Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagymama vagy a család? (hosszú)

Nagymama vagy a család? (hosszú)

Figyelt kérdés

Nagymamám (82 éves) tönkre teszi a családi életünket. Édesanyám gondoskodott a nagyszüleimről az elmúlt 15-18 évben, pedig van egy bátyja is (nagybátyám). Nagybátyám évekig le se sz.rta a családot (konkrétan 5 évig nem volt semmiféle kontaktusa senkivel, pedig egy városban élünk), viszont amikor 1,5 éve meghalt nagyapám akkor megjelent tartani a markát az örökségért. Megkapta a jogilag nekijáró részt és ezt le is zártuk, de ez édesanyámnak egy extra sérelem. Sosem volt túl jó kapcsolatuk, nagy a korkülönbség és nagymamám mindig kivételezett nagybátyámmal, de amióta újra felbukkant nagybátyám még durvábban csinálja mint előtte. Most ott tartunk, hogy másfél év alatt 4 millió ft-ot adott nagybátyámnak(némi érzelmi zsarolás hatására), közben kajára és gyógyszerre anyától kér pénzt, pedig mi sem vagyunk nagyon eleresztve. A nagybátyám 1,5 év alatt 4-szer látogatta meg nagymamámat, mi az elmúlt 4-5 évben heti 3-4-szer megyünk hozzá segíteni. Tehát eléggé furcsák a viszonyok, végeredményben anyám kiakadt, hogy az őt semmibeveszi a mama és természetesnek gondolja, hogy körülötte ugrálunk, jól megmondta a magáét mamának és most hetek óta nem hajlandó kimenni hozzá. Telefonon beszélnek minden másnap, de nagymamám úgy viselkedik, mint aki nem is fogja föl, hogy mi a probléma. Én kimentem hozzá egyedül a múlthéten, megköszönteni a névnapját (2 nap késéssel) és elkezdett velem üvöltözni, hogy mi az, hogy nem mentem ki hozzá a napján megköszönteni. Mondtam, hogy vizsgáztam és ezért nem értem rá, de tovább folytatta. Megjegyzem, hogy van 2 unokatesóm, akik az elmúlt 19 évben egyszer sem köszöntötték fel, a nagybátyám ugye meg 5 évig egyszersem. Lényegében a 40 évnyi konfliktust én kaptam a nyakamba, utána meg elkezdett sírni, hogy ha szeretem akkor odaköltözöm hozzá, hogy ő ne legyen egyedül.

Hát 100%, hogy nem fogok hozzá költözni, de nem tudom, hogy ezek után hogy viszonyuljak hozzá. Egyrészt lelkiismeret furdalásom lenne, ha nagyon elhanyagolnám, főleg, hogy a kora miatt már segítségre szorul másrészt ezek után egyetlen porcikám, sem akarja látni, beszélni vele, stb. Ti mit tennétek? Kijárnátok hozzá pl. 2 hetente egyszer? Vagy inkább hanyagolnátok? Az a pláne, hogy anyám rettentően feszült volt amikor hazaértem mamától, nem mondta, de tudom, hogy azért mert egyedül kimentem. Gondolom ez idővel enyhülne, de ő nagyon érzékeny és tudom, hogy minden egyes alkalommal problémát jelentene. Egyáltalán normális, hogy ennyire ellenérzéseim vannak nagymamámmal szemben?

2016. jún. 25. 22:12
 1/4 anonim ***** válasza:
90%
Azok alapján, amit leírtál, szerintem normális ez az ellenérzés. De én a helyedben mégis megpróbálnék felülkerekedni rajta. Nagymamád már idős, megváltozni már nem fog, de biztosan vannak azért jó tulajdonságai is. (?)Sajnos, a legtöbb családban vannak "kedvencek"-és érdekes módon sokszor éppen azok, akik nem érdemlik meg. Az "ívet" mindig az kapja, aki közelebb áll az emberhez. (Meg aki épp kéznél van). Gondolom, mamád is érzi valójában, hogy rajtatokon kívül másra nem számíthat, és ez így csapódik le nála. A helyedben, én kicsit visszavennék a látogatásokból, de csak egy kis időre, hátha picit észhez tér (nem valószínű) vagy akkor mennék, amikor ráérek, nekem is megfelel. De azért teljesen nem téveszteném szem elől. Szerintem anyud is megbékél majd.
2016. jún. 25. 22:37
 2/4 anonim ***** válasza:
6%

nem a te dolgod a nagyi gondozása

van 2 gyereke majd ök eljárnak hozzá nem is értem neked nincs jobb dolgod még jó hogy nem költözöl oda a nyugdiján élösködni

2016. jún. 25. 22:37
 3/4 Macsitappancs ***** válasza:
78%
Kottes szerzodest, te segited mindenben, odakoltozol, cserebe tied a haz/lakas/orokseg a halal utan. Igy a kedves penzleso rokon kikerul a kepbol
2016. jún. 26. 12:07
 4/4 anonim ***** válasza:
Mindazt, ami anyagiakban mérhető támogatás, számlával dokumentáljátok. Ami anyagiakban nem mérhető, arról sem árt feljegyzést késziteni. A hagyatéki tárgyaláson pedig nyujtsátok be a bátynak. A nagymama pedig életkorából adódóan valóban nem fogja föl hogy mit tesz...
2016. jún. 27. 23:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!