Készüljek, hogy a haláluk után legalább a hangjuk megmaradjon?

válasza:

válasza:"De most az utóbbi 10 évben lehetőségünk van erre az új típusú emlék mentésre."
Cirka 150 éve létezik hangrögzítés, de nem baj, örülünk, hogy végre te is felfedezted :)

válasza:Kb. 20 évvel ezelőtt az első erre képes butafonommal vettem fel nagymamám mesélését. Nem szimplan telefonbeszélgetést, hanem amikor ott voltam nála és hallgattam. Na azóta se vagyok képes visszahallgatni.
Egyébként nem azzal a céllal rögzítettem, csak azért hogy próbálgassam a technikát.

válasza:

válasza:

válasza:A messengert semmiképp sem ajánlom adattárolásra. Ha sokat beszéltek egy idő után nem tudsz visszakeresni a beszélgetésben és ha hangüzeneteket küldözgettek akkor sem fogod tudni melyikben mi van.
Ha már ilyenre készülsz tényleg vegyél egy diktafont és te válassz témát.
Hasonlóan a babanaplóhoz lehet venni időseknek életút naplót (Life story journal). Nem mindenkinek lehet ilyet venni, valaki nyomasztónak tartja az egész ötletet de pl az én anyám nagyon szereti olvasni különböző korokból az ilyen naplókat és szerintem megtisztelve érezné magát ha felkérném, hogy írjon egy sajátot. Ehhez ismerni kell a rokont, tényleg próbáld meg nem megbántani őket.
Ha abból indulok ki, hogy nagyszüleimnek nem volt jó élete nem biztos, hogy arról meséltetném őket. Nagyanyám nagyon szeretett és tudott sütni, én lehet megkérném, hogy olvassa fel a kedvenc receptjeit amik évtizedek óta öröklődnek a családban. (Ezekből is van, hogy kerekedik egy történet - valamelyiket pl rendszeresen küldte a laktanyára a testvérének).
Bárhogy is döntesz, vedd figyelembe, hogy az idősek is félnek a haláltól, ne kelts bennük rossz érzéseket azzal, hogy készülsz a halálukra.
Amit meg belinkeltél az hülyeség. Felháborítónak tartom, hogy ilyen módon készülnek lehúzni gyászoló embereket. A halál az élet rendje, meg kell tanulni elengedni bárhogy is fáj. Minél inkább megpróbálják visszahozni a halottakat annál jobban elszigetelnek az élettől. Gyászban az élőkre kell támaszkodni, nem a halottal keresni a kapcsolatot.
Ha téged ez már most szorongással tölt el kérlek kezdj el pszichológussal dolgozni minél hamarabb. Levenné rólad a lelki terhet.

válasza:Egyetértek #17-el. Fel kell tenni a kérdést: miért is van szükség egyáltalán erre?
Nagyon hamar ki szokott derülni, hogy azért, mert képtelen az illető elengedni (vagy minimum nehéz). Márpedig erre a gyászfolyamat egészséges lefutásához előbb-utóbb szükség van. Gyakorlatilag a linkelt technológia azt az elemi emberi tulajdonságot lovagolja meg haszonszerzés céljából, hogy a gyász kezdei szakaszában még nem tudjuk elengedni az elhunytat.
Ez egy ideig normális, de utána akkor egészséges a folyamat, ha továbblépünk. Ezek az AI asszisztált termékek, felvételek, a mindenféle rögzítés pedig, ha belegondolunk, pont az elengedés ellentétei. Elnyújtják, meghosszabbítják a gyászfolyamatot.
Az elnyúló, krónikus gyász pedig igencsak meg tudja nehezíteni a mindennapi életvitelt. Rányomja a bélyegét a hangulatunkra, rosszabb esetben bespiráloz, leköti a gondolatainkat. Egy tartós depresszív (ahhoz hasonló) állapot alakulhat ki.
Egy hasonlat: alig másabb ez annál, mintha egy influenzás megbetegedés esetén az AI segítene abban, hogy a torokfájás tovább tartson. Ugye milyen bután hangzik?
Az egyetlen különbség, hogy a gyász során ott van bennünk az, hogy "de jó lenne még egyszer valamilyen formában kapcsolódni az illetőhöz". A torokfájáshoz meg senki sem akar kapcsolódni.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Huszonéves egyetemista lány vagyok, és elkezdtem ismerkedni egy negyven körüli férfival. Amióta több időt töltünk együtt és kezdtem megkedvelni elmondtam anyukámnak, aki azon kívül hogy hallani sem akar az egészről a kora miatt, rendszeresen csúnyán beszél róla,...
Egyszerű kérdésnek tűnik, de úgy látom, nálam hetente gondot okoz. Írok pár példát, mik azok a szituk, amik nekem nehézséget okoznak: 1. a minap feleségem nővére vett egy nadrágot magának egy belvárosi üzletben, csere lehetőség utolsó előtti nap megkér, hogy vissza...
En sokat viaskodtam a szüleimmel, komoly viták voltak. Amikor már anyukám megengedett valamit, akkor apukám előtt titkolózni kellett mert ő még akkor se engedte. Ottalvas 18 éves koromban volt, akkor majdnem 4 éve voltunk együtt. Házibuliba nem mehettem 18 éves korom...
Igen, volt kérdésem itt és nagyon sokan bántottak. Pedig én őszintén szeretném megérteni, mert így csalódottság és gyűlölet van bennem, viszont ha megérteném, nemhogy ezek elmúlnának, hanem segíteni tudnék magamon. Szóval egyik szülőmmel (NEM ő nevelt) kettesben...
Két hónapja volt egy szívműtétem. Mivel a felgyógyulás hosszú időt vesz igénybe, ezért sokáig nem tudok dolgozni menni és rengeteget vagyok egyedül. A lányommal eddig nagyon jó kapcsolatban voltunk (30 éves), de már amikor az hazakerülten az 5 hetes kórházi kezelés...
Most 2 éves a kislányunk. Az anyósom elég durván vallásos, minden nap jár a templomba, a délutánjait a Biblia felett tölti stb. Ezzel nem is lenne semmi problémám, mindenki élje úgy az életét ahogy jónak látja. De most mintha bekattant volna, folyamatosan azt...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!