak a 3 év türelmi idő alatt teheti-e meg, tehát amíg nem írják be a képzelt apát, vagy pedig bármikor) Ha ezt megteszi, és te nem ismered el, akkor mehet bíróságra, ahol apasági vizsgálatot kérhet, és ha bebizonyosodik, hogy te vagy az apa, és te ezt tagadtad, akkor neked kell kifizetni a perköltséget és az apasági vizsgálat díját is. Persze ezt a pénzfizetősdit elkerülheted, ha eleve elismered a gyereket. Mármint ha a nőnek ilyen kedve támad. Tehát ha úgy gondolja X év után, hogy mégis csak igényt tart arra, hogy te legyél az apa hivatalosan is, akkor jobban jársz, ha nem ellenkezel és aláírod amit kell, így legalább nem varrnak perköltséget a nyakadba. Aztán másnap visszamész és lemondasz a gyerekről. Tehát minden jogodról és kötelességedről. Na ebben az esetben lehet lemondani, de úgy, hogy nem is vállaltad, úgy nem kell és nem is lehet.

Amúgy hozzátenném, hogy nem helyeslem az ilyesmit, de ha tényleg úgy állapodtak meg, hogy a nőnek nincs szüksége az apa jelenlétére és támogatására valamilyen okból, és aztán mégis be akar kavarni, akkor ezt lehet tenni.


ÉS LÉGYSZI NE PONTOZZATOK LE MERT AMIT LEÍRTAM AZ ÍGY VAN! HA VALAKI NEM ÍGY TUDJA AKKOR ELŐSZÖR IS NÉZZEN UTÁNA, AZTÁN ÍRJA MEG HA ÉN VALAMIT ROSSZUL TUDNÉK ÉS AKKOR PONTOZZON!

2008. dec. 24. 00:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
78%

Ha elismeri a gyermeket az apa akkor követelhetnek tőle!De ameddig nincs elismerő apasági nyilatkozat addig az apa neve az anyakönyvi kivonatba kivan húzva.De hiába mondja a nő hogy nem kell neki semmi előbb-utóbb megfog jelenni!A gyámhatóságon keresztül sok mindent el lehet érni.Bíróságon keresztül apasági vízsgálattal alá lehet támasztani az apa személyét ha el ismeri ha nem.És utánna sok mindent követelhet az anya.Én végig csináltam,bár más szituba.Gyámhivatal,bíróság,apasági vizsgálat(pécsett) és persze az apaság 99,95%-ban bebizonyosodott. Lányom apja pedig akkor hibázotta legnagyobbat amikor azt mondta a bíróságon hogy a gyerek apaságát nem ismeri el.Kemény magyar forintjaiba kerül a mai napig is.

Ani

2008. dec. 24. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!