Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az kontrollmániának számít,...

Az kontrollmániának számít, ha a szülő állítása szerint csak tanácsot ad, de addig megy a gyerek után és ismételgeti azt, amíg úgy nem lesz, ahogy ő akarja?

Figyelt kérdés
Tegyük fel van valami, amit csinálni akar a gyerek, vagy csinálnia kell. A szülő tanácsot ad, hogy hogyan kell, úgy beállítva, hogy majd a gyerek eldönti, hogy hallgat-e rá, de aztán ha látja, hogy a gyerek nem úgy csinálja, akkor megy utána a szülő és folyamatosan ismételgeti, hogy szerinte azt hogyan kell csinálni, miért nem jó, ahogy a gyerek csinálja és bár elmondása szerint a gyereknek nem kell hallgatnia rá, de nem figyel arra, hogy a gyerek mit mond, csak megy utána és addig ismételgeti, szajkózza a saját véleményét, amíg a gyerek már kényszerből úgy nem csinálja, csak hagyja abba. Aztán amikor a gyerek ezt szóvá teszi, akkor a szülő védi magát, hogy ő csak tanácsot ad, a gyerek a hibás hogy hallgat rá, ha nem úgy akarja csinálni.
márc. 24. 10:40
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
41 szavazat
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
6%
Ha a gyerek felnőtt akkor ő a hibás.
márc. 24. 10:48
 2/16 anonim ***** válasza:
95%

Kontroll. Tanácsnak álcázva.

A kontroll az kontroll a szándékból adódóan, csak a sikeresség tud különbözni. Nyilván van felelőssége annak is, aki megfogadta a tanácsot, de a felelősség mértéke függ attól, hogy milyen helyzetben van. Egy szülőtől teljesen független embernek szerintem nagyobb a felelőssége, mint annak, aki mondjuk tanulmányai alatt rászorul a szülőre, és a szülő ezzel a helyzettel visszaélve kényszeríti ki a tanács megfogadtását.

márc. 24. 10:52
 3/16 anonim ***** válasza:
84%

Ez gázlángozás.

Így nőttem fel, csak az volt a jó, ahogyan anyám csinálta, és bár ő "nem szól bele, de..." - na, innentől kezdve pedig felettem állt, nézte, kioktatott, nem engedte másképp csinálni és sorolhatnám.

De olyan piti szrokra kell itt gondolni, mint egy portörlés, vagy felmosás, semmi húde nagy dolog. Főzés? :D Jó vicc, amíg otthon éltem, be nem mentem a konyhába, pontosan ezek miatt.

Gyakorlatilag folyamatosan azt éreztette mindenkivel, hogy bármit csinálunk, az szar, állandóan idegbteg módjára jött utánunk és ellenőrzött, meg sorolhatnám.

Mentálisan nem százas, ezt tudjuk, igazolt OCD-je és kényszerbetegsége van. Csodálatos volt egy ilyen személlyel egy háztartásban élni :(

márc. 24. 10:54
 4/16 anonim ***** válasza:
55%

Nehezedre esett volna egy konkrét példát írni?

Egyébként ha egynél többször mond el egy tanácsot, az már belepofázás. De nem kontrollmánia. A kontrollmánia az, ha mindenről tudni akar, folyton tudni akarja pl. hova megy a gyereke és ott mit csinál. Értelemszerűen egy bizonyos életkor felett.

Ezért jó lenne, ha írnál egy konkrét példát és leírnád azt is, hány éves és milyen nemű a gyerek.

márc. 24. 10:54
 5/16 anonim ***** válasza:
75%

3: na a fozes az nalunk is ilyen volt. 22 eves koromig, amig otthon eltem, szerintem evente 1x mentem be a konyhaba segiteni a fozesben. Ez nem jo, ezt ne igy kavard, ezt mashogy, nem jol csinalod. Sokszor gondoltam magamban, akkor bszd meg, csinald egyedul. Mindig osszevesztunk anyammal, hogy sosem segitek neki, de amikor mentem volna, mindenbe belekotott. Magamtol tanultam meg fozni, recepteket kovetve.

De a porszivozas is ugyanilyen volt, ott kihagytam, soha nem porszivoztam jol.😀 en nem akarok ilyen harpia lenni a gyerekemmel.

márc. 24. 12:04
 6/16 anonim ***** válasza:
33%
Én kontrollmániás szülőkkel vagyok megáldva. Nagykorú vagyok,de nem csinálhatom azt amit akarok csak ha megcsináltam olyan kiszabott feladatokat jól amit ők elvárnak. Tetoválásom is csak akkor lehet meg akkor mehetek majd el fiukkal bulizni ha ők ugy látják hogy elég érett vagyok rá. Szerencsére a piercinget már megengedték de ahhoz is nagyon sokat kellett azt csinálnom és jol csinálnom amit mondtak. Rájöttem hogy hiába állok ki magamért nem lesz job. Sőt ha szépen azt csinálom amit mondanak idővel rájonnek hogy tényleg önállo és ugyes vagyok és akkor már engedni fogják a tetkot. Nagy szívfájdalmam hogy azt mondta anyám hogyha ő ugy látja hogy teljesen önállo vagyok akkor lesz tetkom, irigy vagyok azokra akiknek már nagykoruként lehet kocsijuk jogsijuk saját ez az dolguk és nem szólnak nekik nagyon bele semmibe. Pedig ám megcsinálom a házimunkát dolgozok stb.. mégis önállótlan vagyok nekik.):
márc. 24. 12:36
 7/16 anonim ***** válasza:
9%
ennek ellenére szeretem a szüleimet mert meleg gondoskodó családban nőttem fel csak rossz hogy nem lehetnek dolgaim még mint a velem egykorúaknak.
márc. 24. 12:37
 8/16 anonim ***** válasza:

6.: Ha nagykorú vagy, nem kell már engedélyt kérned se tetoválásra, se fiúzásra. Mi az, hogy nem mehetsz el? Felnőtt nő vagy, akár férjhez is mehetsz, nem kell hozzá az engedélyük.

Ne ess abba a hibába, hogy engedélyt akarsz kérni a felnőtté váláshoz. Állj a szüleid elé és mondd meg, hogy elmúltál 18 éves, ettől kezdve te döntöd el, mikor mész bulizni, mikor lesz tetkód, vagy nem lesz, kivel és mikor randizol. Most állj a sarkadra, mert 10 év múlva is ezt fogják csinálni, aggszűz leszel és egy önállótlan szerencsétlen.

márc. 24. 16:49
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésre a válasz: amit az ilyen szülők csinálnak, azt zaklatásnak hívják. Eleve nem illik kéretlen tanácsot adni, de ha mégis kicsúszik az ember száján és a másik nem fogadja meg, el kell fogadni a tanácsadónak, hogy a másik ezt nem szeretné. Erőszakos, zsarnok emberek az ilyenek.
márc. 24. 16:50
 10/16 anonim ***** válasza:
9-hez: Nagykorú gyerekre gondoltam, Kiskorúak esetén más a helyzet.
márc. 24. 16:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!