Miért tűnnek el a régi keresztnevek?
#40 Összeszedtem néhányat, a teljesség igénye nélkül:
Régies nevek: magyar eredetűek, de a köztudatból régen kikopotak. Az ilyet választó szülőkben valószínűleg túlteng a magyarságtudat. Például: Kincső, Barakony, Zalán, Édua, Nyeste, Bagamér, Szilamér, Vérbulcsú, Csobajd.
Vannak, akik aranyosnak vagy viccesnek tűnő neveket találnak ki: Angyalka, Csendike, Gyöngyike, Fahéj, Sudárka, Reményke, Tűzvirág. Ez szerintem azért gáz, mert ha a kis Angyalka felnő, nagyon kínos lesz számára egy ilyen név.
A harmadik csoport szerintem a legrosszabb. Főleg kevésbé iskolázott szülőkre jellemző, hogy celebek vagy a tv-ben látott kitalált karakterek neveit adják gyerekeiknek. Például: Narutó, Dzsindzser, Dzsesszika Eszmeralda, Zsáklin, Hürrem, Izaura, Dzsínó.

"Az ilyet választó szülőkben valószínűleg túlteng a magyarságtudat."
"Főleg kevésbé iskolázott szülőkre jellemző, hogy celebek vagy a tv-ben látott kitalált karakterek neveit adják gyerekeiknek"
Vagy simán teljesen átlagos, értelmes emberek, akiknek épp az adott név tetszik a hangzása vagy a jelentése miatt. Szerencsére mindenek joga van úgy nevezni a gyerekét, ahogy akarja. Vannak felnőttek is az általad felsorolt nevekkel: ha annyira szörnyűek lennének mindenki nevet valtoztatna.
Anno volt itt egy kérdés nevvaltoztatas kategóriában, ott a többség totál átlagos névről váltott ugyanolyan átlagos névre

Mikor a gyerekek szulettek probaltam egyszeru kulfoldon is konnyen kimondhato de itthon nem extremnek szamito, mar meghonosodott nevet adni nekik, ami azert ritkabb is.
Sajnos nemelyik kesobb eleg felkapott lett 😔 aztan most megint inkabb ritka nevek mint gyakori. 🙂
Szerintem ilyen hullamok vannak mikor bizonyos nevfeleket felkapnak. Vagy valami 2. Osztalyo celeb miatt vagy mert eppen azok a divatosak. Per ev es jon az ujabb hullam.
Persze vannak orok klasszikusok...

Szerintem sosem fognak visszajönni. Nem nevezném a gyerekem se Józsefnek se Erzsébetnek se Lajosnak, legyen az 5 vagy 50 év múlva.. és biztos vagyok benne hogy nem lesz újra divat mivel már rengeteg névlehetőség van és ez folyamatosan bővül is. Bibliai nevek a "nagyvallásosság" miatt voltak divatban, de ma már az sincs és biztos
hogy az sem lesz újra divat.

"Bibliai nevek a "nagyvallásosság" miatt voltak divatban, de ma már az sincs és biztos hogy az sem lesz újra divat."
Mi az a "nagyvallásosság" így, idézőjelben?
A vallásosság nem divat kérdése. És ténykérdés, hogy a vallásos embereknek több gyerekük születik, tehát ők azok, akik szaporodnak - egyébként meg olyan népességcsökkenés van, mint még soha...

#42 Sokan szeretik hangsúlyozni, hogy "joguk van" a listából olyan nevet választani a gyereküknek, amilyet csak akarnak. Ezt nem vitatja senki, de úgy tűnik, a választással járó felelősséget nem mindenki érzi át. Egy szerencsétlen névválasztással nem csak a saját gyereküknek okoznak problémát, hanem a gyerek környezetének is, hiszen nekik kell az idióta nevet használniuk. Szerintem nagyon nagy baj, ha valaki egy ilyen fontos döntést divat által inspirálva hoz meg. Persze lehet azzal érvelni, hogy a gyerek felnőtt korában meg tudja majd változtatni a nevét, de azok számára, akik korábban ismerték, örökre Dzsozefina vagy Dzsínó marad.
Szerintem nem tekinthető "teljesen átlagos, értelmes embernek", aki a gyerekét divathóbortból vagy feltűnési vágyból mondjuk Narutó névre anyakönyvezteti.
Valószínűleg nem fogunk egyetérteni ebben, de talán nem is baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!