Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnám meghúzni a...

Hogyan tudnám meghúzni a határaimat?

Figyelt kérdés
Vagyok már olyan korban, hogy saját világnézetem van, ami nem egyezik a szüleimével. Szeretném, ha egyes szituációkban amikor mást gondolunk/cselekszünk, valamilyen módon tudnám érvényesíteni az elveimet, és ne legyen ebből veszekedés.
júl. 12. 13:11
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
8%
De tudom mit, tegyél amit akarsz. Velem veszekedsz, mert te mindenkinél okosabb vagy. Akkor minek kérdezel? Tegyél amit akarsz, nem érdekel.
júl. 12. 15:26
 12/20 A kérdező kommentje:

Veled veszekszem? Dehogy. Nem vagyok mindenkinél okosabb, sosem állítottam ilyet.

Ti elkezdtétek leírni a menthetetlen történeteiteket...

Azért kérdeztem, mert azt gondoltam, értelmes válaszokat fogok kapni.

júl. 12. 15:31
 13/20 anonim ***** válasza:
0%
Akkor maradj otthon, és próbálj velük megbékélni, ha szereted őket. Ez jó válasz, megfelel neked?
júl. 12. 15:35
 14/20 anonim ***** válasza:
91%
Határt húzni a konkrét döntéseid elfogadtatását illetően kell. A nézetekről szükségtelen vitatkozni. Kivéve, ha a résztvevők nem lenyomni akarják a sajátjukat a másik torkán, hanem tudnak véleménnyilvánítás nélkül eszmét cserélni róluk.
júl. 12. 17:55
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Írhatnál valami példát, mert így nehéz. Ha egy döntésedről/ízlésbeli dologról stb. ők mást gondolnak és ezzel gyötörnek, veszekednek, nem fogadják el, hogy te így vagy úgy döntöttél, vagy hogy mit csinálsz szabadidődben, milyen zenét hallgatsz, mit tanulsz stb. akkor - ahogy a 14-es írta - azt nem tudod elérni, hogy ŐK ne veszekedjenek veled. Te az asszertív kommunikációt tudod alkalmazni egy határig, majd ki tudsz vonulni a vitákból. A határt úgy tudod meghúzni, hogy a viselkedésüktől függetlenül teszed, amit jónak látsz és nem mész bele vitákba velük. Pl. ha ők állandóan azzal piszkálnak, hogy mi értelme olaszt tanulni, miért nem inkább németet tanulsz, akkor azon kívül, hogy elmagyarázod, NEKED miért fontosabb az olasz, nem fogod tudni semmilyen módszerrel elérni, hogy fogadják el, hogy te így akarod (nem tudod a gondolkodásmódjukat megváltoztatni), annyit tudsz tenni, hogy minden beszélgetésből, ami ezzel kapcsolatos lenne kivonulsz, és továbbra is olaszt tanulsz.
júl. 12. 23:18
 16/20 anonim ***** válasza:
56%

"Megoldást szeretnék arra, hogyan húzzak saját határokat"

Írnál pár konkrét példát olyan helyzetekre, olyan esetekre, amikor úgy érezted, hogy nem tudtál határt húzni, vagy kiállni a saját véleményed, meggyőződésed mellett?

júl. 12. 23:59
 17/20 anonim ***** válasza:
51%

Sehogy. Anyám ugyanolyan, mint a tiéd, lehetetlen meghúzni a határokat.

A költözés ÉS teljes kapcsolatmegszakítás volt az egyetlen megoldás, vele másképpen nem lehetett.

Lehet, hogy a te szüleid nem ennyire idióták, akkor próbálkozhatsz, anyám elve: vagy neki van igaza, vagy mindenki más hülye/megsértődik. Egy ideig próbáltam tenni a normális kapcsolat érdekében, de be kellett ltnom, hogy anyám ilyen, pont.

Megszakadhatok sem lesz változás, szóval elengedtem - és kizártam az életemből.

júl. 13. 10:23
 18/20 anonim ***** válasza:
55%

13-as, telispammelted a kérdést a saját nyomoroddal, de érdemi választ nem sikerült adni. TE veszekszel másokkal, holott nem az volt a kérdés, hogy a szüleid hogy bxták el az életedet! Mégis 5 válaszodban vergődsz ezen.

Amúgy meg menj el pszichológushoz, rád fér, mert nem engedted el a sérelmeidet.

júl. 13. 10:24
 19/20 anonim ***** válasza:
0%
18# Nem engedtem el a sérelmemet, és soha nem is fogom.
júl. 13. 10:27
 20/20 anonim ***** válasza:
Megmondták, el kell költözni. Albérletbe. Ott nem tudnak ba.sztatni, és nekiállsz élni a saját életed! Ennyi, más ezen nem segít, mert nem fognak hozzád alkalmazkodni. Neked kell elköltözni.
júl. 13. 12:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Végre meghúztam a határaimat, de bűtudatom van. Mit kezdhetek vele?

Hiába tudom, hogy azért van csak, mert így kondícionáltak, hogy ne legyenek hataraim, legyek kihasználható, és mert amikor meghúztam a határaimat, akkor meg elindult a bűntudatkeltés, hogy én milyen csúnya rossz ember vagyok, meg önző meg irigy meg stb - cska azert...

Mit csináljak, ha a párom gyereke átlépi a személyes határaimat?

Folyton elmondom, hogy mit ne csinaljon, es aznap megfogadja, másnaptól meg mindent csinál ugyanúgy. Elveszi a dolgaimat kérés nélkül, ha bejön a szobába mindent megnézeg, gyogyszereket stb, betegseg miatt dietaznom kell, de van, hogy megeszi az ebédem és az üres...

Hogyan kéne lefektetnem a határaimat anélkül, hogy bűntudatom lenne?

Ha szólok, hogy valami túl messzire ment, és légyszi ezt ne, akkor megy a passzív-aggresszió, megy a durcizás vagy nem tudom világfájdalom, hogy én szólni mertem. Mert valamiért úgy veszi, hogy akkor én bántom. Mert ha nem tolerálok mindent, akkor bántom, ha nem...

Meghúzni a határaimat, vagy engedni mindent azért, hogy szeressenek?

Nem vagyok jó a határhúzásban, de ha nem teszem akkor csak szenvedek. Párkapcsolataim, barátságaim mentek tönkre, amikor azt mondtam elég és ne tovább. Most már családban is mondtam hogy nem tűröm el a rossz viselkedést velem szemben, így emiatt van közeli családtagom...

Hogyan húzzam meg a saját határaimat anélkül hogy viszályt szítanék?

Fontosnak tartom a karrieremet ugyanúgy ahogy a férjem is. Ő is sokat dolgozott a pozíciójáért ahogy én is. Mindketten szeretnénk gyermekeket viszont 24-25 évesek vagyunk és a családalapítással még várnánk 30-31 éves koromig. Egészségesen élünk és megteszünk mindent...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!