Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért tűnnek el a régi kereszt...

Miért tűnnek el a régi keresztnevek?

Figyelt kérdés
Szerintetek miért adnak egyre több gyereknek furcsa, idegen hangzású nevet? Ma már ritkaságnak számít, ha valakit például Józsefnek, Lajosnak vagy Juditnak anyakönyveztetnek. Helyettük van rengeteg Kevin, Dominik, Zoé, Léna stb. A magyar szabályok szerint a nevet csak fonetikusan szabad írni, így különösen rosszul fest például egy Dzsenifer, Dzsenovéva, Szintia stb. A régies vagy humorosnak szánt vagy a tömegkultúrából átvett neveket sem tartom szerencsésnek. Úgy tűnik, mindenki egyedi (akár extrém) vagy nagyon ritka nevet akar a gyerekének. Mi erről a véleményetek?

ápr. 30. 13:06
1 2 3 4 5 6
 41/55 A kérdező kommentje:

#40 Összeszedtem néhányat, a teljesség igénye nélkül:

Régies nevek: magyar eredetűek, de a köztudatból régen kikopotak. Az ilyet választó szülőkben valószínűleg túlteng a magyarságtudat. Például: Kincső, Barakony, Zalán, Édua, Nyeste, Bagamér, Szilamér, Vérbulcsú, Csobajd.

Vannak, akik aranyosnak vagy viccesnek tűnő neveket találnak ki: Angyalka, Csendike, Gyöngyike, Fahéj, Sudárka, Reményke, Tűzvirág. Ez szerintem azért gáz, mert ha a kis Angyalka felnő, nagyon kínos lesz számára egy ilyen név.

A harmadik csoport szerintem a legrosszabb. Főleg kevésbé iskolázott szülőkre jellemző, hogy celebek vagy a tv-ben látott kitalált karakterek neveit adják gyerekeiknek. Például: Narutó, Dzsindzser, Dzsesszika Eszmeralda, Zsáklin, Hürrem, Izaura, Dzsínó.

máj. 1. 16:06
 42/55 anonim ***** válasza:
82%

"Az ilyet választó szülőkben valószínűleg túlteng a magyarságtudat."

"Főleg kevésbé iskolázott szülőkre jellemző, hogy celebek vagy a tv-ben látott kitalált karakterek neveit adják gyerekeiknek"

Vagy simán teljesen átlagos, értelmes emberek, akiknek épp az adott név tetszik a hangzása vagy a jelentése miatt. Szerencsére mindenek joga van úgy nevezni a gyerekét, ahogy akarja. Vannak felnőttek is az általad felsorolt nevekkel: ha annyira szörnyűek lennének mindenki nevet valtoztatna.

Anno volt itt egy kérdés nevvaltoztatas kategóriában, ott a többség totál átlagos névről váltott ugyanolyan átlagos névre

máj. 1. 16:17
 43/55 anonim ***** válasza:
54%

Mikor a gyerekek szulettek probaltam egyszeru kulfoldon is konnyen kimondhato de itthon nem extremnek szamito, mar meghonosodott nevet adni nekik, ami azert ritkabb is.

Sajnos nemelyik kesobb eleg felkapott lett 😔 aztan most megint inkabb ritka nevek mint gyakori. 🙂

Szerintem ilyen hullamok vannak mikor bizonyos nevfeleket felkapnak. Vagy valami 2. Osztalyo celeb miatt vagy mert eppen azok a divatosak. Per ev es jon az ujabb hullam.

Persze vannak orok klasszikusok...

máj. 1. 16:37
 44/55 anonim ***** válasza:
23%
Mindíg változik mi a divat. Régen sok József , István stb volt gondolom az emberek besokalltak, mert mindenhol ezt hallották. Majd visszajönnek divatba ezek is.
máj. 1. 16:44
 45/55 anonim ***** válasza:
Régen azért messze nem csak a divat számított, meg a név hangzása. Ezek manapság sokkal többet nyomnak a latban. Régen (és minél régebbre megyünk vissza, annál inkább), amikor még vallásosak voltak az emberek, a védőszent alapján választottak leginkább, ezért is volt sok a bibliai név.
máj. 1. 17:54
 46/55 anonim ***** válasza:
26%

Szerintem sosem fognak visszajönni. Nem nevezném a gyerekem se Józsefnek se Erzsébetnek se Lajosnak, legyen az 5 vagy 50 év múlva.. és biztos vagyok benne hogy nem lesz újra divat mivel már rengeteg névlehetőség van és ez folyamatosan bővül is. Bibliai nevek a "nagyvallásosság" miatt voltak divatban, de ma már az sincs és biztos

hogy az sem lesz újra divat.

máj. 1. 18:33
 47/55 anonim ***** válasza:
76%

"Bibliai nevek a "nagyvallásosság" miatt voltak divatban, de ma már az sincs és biztos hogy az sem lesz újra divat."

Mi az a "nagyvallásosság" így, idézőjelben?

A vallásosság nem divat kérdése. És ténykérdés, hogy a vallásos embereknek több gyerekük születik, tehát ők azok, akik szaporodnak - egyébként meg olyan népességcsökkenés van, mint még soha...

máj. 1. 18:36
 48/55 anonim ***** válasza:
22%
Tóth Gabi sem teremtett divatot a Máriájával, cserébe megnyomorította vele szegény gyereket és elkezdte beállva a sorba Hannának hívni hogy ne legyen baja belőle
máj. 1. 18:37
 49/55 anonim ***** válasza:
28%
#47 Én azt mondanám hogy pont divat volt anno a kereszténység, ma meg nem
máj. 1. 18:41
 50/55 A kérdező kommentje:

#42 Sokan szeretik hangsúlyozni, hogy "joguk van" a listából olyan nevet választani a gyereküknek, amilyet csak akarnak. Ezt nem vitatja senki, de úgy tűnik, a választással járó felelősséget nem mindenki érzi át. Egy szerencsétlen névválasztással nem csak a saját gyereküknek okoznak problémát, hanem a gyerek környezetének is, hiszen nekik kell az idióta nevet használniuk. Szerintem nagyon nagy baj, ha valaki egy ilyen fontos döntést divat által inspirálva hoz meg. Persze lehet azzal érvelni, hogy a gyerek felnőtt korában meg tudja majd változtatni a nevét, de azok számára, akik korábban ismerték, örökre Dzsozefina vagy Dzsínó marad.

Szerintem nem tekinthető "teljesen átlagos, értelmes embernek", aki a gyerekét divathóbortból vagy feltűnési vágyból mondjuk Narutó névre anyakönyvezteti.

Valószínűleg nem fogunk egyetérteni ebben, de talán nem is baj.

máj. 1. 19:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!