Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » 18 éves vagyok, lassan 19 és...

18 éves vagyok, lassan 19 és boldogtalan vagyok itthon. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Évek óta családi problémákkal küzdök. Apám a fő ok! Kisgyermek korom óta bántalmaz fizikálisan, de leginkább verbálisan. Emlékszem egyszer 6.os voltam, amikor addig pofozott amíg nem mondtam meg a helyes megoldást egy matek példánál. Mindig az a legfőbb veszekedési forrása, ha későn jövök haza valahonnan, ha elmennék valahova vagy ha szó nélkül elmegyek, mert tudom hogy úgy sem enged el. Ha már csak rá kérdezek már, akkor takarodjak a háztól, illetve egy büdös k*rva vagyok. A barátommal szerettem volna több időt együtt tölteni. Mondjuk nem heti egyszer nála aludni, hanem többet. Elvégezni a házi munkákat, a tanulást és utána azt csinálni amit szeretnék. Most vagyok végzős, ami sok tanulással jár és oda figyelek. Boldogtalan vagyok és egy kín, egy büntetés itthon lenni. Valamelyik este azt mondta apám takarodjak a házból. Fogtam magam és leléptem a barátomnál. Anyámmal is beszéltem, megértette, hogy apámat mennyire utálom és menekülök tőle. Felhívott minden nap. 2 nap elteltével jöttem haza ruháért, előtte felhívtam anyámat, hogy itthon van e apám. Azt mondta nincs. De mikor kinyitottam az ajtot és már megláttam a kulcsát… már tudtam. 2 órán át való beszélgetésből annyit kellett leszűrnöm, hogy tartsam be amit ők akarnak. Nem lehetek a barátomnál heti 1nél többet. Ha meg elszöknék, betesz a javitoba meg utanam hivja a rendort es megszegyenit ahogy csak tud. Utalom apámat, gyűlölök itthon lenni. Tudom, hogy a 18 még gyerek és egy szám de nem tudok egyszerűen az ő megfelelési kötelességének eleget tenni, mert én többre vágyok és nem arra amit ő éppen akar nekem .Attól félek, ha elmennék akkor valamit tenne ellenem vagy a párom ellen. Csinálná a fesztivált tovább.
nov. 1. 12:41
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
45%

14 éves korodtól dönthetsz, hogy kinél akarsz lakni.

A "költözz el" sablon duma valahol jogos, de azt is kellene tudni, hogy közel sem olyan egyszerű már a napjainkban.

Persze, nem muszáj egyedül, össze lehet fogni, haverral, baráttal, akiben megbízol, de akár másik családtaggal.

A helyzeted, kérdező, mondhatni "megszokott"... tipikus toxikus szülő. Sajnos a népesség jelentős részét érinti a téma.

Pl én anyám elvált, de a másik faszi se volt normális... Sulis se voltam még, de úgy orrba vágott, hogy a két markomban tartottam a véremet.

nov. 1. 19:26
 12/15 anonim ***** válasza:
14%

Na nezzük csak: középiskolás vagy, tehát képtelen vagy az önfenntartásra. Hétvégi diákmunkából nem lehet önállóan megélni.

Ok, van barátod, ez jó, de a te korodban ez eléggé bizonytalan tartosságú. Ha szakítotok mehetsz haza, vagy az utcára.

Be kéne tartanod a szabályaikat, és a viták nagy része megszűnik.

Egyéb: otthagyod, vagy befejezed az iskolát valahogyan, és mész dolgozni. Lesz egy főnököd, ő ad neked feladatot, és határidőt, te pedig biorobot módon meg fogod csinálni. Nem lesz vissza beszélés, nem akkor eszel mikor akarasz, a szabid 2/3 val a cég rendelkezik. Egy pályakezdő a létező legkönnyebben cserélhető dolgozó. Azért mert nem ért nagyjából semmihez sem. Egy profi szakit nagyon nehéz pótolni, de te nem ebbe a kategóriába tartozol!

Középiskolai végzettséggel igen ritka esetben lesz valakiből főnök. Azt vedd figyelembe, hogy a való élet sokkal keményebb lesz, mint az otthoni szabályok. Most még nem fogod fel, de majd rájösz.

nov. 1. 19:36
 13/15 Csabi34 válasza:
55%

Nagyon sajnálom, hogy ezt át kell élned. Amit leírsz, az bántalmazás – a fizikai és verbális erőszak soha nem „nevelés”, és nem a te hibád. Teljesen érthető, hogy boldogtalan vagy és félsz. Bátor dolog volt kilépni a helyzetből, amikor apád azt mondta, menj el.

Néhány fontos tény és jogod Magyarországon:

18 évesen nagykorú vagy. Jogod van eldönteni, hol élsz és kivel töltesz időt. A rendőrség nem vihet „haza”, ha te nem akarod, és apád nem kényszeríthet vissza. „Javítóba” (javítóintézet) csak bíróság rendelhet kiskorúval szemben. Felnőttként ez nem alkalmazható rád – ez a fenyegetés jogilag üres.

A bántalmazás, zaklatás, fenyegetés, megütés bűncselekmény. Kérhetsz ideiglenes megelőző távoltartást (a rendőrség 72 órára elrendelheti, a bíróság meghosszabbíthatja).

Ha apád a barátod lakásánál jelenik meg, ordít, betörne, az magánlaksértés és zaklatás – a barátod hívhatja a 112-t. Nem kötelesek beengedni.

Lépésről lépésre, mit tehetsz:

Biztonsági terv

Készíts „menekülőtáskát”: személyi, lakcímkártya, TAJ, diákigazolvány, bankkártya/készpénz, gyógyszerek, telefon/töltő, alapruhák. Tartsd megbízható személynél (pl. a barátodnál).

Ha haza kell menned holmiért, lehetőleg ne egyedül menj. Időzítsd olyan időre, amikor apád nincs otthon. Ha konfliktus várható, kérhetsz rendőri kíséretet a holmid összeszedéséhez.

Kapcsold ki a helymeghatározás megosztását a telefonon/közösségi appokban. Cseréld le a jelszavaidat, PIN-kódokat, ha apád ismeri őket. Állítsd a profiljaidat „ismerősöknek látható”-ra.

2. Dokumentálás

Őrizd meg a fenyegető üzeneteket, írj rövid naplót az esetekről (dátum, idő, mi történt).

Ha fizikai bántalmazás történik/történt, menj orvoshoz látleletre és kérj jegyzőkönyvet – ez bizonyíték.

Ha apád zaklat, feljelentést tehetsz zaklatásért, illetve kérhetsz távoltartást.

3. Hol lakj most

Ha a barátodnál biztonságban vagy és ők támogatnak, ez lehet átmeneti megoldás. Beszéljétek át a kereteket (meddig maradhatsz, költségek, házimunka, tanulási idő).

Alternatívák: más rokon, barát, átmeneti szállás, titkos menedékház (lásd lejjebb elérhetőségek). Ha idén továbblépsz felsőoktatásba, érdemes kollégiumi lehetőségeket nézni.

4. Támogató környezet

Mondd el egy megbízható felnőttnek az iskolában (osztályfőnök, iskolapszichológus, iskolai szociális munkás). Tudnak hivatalos lépéseket és támogatást szervezni.

Anyukáddal tartsd a kapcsolatot, de ha félsz, hogy akaratlanul is továbbadja apádnak a helyszínt, kérd meg kifejezetten, hogy ne ossza meg. Te döntesz, mennyit mondasz meg a saját biztonságod érdekében.

5. Jogi és gyakorlati segítség

Fontold meg a távoltartást és/vagy feljelentést, ha fenyeget, zaklat vagy bánt. Jogi tanácsért keresd az alábbi szervezeteket (ingyenesek).

6. Pénzügyi önállósodás

Nyiss saját bankszámlát, ahova csak neked van hozzáférésed.

Ha bírod a tanulás mellett, nézz diákmunkát (iskolaszövetkezetek), hogy legyen félretett pénzed albérletre/kaucióra.

Készülj előre: nézd át, milyen dokumentumokra lesz szükséged a költözéshez, esetleges ideiglenes lakcím bejelentéshez.

Ha egyelőre még otthon maradsz:

Minimalizáld a kockázatot: ha eszkalálódik a helyzet, amint lehet, menj ki a lakásból biztonságos helyre. Kerüld a konyhát/fürdőt vita közben. Tartsd a telefonod feltöltve, legyen gyorshívó a 112-nek és a barátodnak.

Használd a „szürke kő” technikát: rövid, neutrális válaszok, ne menj bele provokációba. A cél ilyenkor a biztonság, nem a meggyőzés.

Fontos elérhetőségek Magyarországon:

Vészhelyzet: 112

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20 (0–24). Krízishelyzetben elhelyezést, titkos menedékházat is tudnak szervezni.

NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen segélyvonal: 06-80-505-101 (ált. H, K, Cs, P 18–22; Sze 12–14). Web: nane.hu, chat és email is van.

PATENT Egyesület – jogsegély kapcsolati erőszak/zaklatás ügyekben: web: patent.org.hu, email: jog@patent.org.hu (a honlapon megtalálod az aktuális jogsegélyes telefonszámokat és időpontokat).

Áldozatsegítő Vonal: 06-80-225-225, vansegitseg.hu (jogi, pszichológiai, akár anyagi támogatás, ügyintézés).

Kék Vonal (24 év alatt): 116-111, kek-vonal.hu (telefon, chat – névtelen, ingyenes).

Lelki Elsősegély: 116-123 (0–24, névtelen).

Még néhány megnyugtató tény:

Ha apád a rendőrséget hívja azért, mert „eltűntél”, te felnőttként elmondhatod a rendőröknek, hogy biztonságban vagy és nem akarod, hogy a tartózkodási helyedet kiadják neki.

Ha fenyegeti a barátodat vagy annak családját, ők is tehetnek feljelentést zaklatás/fenyegetés miatt. Ne engedjék be a lakásba, hívják a 112-t, ha megjelenik.

Amit átmész, nagyon megterhelő. Teljesen rendben van, ha ehhez szakember támogatását kéred – az iskolapszichológus, a Kék Vonal vagy a NANE munkatársai meghallgatnak, segítenek konkrét lépésekben is. Ha szeretnéd, segítek biztonsági tervet írni (mit tegyél ma/holnap), vagy megfogalmazni egy üzenetet a NANE/OKIT felé. Megírhatod azt is, nagyjából melyik városban vagy, és kikeresek minél közelebbi helyi segítséget.

Nem érdemled meg azt, ahogyan veled bánik ez a szarházi. Jogod van biztonságban, tiszteletben és szeretetben élni – és van segítség.

nov. 1. 21:12
 14/15 anonim ***** válasza:
0%

A szokásosnál jobban lázadó kamasz vagy!

Na ez a két mondatod gyakorlatilag a probléma fő forrása.

"Mindig az a legfőbb veszekedési forrása, ha későn jövök haza valahonnan, ha elmennék valahova vagy ha szó nélkül elmegyek, mert tudom hogy úgy sem enged el."

Vagy is, ha elengednek x ideig, te biztosan később érsz haza. Ha nem engednek el ahova menni akarsz, akkor lelépsz. Ráadásul még csodálkozol is azon, hogy ezután után balhé van. Mert a késésed sem egyedi, hanem álladó...

" barátommal szerettem volna több időt együtt tölteni. Mondjuk nem heti egyszer nála aludni, hanem többet."

Gondolom a szüleid nem engednek iskola időben hétköznap a barátodnál aludni, csak hétvégén, valószínűleg a szombati nap lehet.

A barátod már dolgozik vagy ő is tanul?

A korodból kiindulva nagyobb a valószínűsége, hogy tanul. Ez esetben a barátodat a szülei tartják el. vajon az ő szülei meddig hajlandóak téged eltartani. Pár napért nem fognak szólni, de hamar kitör majd a balhé emiatt. Ha a barátod egyetemista, akkor is nagyon valószínű, hogy még a szülei támogatják.

Én nem lennék hajlandó hónapokon keresztül eltartani az iskolás gyerekem párját!!! Előszőr csak kaja, aztán már a zsebpénzedet is tőlük kapod, még ha nem is közvetlenül, de majd a párod akar emiatt egyre többet kérni, mert ő meg majd neked adja.

Tartsd be a szabályaikat, akkor nyugtod lesz. 7-8 hónap múlva meg elmész dolgozni, aztán azt csinálsz amit akarsz.

nov. 2. 05:49
 15/15 Enola8 ***** válasza:
100%

Az, hogy nagykorú vagy, semmit nem jelent, nyilván nincsen félretéve felesleges félmilliód lakhatásra, szóval a költözés "még" nem opció.

Menj el dolgozni, amennyit tudsz, gyűjts pénzt, és akkor költözz el, amikor már nem kell visszakuncsorogni magad, mert pl elfogyott a tartalékod is.

Én 21 múltam, mire el tudtam menni otthonról, addig meg melóztam mint a szar, és nyeltem anyám f...gait.

nov. 2. 08:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!