Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek mi a megoldás?...

Szerintetek mi a megoldás? Más is volt ilyen helyzetben?

Figyelt kérdés

A történet hosszú!


Szóval, 21/f vagyok, egy igencsak elbizonytalanodott egyén. Sajnos vissza emlékszem a kiskoromból arra, hogy anya, s apa nem értették meg egymást, gyakoriak voltak a veszekedések. Ennek oka egy átgondolatlan építkezés, minden pénzt felemészt, berendezve drága dolgokkal. Nem sokkal az építkezés után mentem suliba, az építkezés miatt folyamatos anyagi problémák voltak, 15 fokok a lakásban télen, stb. Ezt átélni borzalom volt. Majd kezdődött a suli. Azt tudni kell, hogy óvodába nagyon későn mentem, így az összefonódott közösség kiközösített, sajnos visszahúzódó lettem, s ez az iskolában is folytatódott. Borzalmas 9 év volt. A gimi egy kicsit jobb volt. Persze erről anyámnak soha nem beszéltem, mert ha verekedtem az igazamért, akkor se nagyon állt mellém.


S akkor ismét a családról

Amikor gimibe kerültem a 9 év borzalmai miatt gyakorlatilag teljesen elvesztettem az önbizalmamat, önbecsülésemet, a motivációt is, emiatt gimibe is sokszor csak görbültek a jegyeim, az érettségim is csak 2-es lett. S ezt utólag bánom is. De hogy mit kaptam azért itthon, hogy mennyire trehány voltam, vagyok, semmirekellő, semmitérő, stb. Noha mindig füvet nyírok, a kertet is én füvesítettem tavaly, a jogosítványt is megcsináltam, bár tudom, nem nagy dolog. Anyámmal leülni se tudok, hogy megbeszéljem vele, hogy mi a tervem, mert bár évek munkája, hogy elbizonytalanodtam, ennek ellenére valami körvonalazódik, ami a terveimet illeti. De nem ő erőlteti a történelmet, hogy még1x érettségizzek le belőle, amit most meg is teszek, felkészülök most rá, de egyszerűen nem az érdeklődési köröm, s így biztos nem is fog jól sikerülni. Bár az írásbeli 3-as lett most. Egyszerűen anyám lelki terrorban tart, s az a borzasztó, hogy gátlásos is lettem, nehezen nyílok meg emberek előtt. Fejemhez vágja, hogy a korombeliek jövőre már diplomázni fognak. Mennék egy úton, de azt érzem vissza akar húzni a mélypontba. Ami érdekel egyébként az a kertészet, az erdők. Kertészmérnökin gondolkodom, de oda kellene az emelt matek, meg ugye a nyelvvizsga, de egyikből se voltam jó, igaz, nem is fektettem nagy energiát egyikbe se. Szóval igen, nagyon szarul esik ez az egész, s nem tudom mi a megoldás, hogy tudnék teljes értékű életet élni.2019. jún. 12. 02:04
 1/10 A kérdező kommentje:
Nagyon kusza lett, de remélem érthető is valamennyire.
2019. jún. 12. 02:05
 2/10 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem egyetembe már ne gondolkodj. Ott se csak olyan tárgyak vannak amik érdekelnek, ha csak 2-3-as lett az érettségid, másodszorra is, akkor hogy boldogulnál az egyetemi matekkal, statisztikával? Mert van. Meg fincsi növényélettan, kémia. Nekem nem volt bajom sose az átlagommal, az érettségimben egy hármas volt, egy négyes, többi ötös mégis szétszivattak egyetemen ezek a tárgyak.
2019. jún. 12. 04:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonymousreview60 ***** válasza:
88%

Tanulmányok: #1-nek alapvetően igaza van, azonban árnyalni érdemes. A 2-es érettségivel az első kiesők között lennél. A matematika, kémia olyan helyeken nem középiskolás fokon megy. Ugyanakkor amint egy kolléganőm alig és eléggé rosszul tanuló fia pont a kertészmérnökire jutott be, imádta, és emiatt szárnyalt vele, ez neked is összejöhet.

Szerintem is érdemes lenne a matematika, biológia (kémia?) tárgyakból újra érettségizned, mert ha ezek megvannak négyesre, akkor jó esélyed van arra, hogy az egyetemi terheléshez is hozzászokj. Ha fel tudsz rá készülni jövő májusra, akkor az olyan intenzív tanulást jelent, teljesítményugrást követel meg, amekkora ugrást még azután az egyetemi félévi vizsgákkal kell tenni.

Család: A családi környezeted alaposan aláásta az önbecsülésedet, emiatt sem tudtál jól teljesíteni az iskolában. Ehhez pszichológust kellene igénybe venned. Egyedül sokkal lassabban fog menni a dolog.

Önbecsülés: Sajnálom, hogy anyád ekkora teljesítménykényszer alatt tart. A folyamatos csesztetése kiöli a maradék önértékelést. Az én anyám is ezt csinálta a csajozás tekintetében.


MEGOLDÁS: Nem feltétlenül ebben a sorrendben. 1. Az önbecsülésedet kell megerősíteni valami hobbival, munkával, amiben sikereket érsz el. Ez lehet a motor, karate. 2. Az édesanyádtól/a családtól érdemes lenne minél távolabb kerülni, elköltözni, hogy ne mérgezzen téged (attól még szerethet is). 3. Pszichoterápia. Ehhez családi segítség vagy munka kell, mert az ára 10.000 Ft/45 perc középkategóriában. Ha terápiára adod a fejedet, az ott történteket sose beszéld meg az érintett személyekkel!

2019. jún. 12. 05:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
36%

Egyrészt ne fogd másra a saját hibáidat, mert nagyon szánalmas.

Másrészt felejtsd el az egyetemet, nagyon kevés lennél oda, és hidd el, nem a szüleid válása miatt...

2019. jún. 12. 07:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Mi a megoldás? Szedd össze magad, döntsd el, hogy mit akarsz csinálni és kezdj bele.
2019. jún. 12. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim válasza:
80%

Bár alapvetően támogatom az ötleted, miszerint érettségizz le újra és jelentkezz arra az egyetemre, arra a szakra, amelyikre szeretnél, azonban úgy érzem, lélekben még nem vagy azon a szinten, hogy meg tudd csinálni. A helyedben először a szüleim által elmart önbecsülésemet szerezném vissza (szakember segítségével), munkát keresnék és minél hamarabb elszakadnék ettől a mérgező környezettől, ami körbevesz. Ez most rosszul fog esni neked, viszont úgy gondolom, attól lesz valaki érett, felelősségteljes, az életben sikeres felnőtt, ha a gondjain át tud lépni, tehát erőt tud magán venni a változás érdekében (ha kell, szakember segítségét is igénybe veheti, mert nem szégyen!), illetve magába néz, és belátja, hogyha ő hibázott, vagy ha mégsem ő tehet a kialakult helyzetről, nem emészti magát feleslegesen miatta, inkább törekedik arra, hogy minél hamarabb megoldódjon a probléma. Kérlek, ne fogd a szüleidre a saját életed nehézségeit, mert ugyan biztosan közrejátszottak ezen helyzet kialakulásában, de neked nem lesz attól jobb, hogy másokra hárítod önnön felelősséged! A történelem szóbelin hozd ki magadból a maximumot, törekedj a négyesre legalább, és a többi érettségi tantárgyaddal is hasonlóképp járj el. Nem a jegy miatt (föként), inkább magáért a tudásért. Emellett, ha komolyak a szándékaid a kertészmérnökivel, akkor sok energiát kell fektetned majd a matekba, kémiába, biológiába és fizikába is (minden mindennel összefügg...), de úgy gondolom, ha valaki elég elszánt, lesz benne annyi erő, hogy tegyen magáért és a céljaiért, hogy jobb legyen neki, mert azért valljuk be, siránkozással és önsajnálattal csak pocsékolja az ember a drága idejét. Tenni kell azért, hogy olyan változások menjenek végbe az életedben, melyek pozitívan hatnak majd rád. Verd le magadról a múlt fojtogató láncait, és koncentrálj az elérendő célodra! Lesznek olyan időszakok, mikor a francba sem kívánod az egész egyetemet meg a tanulást, a kitartó, kemény munka eredményeként olyan képzettséghez jutsz később, mely a továbbiakban nem csak a munkád, hanem életed hivatása lesz a továbbiakban, ez lebegjen a szemed előtt.

U.I.: Nem szégyen az, ha valamit nem értesz vagy nem tudsz, nem kínos segítséghez folyamodni a tanulásban, vagy akár a magánéletedben adodó gondokkal kapcsolatban sem. Sok erőt és kitartást kívánok neked a továbbiakban, és őszintén hiszem, hogy el fogod érni a céljaidat, bármibe is kerül. Anyádék meg kapják be az Úr nemes himbilimbijét, ne rajtad éljék ki magukat. 😁

2019. jún. 12. 09:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonymousreview60 ***** válasza:
71%
#6-tal egyetértek, hogy ha most a teljes matematika, fizika szigorlatok anyagát elfelejteném, és csak szimplán érettséginyi tudással visszakerülnék az egyetemre, tuti jó, de inkább jeles diplomám lenne. Pusztán az érettségem miatt.
2019. jún. 12. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, aki szánt időt, hogy elolvasta az írásom, jól estek a tanácsok. De borzasztó, hogy itt is megtalálja az embert a rosszindulat. “Kevés lennél oda, neked ez nem fog menni.”
2019. jún. 12. 13:52
 9/10 A kérdező kommentje:
Tudom, ez nem nagy ugrás, viszont én már annak is örülök, hogy ez a töri írásbeli sokkal jóval jobb lett, mint anno, igaz csak egy 3-mas lett. Valamilyen szinten azért örülök, még ha kicsi is ez a szint, amit átléptem, de a sok kicsiből lesz egy nagy. A szóbelire meg becsülettel készülök/felkészülök. A matek amúgy kiskoromban nagyon érdekelt, most is érdekelne, mert a műszaki dolgok nagyon érdekelnek a növények mellett. De lövésem sincs, hogy humán, vagy reál beállítottságú vagyok-e.
2019. jún. 12. 14:09
 10/10 A kérdező kommentje:
Talán a kitartásommal nem lenne baj. Mert dolgoztam olyan helyen, igaz, rövid ideig, amit sose kívántam magamnak, viszont lebegett egy cél előttem, s ha bármi lesz is végig csinálom, bármibe is kerül. Talán a kertészmérnökivel is ez lenne, igaz jóval hosszabb lenne az út a cél felé. A bizonytalanság, ami felemészt.
2019. jún. 12. 14:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!