Van négy testvérem, abból kettőnek van három-három gyermeke. Néha már úgy érzem ingem - gatyám rá megy az ajándékokra, annyian vagyunk mint az oroszok. Többi lent.. Sóher vagyok vagy fejős tehén?
Lehet, hogy én vagyok a szégyen, de így Karácsony után azon gondolkodtam, hogy basszus mennyi kiadással jár a december. Mikuláscsomagok, mellette Karácsonyra ajándékokra is rengeteg pénzt költöttem. Két testvéremnek ráadásul családja van, rájuk nagyjából csaladonkent 35-40 ezer forintot. Plusz év közbeni születésnapok, Névnapok is.. Szóval éves szinten a két családra 60-70 ezer forintot/család biztos költök. Néha úgy érzem igazságtalan ez velem szemben, hiszen míg ők Karácsonykor lerendeznek egy könyvvel vagy egy fazekkal (aminek nagyon örülök persze), addig én többszöröset költöm rájuk. Nem sajnálom csak néha úgy érzem, mintha ez magától érthetődő dolog lenne, évek óta ez megy..
Egyedülálló vagyok, egy fizetésből finanszírozok mindent magamnak, fizum sem túl magas. Hozzá kell tenni, hogy én voltam mindig is a család fekete báránya 😅😅 szóval felhozni a témát nem fogom, övön aluli is lenne..

válasza:

válasza:Akkor mégis milyen javaslatot vársz, ha nem akarod felhozni a témát? Miért lenne övön aluli?
1) Felnőttek közötti ajándékozást fejezzétek be. Nehezen hiszem, hogy minden évben valóban örömet okozó ajándékokat adsz/kapsz (én pl. biztos nem örülnék egy fazéknak, mert én tudom, hogy milyen/mekkora fazekat akarok venni, ha akarok egyáltalán az adott évben, és bár nagy könyvfogyasztó vagyok, de nem mindenevő).
2) Névnapokra ne legyen ajándékozás.
3) Gyerekeknek szülinapra és karácsonyra legyen ajándék, de a szülinapra elég valami apróság, ami örömet okoz. Egyébként ezek szerint az összes gyerek szülinapját közösen (is?) megünneplitek? Te tudod mennyi fér bele neked éves szinten, az alapján számold ki, fejenként mennyit tudsz rájuk költeni. Miket szoktál nekik venni? Könyvet, ruhát, kedvenc mesefigurás/hősös akármit már nyugodtan lehet venni okt-nov-ben is, nem kell mindent decemberben megvenni.
4) Mikuláskor is mind a 6 gyerekkel közösen ünnepeltek vagy olyankor miért kell tőletek csomag? De mondjuk az meg pláne néhány csoki + gyümölcs, dió, mogyoró és slussz.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Én apróságokat vennék.
Mikulás csokit/gyerek. Karácsonyra egy közös társasjátékot például...
Szülinapra is egy könyvet, vagy hasonló nem túl drága, de hasznos cuccot.
Felnőtteknek pedig semmit és viszont sem várnék ajándékot.

válasza:Decemberbe pont volt egy nagyobb kiadasunk, megbeszeltuk hogy szukre fogjuk a temat. Karacsonyra 1600 forintos egyseges csomagot kaptak a csaladok. De az egy erintett gyerek kapott 600 forintos akcios mamuszt. Muzlit ami nem izlett nekunk. Plusz 1 kirakot 1600 forintert.
Mikulas szinten ez. Mi szoktunk muzliket csokikat venni , tobbnyire tobbet. Es most pont ugy jott ki hogy volt itthon 10 muzli ami nem izlett.. 5 őt tettünk mikulasra masik fele ment karacsonyra. A mikulas csomagba kb 300 forintert vasaroltunk aprosagokat, robbano cukorka , nyaloka, pillecukor stb, tobbit itthonrol szedtem ossze.
Nevnap? Fiam nevnapjat mindenki elfelejtette, igy mi se veszunk senkinek " mi is elfogjuk felejteni" .
Szulinap? Aposomnak elobb van par nappal mint a ferjemnek. Aposomet elfelejtettuk. Mondtuk neki meg van rendelve csak meg nem jott meg. Aposom meg egy csokit se hozott a fianak 🤷🏻♂️ en magamfelol ezt befejeztem 🤷🏻♂️

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!