No contact szülővel?

Figyelt kérdés

Felnőtt nő vagyok 24 éves és annak a sebeit kezdtem gyógyítani magamban hogy apám érzelmileg elhanyagoló volt velem szemben. Eszközként használt fel a válás után anyám ellen hogy velem zsarolgassa ezért elintézte hogy hozzá iteljen a bíróság. De törődni csak anyagilag törődött velem. Teljesítménykényszeres család az övé, csak az érdekelte őt, hogy mindenből kitűnő legyek de az érzelmi szükségleteimet figyelmen kívül hagyta.

Azért nehéz meghozni a döntést, mert egyébként apám egy életvidám, pozitív személyiség, de eléggé nagyképű és felszínes az élet mélyebb lelki oldalaival egyáltalán nem törődik, csak nagyzoláshoz ért. Tudom divatos mindenkire a nárcisztikust ráhúzni, de igazából a verbális bántalmazás is stimmel mert sokszor volt arrogáns lenéző velem szemben. Amikor úgy éreztem hogy nyomás alá helyez hogy meg kelljen felelnem neki. És tényleg soha nem bántott mert nem emelt rám kezet de meg sem ölelt soha. Van bennem egy megfelelési kényszer az irányában mintha én nekem kellene mindazt a szeretetet megadni neki amit sosem kaptam meg én őtőle. Azért félek megszakitani végleg a kapcsolatot mert azt érezném hogy hálátlan vagyok és lelkiismeret furdalásom lenne, meg mindig azzal mentegetőzöm hogy hiszen mióta új családja van azóta tök normális velem is. De igazából azt érzem hogy ő azokat az éveket nem tudná már az én életemben kárpótolni amikor is elhanyagolt bármennyire is próbálkozik. Minőségi időt sosem szánt rám, meg nem ölelt soha. Abban sem vagyok biztos hogy bármit is felmért abból hogy hibát követett el és hogy megbánta e. Mert annyit vettem csak rajta észre hogy az utóbbi években kicsit oldottabb lett meg közvetlenebb de szerintem sejtése sincsen hogy milyen érzelmi állapotban vagyok.

febr. 22. 20:21
 1/9 A kérdező kommentje:
Nem haragszom rá, csak most kezdődött az el nálam hogy kezdem észrevenni hogy az én életemben az akkori elhanyagolása milyen nehézségeket okozott. És nem tudom helyénkezelni a vele való kapcsolatot.
febr. 22. 20:23
 2/9 anonim ***** válasza:
39%
Az apád szeretete magasabb rendű volt, mint amit akkor látni tudtál.Gondoskodott róla, hogy normális, teljesítőképes ember váljon belőled — még úgy is, hogy anyád az ő ellen hangoló magatartásra nevelt. Azért nem ölelt, azért tartózkodott az érzelmi gesztusoktól, mert egy elvált apa ezekkel csapdába sétálhat: egy ellenséges anya szexuális zaklatással is megvádolhatta volna. Egy férfi tettekkel bizonyít — és ő tettekkel volt ott.
febr. 23. 02:17
 3/9 anonim ***** válasza:
35%

Én sem értem teljesen, mi a probléma.

Támogatott, nevelt, szerette volna, minél jobban teljesíts.

febr. 23. 08:06
 4/9 anonim válasza:
86%

Akkor én leszek az első, aki megérti a kérdezőt.

Az én gyermekkorom is hasonlóan telt, se egy ölelésre, se egy szeretlek vagy büszke vagyok rád mondatot nem kaptam.

Nálunk az ordibálás heti szinten jelen volt, nem vert minket, de szavakkal is lehet mély sebeket ejteni. A megfelelési kényszer bennem volt, mára teljesen megszakítottam a kapcsolatot apámmal. Egyáltalán nem bánja, elvan így is.

Az elején rossz érzés volt, de beletörődtem, hogy neki csak addig voltam a gyereke, amíg kicsiként nem szóltam bele dolgokba. Aztán, ahogy "kinyílt a csipám ", a gyerekeknek vannak kérdései, akkor már ellenségképet látott bennem.

Érzelmi intelligenciához kötném a gyerekekvállalást minimum.

Nem akarom továbbvinni a bólogató kutya szintet, amikor minden rokon csak mosolygott azon, amikor üvöltve szidott minket.

Sok szülőnek nevezett ember nem érdemli meg a gyerekei szeretetét, akik naivan hiszik, hogy majd megváltozik öreg korára.

febr. 23. 11:48
 5/9 A kérdező kommentje:
Nem értem miről beszéltek. Pont hogy ő szakított el anyámtól
febr. 23. 11:59
 6/9 A kérdező kommentje:
Anyám sosem akart minket aputól eltiltani, kontrollálni.
febr. 23. 12:00
 7/9 anonim ***** válasza:
0%

Azért az nem túl gyakori, hogy az apának ítéli a gyereket a bíróság. Hány éves voltál?

Egyébként nem kötelező tartani a kapcsolatot a szülővel. Mondjuk nem értem, hogy neked ettől miért lenne jobb.

febr. 23. 13:09
 8/9 anonim ***** válasza:
9%

Kifejezetten jó apának tűnik a leírásod alapján.

A probléma az volt, hogy az anyád nem volt jelen az életedben, akitől mindazt a gyengédséget, ölelést, babusgatást megkaptad volna, amit az apák általában nem tudnak megadni a lányuknak.

febr. 23. 13:35
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

"apám érzelmileg elhanyagoló volt velem szemben"

"Eszközként használt fel a válás után anyám ellen hogy velem zsarolgassa"

"csak az érdekelte őt, hogy mindenből kitűnő legyek de az érzelmi szükségleteimet figyelmen kívül hagyta."

"Minőségi időt sosem szánt rám"

"de igazából a verbális bántalmazás is stimmel mert sokszor volt arrogáns lenéző velem szemben"

Tényleg nem szeretném senkinek sem megbántani az érzéseit, de őszintén érdekelne, hogy a fentieket olvasva valaki mégis milyen logika mentén jut el arra következtetésre, hogy ilyen egy alapvetően jó apa, vagy "kifejezetten jó apa".

febr. 23. 20:05

Kapcsolódó kérdések:

Otp bank contact center tanácsadói munka milyen? Mennyire veszik komolyan a biztosítások eladását?

Felvettek egy ilyen pozícióra, márciusban kezdek. Említették az interjún az alapbér+jutalék rendszert. Mi történik, ha valaki nem tud elég biztosítást eladni? Csak nem kap jutalékot vagy kirúgják? Tapasztalatok? Egyéb más tapasztalatok? Köszi! :)

Akik szakitas utan tobb mint felevvel ujdakezdik, ott hogy indul be a kommunikacio ha azelőtt no contact volt?

Kimarad fel-1ev ez jdo alatt semmi kontakt nem volt, akkor utanna hogy meg miert, meg mar minek? Tapasztalatok johetnek

Hogy a fenebe lehetek ugyanannyira szerelmes valakibe 5 honap no contact utan is?

Azt mondtak hogy az ido mindent megold es jobba tesz de pokolian szeretem es nem akar mulni meg mindig.

AM5-ös procihoz kell a Contact Frame vagy teljesen felesleges pénz kidobás?

Tudom,hogy az intelnél azért kell alkalmazni mert meghajolhat az alaplap de AM5-nél van valami funkciója?Több helyen olvastam volt aki az intel problémára hivatkozott az AM5-nél is volt aki az esztétikát emelte ki de volt aki a pasztát,hogy ha felkeni a procira nem...

Szülőkkel való kapcsolat tartás ilyen mintával? (többi lent)

Azokhoz szólna a kérdésem, akiknek legalább az egyik szülőjük megszakította a saját szüleivel a kapcsolatot, Pl apuka a szüleivel. Ez a minta ment továbbil vagy nem, csak a nagyszülőkkel nem volt egyszer sem találka?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!