Hogy érjem el, hogy a lányom ne dolgozzon egyetem mellett?
Egyetemista. A munka, amit végez, csak egy egyszerű diákmunka, szakmailag egyáltalán nem releváns az elmondása alapján. Nem gondolom, hogy erre kellene pazarolnia az idejét tanév közben(nyári munkával semmi baj nem lenne szerintem), jobbnak tartanám, ha inkább a tanulmányi ösztöndíjat célozná meg és nem azt, hogy az államin bennmaradáson túl kit érdekel.
Egyébként anyagilag nem indokolt dolgoznia a véleményem szerint. Amennyit kap, az elég a kiadásaira. Nagyon extrákra nem elég, de ilyeneket, hogy kollégium, étel, közlekedés, higiénia fedezi.
Szerintetek mivel tudnám meggyőzni, hogy inkább sokkal jobb átlagra menjen és ne dolgozzon, csak esetleg nyáron?

És miért menjen nagyobb átlagra? Miért számít ez neked?
Miért nem bízod rá, hogyan éli az életét? Én a mai napig sajnálom, hogy nem dolgozhattam egyetem mellett, mert akkor nem volt annyi lehetőség, és nem kellettem sehova.

"Amennyit kap, az elég a kiadásaira. Nagyon extrákra nem elég, de ilyeneket, hogy kollégium, étel, közlekedés, higiénia fedezi."
Hát talán ő akarna többet is. Nem baj, ha dolgozik, legalább lesz mit beírnia az önéletrajzába, még ha nem is szakmai, de sose tudhatod, hogy mikor jön még jól az a tapasztalat.

"Amennyit kap, az elég a kiadásaira" - nyilván, biztosan azért dolgozik, mert nem fér el a pénzétől a szobájában.
"Nagyon extrákra nem elég" - tulajdonképpen miket sorolsz ide? Hiszen az "elég a kiadásaira"-ba nem kerültek be olyanok, hogy jegyzetek, könyvek, pendrive, nyomtatás... Pedig ezek nem extrák, hanem alapdolgok egy egyetemistának. A lányod nyilván azért dolgozik, mert amennyit kap, nem elég a kiadásaira, szóval legalább annyit tegyél meg, hogy nem próbálsz neki keresztbe tenni a melóban.
Jobb átlag? 20 éve diplomáztam, tudod, azóta hányan kérdezték meg, hogy milyen átlagom volt az egyetemen? Pontosan 0 fő.
""Nagyon extrákra nem elég" - tulajdonképpen miket sorolsz ide? Hiszen az "elég a kiadásaira"-ba nem kerültek be olyanok, hogy jegyzetek, könyvek, pendrive, nyomtatás... Pedig ezek nem extrák, hanem alapdolgok egy egyetemistának. "
Soha nem láttam jegyzetet, vagy tanulmányhoz kapcsolódó könyvet venni. Minden fent van valami felületen. Van egyetemi könyvtár, ingyenes. Ha nagyobb adag dolgot kell nyomtatni azt megoldom neki. Ha meg sürgősen kell valami, és nem ér rá addig, amíg hazajön, az párszáz forint/félév volt eddig mindig.
Nagyon extrák alatt azt értem, hogy sok buli, állandó kajarendelés, belépős helyek. Havi 1-2 olcsóbb program kijön, de nem is nagyon jár el kb sehová. Akkor se járt el, amikor még nem dolgozott, és nagyobb (de nem tanulmányi) ösztöndíja volt.
"Jobb átlag? 20 éve diplomáztam, tudod, azóta hányan kérdezték meg, hogy milyen átlagom volt az egyetemen?"
Én sem ezt írtam, mint ok, amiért hajthatna jobb átlagra. Létezik tanulmányi ösztöndíj. Abból is lehetne több pénze.

Felnőtt, ő dolga. Meg hát nem mindegy, mit tanul. Én műszakit végeztem, sosem dolgoztam mellette, de otthonról sem kaptam pénzt, helyette bekapcsolódtam projektekbe, kutatásokba, annyi plusz ösztöndíjam volt, hogy vígan megéltem belőle kollégistaként, amennyit akár szakmán belüli diákmunkával kerestem volna, az büdös volt, mert hiába "szakmai", az sem annyira értelmes meló apró pénzért. De azt is be kell látnom, hogy amennyit én hazahordtam ilyen-olyan szakmai és közösségi ösztöndíjakból, az azért a hallgatóság nagy részének nem járható út, hiszen minden ösztöndíj úgy van kitalálva, hogy a populációnak csak adott százaléka kaphatja meg egy adott részét.
Ha meg teszem azt, egyiptológiát tanul az ember gyereke, így is jó esély van rá, hogy nem a tanultakkal fog elhelyezkedni, semmi baj azzal, hogy tanulja, ami érdekli, de ha nem múzeumi kurátor lesz belőle, előny, ha a szabadidejében szerez egy kis irodai vagy vendéglátós tapasztalatot.
Meg hát lehet, azért dolgozik egyetem mellett, mert ennyi szabadideje van. Nekem mondjuk nem lett volna, de amíg benn marad államin és nem csúszkál össze-vissza, hagyd, hogy bontogassa a szárnyait, és csinálja, amit akar, még ha nem is feltétlen értesz egyet vele.

Kérdező, tudod mekkora tanulmányi ösztöndíjak vannak az egyetemen a lányodnál?
Nálunk pl egy szaktársam tanárképzésben valami 4,7-4,8 körül kap 6500 forintot. Én pl ezért nem hajtok rá. Ez nekem pár óra fizu 1672-es órabérrel. Aki meg ennyit tanul, az sokkal több erőbefektetés.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!