Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ahhoz szól a kérdés, aki nem...

Ahhoz szól a kérdés, aki nem tudott elbúcsúzni haldokló szülőjétől, vagy más szeretett személyétől: fel tudtátok dolgozni? Mennyi idő múlva enyhült a fájdalom?

Figyelt kérdés
Mikor láttátok utoljára?

ápr. 7. 22:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
81%
Nem tudtam, de hogy érted az elbúcsúzást? Mármint közvetlenül a halála előtt? Nálunk elég speciális volt a helyzet, mert demens volt anyukánk, és halála előtt már egy évvel sem ismert meg minket ( a testvéremmel együtt) . Kórházban volt az utolsó napjaiban, amikor csak tudtuk meglátogattuk, és vele voltunk mindig amíg látogatási idő volt. Probáltuk éreztetni hogy mennyire szeretjük. Sajnos az utolsó napokban már félkómás állapotban volt, nyitva voltak a szemei de nem tudta értelmezni a külvilágot. Annyira szörnyű volt! Igazából minden nap elbúcsúztunk tőle mikor elmentünk, és imádkoztunk hogy másnap is életbe legyen még, és hogy ne szenvedjen. De egy nap telefonáltak, hogy elhunyt. Épp akkor nem voltunk ott, mikor elment, de azt nem mondanám hogy nem búcsúztunk el tőle, mert benne volt a pakliban már az utolsó héten is, hogy olyan állapotban volt, hogy bármikor meghalhat.
ápr. 8. 00:33
 2/12 anonim ***** válasza:
76%
Idővel igen.
ápr. 8. 07:49
 3/12 anonim ***** válasza:
96%

Nekem a mai napig fáj... pedig több éve történt.

Aput baleset érte, elvitték másik megyébe, mert itt épp nem volt orvos (zárója szerint azonnali műtét lett volna szükséges), váratták 10 órát a szállítással. Este végül megműtötték, mivel nem tudtuk, mikor viszik, sőt, azt sem, hova, ha nincs mentőápoló ismerős, aki szólt, hogy na, most megy a heli, senki nem is szólt volna, hol találtak helyet.

Másnap reggelre beszéltük meg a fogadó kórházzal, hogy mehetünk, a liftben voltam, úton az ITO felé, amikor hívtak, hogy meghalt. Sokszor agyalok, hogy ha fél órával előbb indulunk, ha nem megyünk be a teszkóba, hogy vegyünk neki pár cuccot a kórházba...

ápr. 8. 08:24
 4/12 anonim ***** válasza:
84%

Apám váratlanul halt meg 55 évesen tavaly előtt decemberben. Tök random megállt a szíve. Várható volt, hogy ez lesz amúgy, csak az nem, hogy mikor, rendszeresen mondták neki az orvosok, hogy fogyni kéne, mert nem fogja bírni a szíve, csak bszott rá.

Amikor megtudtam, hogy meghalt, mi már egy hónapja nem beszéltünk kb. Együtt éltünk, de én kollégista voltam, havonta jártam haza, ő nem szeretett telefonálni, szóval csak akkor beszéltünk, amikor otthon voltam. (De amilyen volt a kapcsolatunk, a beszéd többnyire annyi volt, hogy ha hazaértem, akkor köszöntem, meg távozáskor szintén) Amikor megtudtam a halálhírét feldühített, felzaklatott, de nem szomorított el. Dühített, mert nem kellett volna meghalnia, ha követi az orvosi utasításokat, konkrétan úgy éreztem, hogy cserben hagyta anyámat, mert neki valami számomra megmagyarázhatatlan okokból szüksége lett volna apámra. Felzaklatni meg azért zaklatott fel, mert feljött az összes emlék abból az időből, mikor nem idegenekként voltunk el egymás mellett, hanem ivott, és ja... Ezekre nem gondoltam évekig, amíg meg nem halt.

A szomorú nem vagyok, nem fáj, hogy nem volt búcsú, a halálát feldolgoztam, de flashbackjeim azóta is vannak azokról a bizonyos emlékekről.

ápr. 8. 09:58
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az édesanyám halt meg 2 éve. Iszonyúan fájdalmas élmény volt ez számomra. Az utolsó pillanatig bíztam benne, hogy felépülhet, megtettem, amit megtehettem, de az orvosok a kórházban "elengedték". A tesóm viszont nem búcsúzott el tőle, bumburnyák módon hátat fordított az édesanyámnak, így aztán anyukám halála után a caládom elvesztését is meg kellett gyászolnom (pontosabban annak illúzóját, hogy volt egy testvérem...). Akkor valaki azt mondta nekem, hogy a fájdalom sosem múlik el, de az idő körbefonja. Én ezt így érzem. Most már, ha kimegyek a temetőbe a sírjához, akkor valamiféle nyugalmat érzek (mint anno gyerekként anyukám ölében), nem a sírást, fájdalmat. Ez 2 évbe telt. Persze mindemellett a mai napig borzasztóan hiányzik.
ápr. 8. 13:07
 6/12 anonim válasza:
100%

Nagyszüleimet nem látogattam meg az utolsó napjaikban. Nem akartam őket úgy látni, akármilyen rosszul is hangzik.

Viszont én hiszek a túlvilágban, és rendszeresen beszélek hozzájuk, ők pedig álmaimban szoktak válaszolni. Engem ez nyugtat, így mindent el tudtam nekik mondani, amit életükben nem tudtam/ nem akartam.

ápr. 8. 13:32
 7/12 anonim ***** válasza:
94%

Az én esetem egy kicsit más.

9 éves voltam, amikor meghalt a nagypapám. Bár éreztem, hogy a helyzete súlyos, nem fogtam fel, nem értettem meg, hogy bármikor elmehet. Egyszer anyukám elment hozzá a kórházba és megkérdezte, szeretnék -e vele menni. Nemet mondtam. Utána, délután telefonáltak, hogy meghalt.

Iszonyúan rossz érzés.

ápr. 8. 14:26
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Én az apámtól nem tudtam elbúcsúzni.

Idővel sikerült feldolgoznom és megbocsátanom neki.

Azt hiszem magamnak is.

És amikor megbocsátottam, akkor múlt el a fájdalom is.

ápr. 8. 14:40
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Nálam fél év után sem enyhült.
ápr. 9. 00:54
 10/12 anonim válasza:
100%

9 éve halt meg anyu. Talán most már nem fáj annyira....de még mindig fájdalmasan gondolok arra, hogy az utolsó beszélgetésünk az volt, hogy kérdezte, másnap reggel fel megyek-e hozzájuk?

Reggel hívott apu, hogy elvitte a mentő, sokadik stroke -ja volt, nem volt magánál. Hónapokig kórházban volt, de nekem nagyon rossz volt bemenni hozzá... nem volt magánál... ráadásul kismama voltam.

Amikor meghalt, egyedül volt... ☹️

Ezt senki nem tudta, mikor fog bekövetkezni. Mi bíztunk benne, hogy nem fog.

ápr. 9. 13:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Anyám leszarja az egészségem? 17l Mit tegyek, hova menjek kitől kérjek segítséget? Valaki segitsen mert szenvedek!

Gerincferdülésem van ezt 3-4 eve állapitottak meg kb. Akkor meg nem okozott gondot. Elmentünk, hosszas könyörgés után csak hogy vigyen már el nem akarok ferde lenni. Akkor se vette komolyan. El is mentem egy ilyen 10 alkalmas gyógytornára és mondtak hogy utána menjunk...

Más családokban mennyire van meg valójában ez a harmonikus, összetartó légkör?

Egyre többet agyalok ezen, mert sokszor megtévesztő amit látunk és ami a felszín alatt rejlik. Biztos sok a különbség, viszont a sajátom úgy tűnik eléggé rendhagyó ami a családot illeti. Az anyám úgy fogalmaz sokszor "csak a legszükségesebbet" beszéli meg az apámmal,...

Ez passzív szülő, vagy annál rosszabb? (kicsit lehet hosszú lesz)

Akad egy olyan dolog ami apróság, de nekem mégsem, egy régi "sérelem" miatt. A szobám bejárati ajtaján kívül van még ajtó ami olyan helyre vezet ahová van még más bejárat.. kicsit bonyolult, szerintem nem akkora kérés hogy azt az ajtót had csukjam be a...

Úgy érzem apukám nem ért és becsül meg igazán. Mit tehetek?

17 éves gyerek vagyok, aki lényegében próbálja a saját maga gondolkodásának módján élni az életét, nem mondom, hogy nem unatkozom néha, de próbálkozok értékesen tölteni minden percet. Videóklip-forgatással, tartalomgyártással, zenéléssel foglalkozom, viszonylag jó...

Tényleg mi nem vagyunk fejlődőképesek? Könnyen kellene felejteni?

Apánktól egész életemben nagyon féltünk a testvéreimmel, kiszámíthatatlan volt a viselkedése. Voltak nagyon jó pillanatai is, de volt, hogy nagyon megalázott minket, és mindenki zokogott már a fájdalomtól. Most is nehezen megyünk vissza a szülői házba, mert felnőttként...

Mit csináljak anyámmal? Most már tényleg kezd nagyon kiidegelni.

Anya nagyon kontrollmániás, sosem hagy békén. Mindig az kell, hogy legyen, amit ő akar és akkor, amikor ő akarja. Azzal egyáltalán nincsen bajom, ha pl ki kell venni a részemet a házimunkából, sőt....szeretem csinálni szinte mindegyiket, csak had csináljam akkor és...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!