Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan kérjünk bocsánatot az...

Hogyan kérjünk bocsánatot az Apánktól egy balul elsült születésnapi ajándék miatt?

Figyelt kérdés

Röviden összefoglalva: februárban volt a szülinapja az Apámnak, 50. ráadásul, és nagyon szerettem volna valami különlegeset adni neki.


(Háttérsztoriként csak annyit hogy élnek rokonok kint Finnországban, Apa is volt már kint a barátnőjével, és oda meg vissza volt Helsinki- és környékéért)


Szóval az apai mamámmal meg a bátyámmal (az említett nagyszülő javaslatára) megegyeztünk, hogy fizetünk neki egy egy hetes, két főre szóló nyaralást. Nincs időpont lefixálva de minden elő van készítve, eljön a születésnap hete - és minden probléma kezdete. Először is kiderült, hogy Apám barátnője vacsorázni hívta őt arra az estére amit Apám közölt is az anyjával. A baj csak az, hogy Mamám is aznap estére szervezett vacsorát neki rokonokkal meg hasonlók.


Ez is lényeges, hogy az Apám notóriusan utálja a meglepetés és/vagy családi összeröffenéseket, pláne ha egyáltalán nem volt vele közölve.


Ebből fakadólag az este úgy játszódott le, hogy Apa ki volt akadva, szarul is érezte magát mert nem tudta megvárni a rokonokat, és rohadt mérges volt amiért így lettek a dolgok szervezve és privátba közölte velem hogy se a barátnője, (ebből következőleg) se ő nem hajlandó elmenni a nyaralásra vagy hogy bármi köze legyen a dologhoz. Ergo teljes elutasítás, totális kudarc az ajándék.

Kérdésemnek tehát innenstől van értelme: ott voltam én is a szervezők között (mondjuk hiszen nem állítottam meg hogy megtörténjen) és én is azt hittem örülni fog az ajándéknak. Szörnyű bűntudatom van és ebből fakadólag rettegek hogy újabb csalódást okozok neki - vagy megbántom közvetlenül.


Szóval mi a véleményetek? Van valami kiút? Vagy valami módja hogy megbezséljem vele ezt az ügyet?

Mert attól félek nincs az az idő ami begyógyítja azt a sebet amit a saját, tökéletlen, stoba lányod tud okozni neked az 50. születésnapodon...márc. 17. 23:58
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
86%
Hát apád jó nagy bunkó. Te ne érezd úgy, hogy bármi rosszat tettél.
márc. 18. 00:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/39 anonim ***** válasza:
92%

Menj el egy pszichológushoz, hogy segítsen feldolgozni, hogy apád érzelmileg bántalmaz. Ugyanis egyrészt igaza van, hogy szemétség volt, hogy a mama rászervezte a bulit a barátnő vacsorájára, de neked ehhez semmi közöd, Ez az ő harcuk, valószínűleg ilyen anyós-meny egymásnak feszülés. Apád meg egy hisztis óvodás szintjén van. A legjobb lenne, ha elmennél te meg a tesód a nyaralásra, ha esetleg lehet bővíteni, akkor a párotokkal együtt és hagyjátok apádat megpukkadni.

És még egyszer, nagyon fontos lenne, hogy elmenj terápiára és megszabadulj attól a rengeteg nyomástól, amit apád rád pakolt.

márc. 18. 00:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/39 anonim ***** válasza:
100%

Itt szerintem te nem hibáztál. Persze jogos a rossz szájíz, mert nem úgy sült el, de lelkiismeret-furdalásod ne legyen. Nem te szervezted rá tudatosan az egyik programot a másikra és jót is akartál. Hogy apád ezt nem értékelte, az az ő dolga, 50 évesen már/még tudnia kellene, hogy részedről jó volt a szándék, ez a nem megyek nyaralni dolog kicsit durcázásnak hat a leírásod alapján. Meg lehet neki mondani, hogy sajnálod, hogy nem örül az ajándéknak, ti örömet szerettetek volna neki okozni, de ha nem szeretne menni, akkor tudomásul veszed, hogy nem jött be. Aztán elmentek ti a tesóddal vagy valamelyikőtök a barátjával/barátnőjével.

Az egymásra szervezett barátnős vagy rokonos vacsorát pedig játssza le az édesanyjával, ha tényleg a barátnős vacsora időpontjának tudatában szervezett akkorra rokoni összejövetelt. Az én apámnál még ebben sem lennék biztos, mert sokszor azt hiszi, hogy mondott valakinek valamit, aztán kiderül, hogy a) nem mondta b) nem azt mondta c) nem neki mondta.

márc. 18. 00:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/39 anonim ***** válasza:
91%
Bocsika, de itt nem te voltál a rossz, hanem apád egy paraszt
márc. 18. 01:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/39 anonim ***** válasza:
93%
Ezért nem kell elnézést kérni, inakbb neki kéen.
márc. 18. 01:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/39 anonim ***** válasza:
96%

"Apám notóriusan utálja a meglepetés és/vagy családi összeröffenéseket, pláne ha egyáltalán nem volt vele közölve"


Ennek ellenére mindenki meglepte? De miért?

márc. 18. 01:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/39 anonim ***** válasza:
99%

Nem értem mi köze a vacsoráknak az utazáshoz és a sértődéshez.

Ha egyszerre 2 helyre hívták, nyilván nem tud mindegyikre menni, ez érthető. De hogy jön ide az utazás, azzal mi a probléma? Ha tényleg problémát csinált ebből, akkor el kell engedni, nem normális az ember.

márc. 18. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/39 anonim ***** válasza:
85%
A nyaralasnak annyi köze van hozzá, hogy azoktól kapta volna, akik annak ellenére, hogy tudták, utalja a meglepetés bulikat mégiscsak azt szerveztek neki.
márc. 18. 07:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/39 anonim ***** válasza:
76%

Azt hinném, te vagy a lányom, kérdező, ha lenne lányom. :)

Én is rettentően utálom a meglepetéseket (mert szinte soha nem azt kapja olyankor az ember, aminek örülni lehetne), és ezt a család már tudja is tizenéves korom óta. Ha valaki ennek ellenére "meglep" valami baromsággal, akkor megsértődöm, mert ha egy hozzátartozót ennyire nem érdekel az én véleményem, csak azt nézi, hogy letudjon egy ajándékozást, akkor nem én vagyok a bunkó.

De ennek ellenére, próbálom elfelejteni a dolgot. Valamilyen módon mindenképpen jelzem a megbántottságot, mert olyankor kedvem lenne otthagyni mindenkit a pcsába és nem szólni hozzájuk egy évig, de ahogy lenyugszom, próbálom rendbe hozni a kapcsolatunkat.

Szerintem apád is így lesz vele. Az utat nem lehet visszamondani? Sokat segítene. Aztán majd később megkérdezitek, lenne-e kedve egy másik úthoz, abból a pénzből.

Várj egy hetet, hogy lenyugodjon, aztán beszélj vele (személyesen), hogy sajnálod a dolgokat, de azt hitted, ez most egy jó ajándék lesz. Meg fog bocsátani. (Ha rögtön beszélsz vele, ameddig még friss a sértődés, akkor robbanni fog.)

Én az 50. születésnapomra a rokonoktól egy elég drága, gáztepsi méretű tabletet kaptam többek közt, meglepetésként, mert anyám elárulta, hogy újat akarok venni. Csak éppen utazáshoz akartam egy kicsit, amit egész nap tudok magammal hordani egy táska egyéb cuccal együtt, és nem kell hozzá külön bőrönd.

Egy hétig nem tudtam aludni az idegességtől, hogy mit csináljak, mert nem akartam senkit megbántani (miközben én nagyon meg voltam sértve), de aztán megmondtam, hogy ezzel én nem tudok mit kezdeni, és ki lett cserélve egy méretben megfelelőre, a különbözetből meg vettem egy telefont - azt is olyat, ami nekem megfelel, nem a rokonok igényeinek valót. Eleve lehetett volna ezzel kezdeni, ha nincsenek olyan meglepetés-mániás nők a rokonságban, hanem megkérdezik, hogy mit (és milyet!) szeretnék. Először meglepetésbulit is akartak, mert pár éve ez a mániájuk, de arról le lettek beszélve azzal, hogy biztos otthagynám őket, aztán jött egy még rosszabb variáció.

márc. 18. 07:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/39 anonim ***** válasza:
70%

6, jaja, igazi szép ajándék, hogy semmibe veszik, mit szeret, mit nem.

Aki szerint az apa a bántalmazó, azok szerint az normális, hogy az ünnepelt le van tojva? Vehetsz neki drága nyaralást, ha a körítés elárulja, hogy igazából rohadtul nem érdekel az egész, ő sem...

márc. 18. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!