Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért féltik ennyire a gyereke...

Miért féltik ennyire a gyerekeket?

Figyelt kérdés

Tényleg annyira megváltozott a világ, hogy sok szülő 11-12 éves gyereket nem mernek elengedni otthonról? Otthon hagyni őket egyedül meg pláne? Ezek az emberek hogy nőttek fel?

Én 12 évesen már tudtam magamra főzni, elengedtek bárhova a szüleim. Más városba is mehettem. Ennyire életképtelenek a mai 12 évesek? Én 18 évesen már egyedül éltem, ők mikor fognak kirepülni 30 évesen?

Elhiszem, hogy sokkal gázabb a világ, mint régen, de én már 14 évesen cigit vettem a kisközértbe, meg pálinkát. Ez már legalább megszűnt. Mitől féltik a gyereket? Ha egyedül van otthon mi történik? Felgyújtja a házat? Talán megkéne mutatni, hogy működik a tűzhely. Nem tudom elképzelni, hogy mi történne, ha egy gyerek otthon marad egyedül, pláne ilyen idősen. Testvéremmel minket a szüleink már otthon hagytak mikor 4-5 éves voltam a nővérem meg 8-9 éves. Felnőttünk, sosem történt semmi. Nem kaptam szobafogságot sem, hogy elszökjek. Mehettem bármikor csavarogni, sosem köteleztek, hogy iskola után maradjak otthon és tanuljak ezerrel, mégis 4-5 tanuló voltam még a gimiben is, holott alig tanultam. Ennyire elfelejtik az emberek, hogy milyen volt gyereknek lenni? Minek szülnek gyereket, ha utána kalitkàban akarják őket tartani?

26/Nfebr. 16. 10:05
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
85%

Mert megváltozott a világ, a felfogás, és ami a lényeg, a gyerek státusza a családban.

Én már tényleg vén vagyok, de engem anyám 6-7 évesen feltett a buszra az egyik városban, keresztanyám meg leszedett 70 km-rel odébb. Félúton megállt a busz, mert volt ott egy híres cukrászda, ahol nagyon finom krémest sütöttek, na ott én is leszálltam, és én is vásároltam nénémnek egy tálcával.


A kisunokám, aki amúgy egy aranyos kislány, majd minden reggel hisztizik. "Nem kelek fel, nem megyek iskolába, hagyj békén." 9 éves.


Úgy elgondolom néha, lehet, az anyja is hisztizett volna, de minek? És kinek? Reggel hatkor elmentünk dolgozni, hétkor ébresztettem telefonon, felkelt, felöltözött, megreggelizett (azt kitettem neki), vette a szendvicsét, amit szintén elkészítettem, bezárta az ajtót, a kaput, és elment iskolába. Délben hazament, nálunk nem volt napközirendszer az iskolában, megmelegítette az ebédjét a mikróban, megírta a leckéjét, aztán játszott, ameddig hazaértünk, ami úgy négy óra volt.

Okos, ügyes, talpraesett ember lett belőle. Viszont a gyerekével, úgy tűnik, nem igazán bír.

febr. 16. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/36 anonim ***** válasza:
94%
Én a 70-es évek végén, a 80-as évek elején voltam gyerek. Én is egyedül voltam hagyva egész nyáron. Reggel 7-16 ig. Hát, csináltunk meredek dolgokat a szomszédban lakó barátnőmmel. Például megtiltották a szüleink, hogy az elég messze lévő, kertünk végében lévő sűrű erdőben menjünk! Persze, hogy ott voltunk, ott sétáltunk, játszottunk szinte minden nap. Veszélyes volt az a hely, vadászat minden volt ott. Mire a szülők haza jöttek, már otthon voltunk, mintha mi sem történt volna! Volt amikor távolról láttunk vad disznókat malacokat, még jó hogy nem lett bajunk. Azért még van ennek a veszélyes oldala is, de burokban sem lehet egy gyereket nevelni. Meg kell találni az egyensúlyt, ami nem könnyű.
febr. 16. 13:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/36 anonim ***** válasza:
100%

Véleményem szerint gyorsabb az információáramlás, sokkal több bűntényről meg balesetről szereznek tudomást a szülők internetről, tévéből, és jobban féltik a gyerekeket. Lehet, hogy amiről hallanak, az másik kontinensen történt, de beléjük áll az ideg, és azt érzik a legbiztosabbnak, ha folyton felügyelik a gyereket és mindenhova autóval viszik.


Évtizedekkel korábban nem is volt ennyi embernek autója, így ha féltették is, akkor se tudták fuvarozni a gyereket mindenhova. Azért jobb is volt, mert ez a kocsisor, ami egy-egy iskola előtt kialakul, hogy lerakják a 15 éves nagy gyerekeket, akiket néha a szomszéd utcából hoztak, ez azért sok. És pont a gyerekeknek lesz később kárára az a környezetterhelés, amit a dugók okoznak, amik azért alakulnak ki, hogy őket biztonságosan az iskola kapu elé rakják.

febr. 16. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/36 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a csúcspont az volt amikor anyukám mesélte, hogy tanítja a gyereket és rámutat az ablakra, hogy ott a házunk (pár méterre az út túloldalán volt és külváros,tehát szinte semmi nem közlekedik az úton), mire óra végére autóval érte jött az anyja. Konkrétan látta ahogy kitolat a garázsból azért hogy ott teremjen a szembe levő sulinál. A magyarázat "mert mi van ha hazafelé elrabolják" nonszensz XD

Én 7 évesen osztálytárssal már simán mehettem suliba(kertvárosban éltünk) és tizenéves koromtól is nemhogy egyedül lehettem, hanem nekem kellett a tesómra vigyázni. Sajnos a mai gyerekek, viszont olyan életképtelenek, hogy őket én sem hagynám egyedül.

febr. 16. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/36 A kérdező kommentje:

#13-#14

A cigi és a pálinka irónia jelleggel került az írásomba.

18 évesen azért éltem egyedül, mert édesanyám meghalt. Árvaságiból, családipótlékból éltem, illetve az örökölt házrész albérleti díjjából fizettem egy kis lyukat. Így töltöttem a gimi utolsó évét, diákmunkával. Egyetemre mentem, ahol igen, kaptam tovább azt a havi 40 ezret az államtól, koleszos lettem és dolgoztam ezerrel. Diplomát szereztem kereskedelem és marketing szakon, amivel Németország egyik top cégénél helyezkedtem el, átképzéssel.

Nem tettem le világhírű dolgot, de jó úton haladok egy elég jó élet felé, legalábbis szerintem.

Megélek a jég hátán is, pont azért, mert elvoltam engedve gyerekkoromban. Volt, hogy 11 évesen rosszul érkezett a karom a padlón, elbuszoztam a kórházba. Talpraesett voltam és élelmes. Vagyok is.

Mindenki a maga kárán tanul, szokták mondani, ez teljesen így van. Van egy mostohatesóm, annó mikor 21 éves volt, nem tudta, hogy hol van a városban a polgármesteri hivatal, mert nem engedte az anyja sehova, mindig kísérgette.

Példálózhat bárki, bármilyen tragédiával, egy gázszivárgást egy felnőtt sem vesz észre sokszor. Az autó is elütheti, miközben fut át az úton a mamataxihoz, bármikor a fejére eshet egy tégla az udvaron, bármikor felrobbanthatja bárki a panel bármely lakását. Aki ennyire beszari éljen burokba, a föld alatt eg bunkerben. De pont az ilyen gyerekekből lesz felnőttkorukra egy senki.

Ja és attól, hogy egyedül mertek hagyni gyerekkoromba, nem lettem sem drogos, sem alkoholista, meglepő.

febr. 16. 18:45
 26/36 anonim ***** válasza:
93%

Azoknak a válasza akik úgy gondolják hogy azokból lesznek drogosok meg züllöttek akiket nem fogtak rövid pórázon engem személy szerint totál meglepett, nekem a tapasztalataim pont ellentétesek. Én is már 9 éves koromban volt hogy este 10-11-ig is kint játszottam a játszótéren két barátommal (igaz falun), este emlékszem volt hogy jártunk az utcákat és becsöngettünk mindenhova meg hasonló butaságok. 12 évesen már én is utaztam egyedül a legközelebbi városba moziba vagy valami hasonló, 14 évesen 120 km-t utaztam nem egyszer vonattal. Számomra az alkoholt és a cigit sem tiltották soha, már ilyen 2-3 éves koromban belenyaltam apám sörébe, 8-9 évesen simán ittam már 1 pohár pezsgőt újévkor vagy húztam le egy felest egy szülinapon. A cigit is kipróbáltam egyszer valamikor alsós koromban, egyszer meg 7.-ben ha jól emlékszem. Mindkét alkalommal rájöttem egy szívás után, hogy ez nekem baromira nem jön be, ezért később ha valaki kínálta én soha nem is kértem. Nekem pont az a tapasztalatom, hogy a hozzám hasonló nevelésben részesült emberek gimiben a bulikban vagy osztálykirándulásokon nem álltak neki cigizni vagy lerészegedni, mert már otthon mindent kipróbáltak amit akartak és így hogy nem volt tiltva valahogy a menőség faktor sem volt meg. Ellenben azokat az embereket, akiket mondjuk csak 11-12.-es korukban engedtek el normális buliba először úgy kellett minden egyes alkalommal összekaparni, és minden bulin részt vettek csak azért mert volt egy lehetőségük inni meg elszívni egy fél doboz cigit.

Ja és nem vagyok ám még öreg, 20-as éveim elején vagyok, tehát az élményeim még ilyen szempontból relevánsnak mondhatók.

febr. 16. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/36 anonim ***** válasza:
72%

Megkérdezhetem, hány gyereked van? Mert szerintem addig nem érted meg ezt az egészet, amíg nincs saját gyereked.

Gyerekként másképp látod. Miért nem engednek, nagy vagyok, tudok magamra vigyázni, stb. Aztán majd szülőként megint másképp látod, amíg a munkában azon jár az agyad, hogy vajon a gyerek épségben hazaért-e a suliból, nem ütötte-e az autó, stb.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a kötözzük magunkhoz a gyereket, és a 15 évest vigyük autóval a szomszéd utcába.

Csak azt, hogy majd megváltozik a szemléleted szülőként, és nem látod ezt a kérdést annyira egyértelműen, mert az majd a te gyereked lesz, és mindent meg akarsz tenni, hogy ne legyen semmi baja.

Szerintem térjünk vissza erre a kérdésre akkor.

febr. 16. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/36 A kérdező kommentje:

Azért a mai vilàgban elég egyszerűen tudnak írni egy üzenetet, hogy hazaértem vagy bármi.

Nincs gyerekem ez tény, de pl a páromat is féltem, hogy úristen mi van ha a munkàba menet belémennek, de attólmég nem mondom azt neki, hogy maradjon itthon vagy nem

viszem el én magam. Persze ez más, de ennyi erővel így is nézhetném. Sokat vigyázok az unokaöcsémre, most lesz 4 éves, de ha elmegy a szobájába játszani nem futok utána, hogy mi van ha magára ránt valamit vagy fordítva csúszik a csúzdán.

febr. 16. 21:10
 29/36 anonim ***** válasza:
81%
Pedig egy 4 évesre még figyelni kell... Ismerősöm gyereke így rántotta majdnem magára a szekrényt. Nem kell persze a gyerek seggében lenni,de látótávolságban kell tartani 4 évesen.
febr. 16. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/36 anonim ***** válasza:
62%
Dehogy kell
febr. 16. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!