Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Édesapámmal borzalmas a...

Édesapámmal borzalmas a kapcsolatom mit tegyek?

Figyelt kérdés
Előre is bocsánat, ha hosszú igyekszem rövidre fogni. Kiskorom óta rossz a kapcsolatom apukámmal soha nem játszott velünk, nem olvasott mesét ha tehette minden családi program alól kihúzta magát. Mindig is problémája volt az alkohollal, kicsi korunk óta (van egy húgom) minden este ordibál/csapkod/tör-zúz, amikor ovisok/alsósok voltunk rendszeres volt a pofon, bottal való elfenekelés, hajkitépés stb (volt hogy napokig piros, kék, zöld foltok voltak rajtunk). Viszont ha (anyagi)probléma akadt azt kiválóan megoldotta pénzzel. Abszolút hálás vagyok az anyagi stabilitásért, de a pénz nem épít egészéges apa-lánya kapcsolatot. Amikor 12-13 éves lettem megszaporodtak az alpári/degradáló beszólások, amik elég érzékenyen érintettek anno (és még most is) hisz mégis az apámtól jön aki, egy átlagos ebédnél elkezd a melleim növekedéséről beszélni...(és még megannyi beszólás az évek folyamán, amik egyre rosszabb lettek) Az önbecsülésemet abszolút lerombolta már évekkel ezelőtt, félek tőle, ha itthon van bezárkozom a szobámba, (rendszerint hangot ad a nemtetszésének) szint már-már várom hogy munkába menjen. Borzalamas érzem magam emiatt, hisz mégiscsak az apám de egyszerűren az évek allatt felhalmozódott sok-sok veszekedés mintha most jönne elő. Anyukámmal beszéltem róla (vele is elképesztő toxikus,lekezelő,fenyegető) és szerinte apukám ilyen és hogy ez nem az Ő hibája hanem a szüleié...nem is tudom...Tanácstalan vagyok, nincs kivel beszélnem erről. Valaki volt hasonló helyzetben? Előre is köszönöm a válaszokat 16/L

dec. 29. 23:42
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
87%

“ hisz mégiscsak az apám”

Nem. Nem nem nem. Ez nem eleg.

dec. 30. 00:00
 2/15 anonim ***** válasza:
87%

Megértem, hogy ez neked rossz, "hisz mégiscsak az apád" az az ember, aki tönkretesz, és nincs egy normális apád, ami pedig mindenkinek "járna".

De ettől még ezt a parasztot nem kell szeretned, nyugodtan viselkedj vele úgy, ahogy megérdemli.

(És ha nagykorúként sikerül végre lelépned ebből a szörnyű közegből,akkor segítsd a tesódat, amíg neki nem jön össze ugyanez.)

dec. 30. 00:29
 3/15 anonim ***** válasza:
90%

Nem kell szeretned egy ilyen embert.

Édesanyád sajnos úgy tűnik mindenfélét kitalál felmentésként hogy vele maradt ("szegény, nem tehet róla hogy ilyen, őt is így nevelték"), ő is érzi valószínűleg, hogy mennyire aljasul viselkedik apád.

Addig is, amíg nem tudsz elköltözni, ne éld bele magadat, bármilyen negatívat is mond a nőiességedre célozgatva (tudom, könnyű ilyet tanácsolni).

Ha bármikor bármilyen negatívat mond, ne gondolj bele a szavai jelentésébe, ahelyett hogy beleélnéd magad és hirtelen elkezdene fájni, azonnal gondold azt: "nem apaként viselkedsz, szemét ember vagy".

Anyagilag hiába próbálja meg kompenzálni a szemét viselkedését, erre nem hivatkozhat.

Van egy könyv, a címe: Szavakkal verve, hátha segít.

Nem tudom mennyi idős vagy, ha tudsz távoli főiskolára/egyetemre jelentkezni és kollégiumba menni, az ideiglenes megoldás lehet.

Mindig keresd a lehetőségeket, hogyan tudnál költözni, lelépni otthonról.

Az a nagyon szomorú, hogy édesanyád vele maradt.

dec. 30. 04:19
 4/15 anonim ***** válasza:
84%
Kerüld továbbra is. Nem normális, ahogy viselkedik, tipikus bántalmazó. Anyád pedig asszisztál hozzá. Tanulj nagyon jól, hogy el tudj menekülni. Főleg nyelveket, hogy külföldön tudj majd tanulni vagy dolgozni. Tápláld a baráti kapcsolataidat, mert a családod rá nem támaszkodhatsz. Még sajnos ki vagy szolgáltatva neki, de készülj tudatosan a menekülésre, pl legyen egy menekülő csomagot, ékszereidet, fontosabb értékeidet tartsd egy rejtekhelyen. 18 évesen nyiss titkos bankszámlát és gyűjts az életkezdéshez. Anyagilag használd ki szemrebbenés nélkül apádat. Minden nap mondd el magadnak, hogy értékes vagy. Amint lehetőséged lesz, menekülj.
dec. 30. 07:43
 5/15 anonim ***** válasza:
61%
Költözz el, válj önállóvá amint csak lehet!
dec. 30. 08:03
 6/15 anonim ***** válasza:
90%

Ha valamilyen nagyváros közelében laksz és van rá lehetőséged, menj a helyi könyvtárba tanulni, helyi művelődési házba is mehetsz.

Ha megfelelő korú vagy, online nyiss bankszámlát, elektronikusan, postán semmilyen papír ne jöjjön (manapság nem szokott), ne tudjon róla senki és folyamatosan tegyél félre pénzt.

Államkincstárnál is érdemes lehet számlát nyitni és oda átvezetni, hogy kamatozzon is amit félreteszel.

dec. 30. 08:20
 7/15 anonim ***** válasza:
93%
Utáld! ez nem apa, ez egy állat. De anyád pont ugyanolyan bűnös, mert hagyja, hogy téged bántalmazzanak. Az anyagiak az nulla, az nem érdekes. Ne tölts vele egy légtérben időt. Ebédet se. Mondd meg anyádnak, hogy apád bántalmaz, és ezt te nem kívánod hallgatni, mert nem vagy a kapcarongya. Valaki barátnőd azért csak van, vagy tanárod vagy iskolapszichológus, iskolai szociális segítő? Amint leérettségiztél, állj munkába, gyűjts össze kaucióra valót (az is többszázezer forint mai áron), és bérelj egy szobát nem megadva az elérhetőségedet.
dec. 30. 10:25
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
És ha az apád? Ez egy idióta. Nem vagy köteles egy percet se vele tölteni. Jól mondta a 7, amint leérettségiztél, állj munkába!
dec. 30. 11:11
 9/15 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenki válaszát! Idén nyáron jelentkezhetek először diákmunkára, mindenképp megyek majd. Mégegyszer köszi a tippeket!
dec. 30. 14:26
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Valahol ilyen esetekben az ,,enabler" (esetben az anya) hozzáállása még gázabb, hiszen neki elvileg minden lehetősége megvan, hogy a saját gyerekét támogassa, de önként és dalolva a bántalmazó mellé áll.

Az én anyám is ilyen volt, és nálunk is apám volt agresszív, főleg ittasan, és amikor megszabadultam apámtól, abból nagyon hamar kb teljesen kijöttem, az anyám okozta sérülésekből évekig telt, mire nagyjából magamhoz tértem.

Egy bántalmazó az ,,csak" egy bántalmazó, aki mellé áll, az bántalmaz ÉS elárul. Főleg, ha olyan ember, akinek a bántalmazott ki van szolgáltatva valamilyen szempontból, vagy joggal várható, hogy védje vagy támogassa valahogy.

dec. 31. 01:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!