Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az idősebb generációból sokan...

Az idősebb generációból sokan miért nem tanulták meg, hogy hogyan kell segítséget kérni?

Figyelt kérdés

Gyerekkorom óta tapasztalom a szüleimnél és a nagyszüleimnél, ha kell nekik valamiben segítség, akkor nem szeretik nyíltan kimondani, hanem azt várjàk el, hogy vegyem észre magamtól, hogy ő neki most segíteni kell, úgy, hogy én fizikailag nem is vagyok jelen.

Írok pár megtörtént esetet, hogy értsétek miről van szó.

Kb 12 éves voltam és nagyszüleimnél nyaraltam, amikor egy délután beborult és vihar közeledett. Én bent voltam a házban már nem emlékszem mit csináltam, majd egyszer csak jön be nagyapám, és elkezd velem veszekedni, hogy miért nem mentem neki segíteni, levinni a valami zöldséget a pincébe, hogy ne ázzon meg, én meg megszeppenve, mondom neki, hogy hát nem szólt, ő meg közölte, hogy ezt nem kell mondani sem.

Akkor ezt anyám is bejátszotta nem egyszer, kb 16-17 voltam, amikor egy őszi estén a szobámban voltam és ront be, hogy a fájós làbàval egyedül hordta le a virágokat a pincébe, akkor is csak pislogtam, mint hal a szatyorban, hogy oké, de miért nem szólt, hogy segítsek. Mèg mielőtt valaki félre értené, egyik esetben sem láttam, hogy ők ezeket csinàlják és lehet jó lenne nekik segíteni.

Nem rég meg felhívott és panaszkodott, hogy szegény apàm a fàjós hàtàval egyedül hordta be a tüzifát, akkor is mondtam, hogy basszus mièrt nem mondtátok, hogy hozzák a fát, akkor meg elkezdte, hogy úgyse értem volna rá, mert minden más előrébb való nekem.

Nem az idősebbeket akarom fikázni, meg tudom, hogy nem mindenki ilyen, de nagyon sok ismerősöm is mondta, hogy ő velük is elszokták ezt jàtszani a szülei, viszont èn szeretnék rájönni, hogy ennek mi az oka. Mibe telik ilyenkor felhívni és közölni, hogy hozzák a fát tudnál e esetleg segíteni valamikor behordani, mert akkor mèg tudnèk szólni egy haveromnak is akár és meglenne egy óra alatt, de nem.. ehelyett inkább megy a sopánkodás. Vagy mibe telt volna anno odajönni, hozzàm, és megkérni, hogy segítesz levinni a zöldséget, virágot a pincébe?

aug. 3. 10:49
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
10: “ Nem az idősebbeket akarom fikázni, meg tudom, hogy nem mindenki ilyen, de nagyon sok ismerősöm is mondta, hogy ő velük is elszokták”
aug. 3. 12:08
 12/34 anonim ***** válasza:
0%

3 vålaszolo ėrtek egyet nekünk mėg azt tanitoták lásuk meg megunktol hol szemét ,teli szemes látuk szó nélkül levitük stb .

mai fiatalok ezt a fajta kėzséget nem tudjåk

saját gyerekeim sem .sajnos

aug. 3. 12:30
 13/34 anonim ***** válasza:
73%
én ha valakitöl segitséget kėrek ,kėrtem fintorgás vagy nem nem érek rå stb igy ėn megtanultam egyedül megoldani vagy megprobálom megoldani egyedül vagy férjem segitségével.
aug. 3. 12:34
 14/34 A kérdező kommentje:
12: akkor èn ezt megcáfolom, mert amikor én elköltöztem otthonról, akkor anyàmék utàna hetekig elfelejtették kihúzni a szemetest az utcára, mert megszokták, hogy mindig én húzom ki, bár nem tudom ki szàmít mai fiatalnak.
aug. 3. 12:35
 15/34 Metionin ***** válasza:
91%
Mert akkor lehet mártírkodni utólag. De szerintem ez embertípus, nem kor kérdése. A generációm szülei 50-60-asok de simán akkor is volt olyan gyerek ismerősöm, ahol nem volt elvárva a gondolatolvasás, vagy szóltak vagy előre meghatározott feladatok voltak vagy pl. reggel kirakott a szülő egy cetlit hogy ha hazaér a gyerek akkor mit kell megcsinálni. Ismerem az érzést amúgy, bosszantó de már nem tudnak bűntudatot kelteni miatta.
aug. 3. 12:50
 16/34 anonim ***** válasza:
13%

Mert egy bizonyos kor felett, kéne lennie annyi logikus gondolkodásának egy gyereknek, vagy kamasznak, hogy bizonyos jelekből levágja azt, hogy mi az amit azonnal meg kéne tennie! Persze ehhez tisztában kéne lennie a körülötte lévő világgal is, azaz nem csak nézi, hanem látnia is kellene.

Ugye ezek a dolgok felnőtté válása során sokszor megtörténtek, tehát nem most tálaják ki ezeket előszőr.

Tudok ilyen általános példát én is:

Hirtelen nagy vihar, akkor kirohansz, leengeded a napernyőt, és össze kötöd. Közben lehet rommá ázol, de megmaradt a napernyő. Vagy nem mész ki, mert leszarod, és 2 szomszéddal arrébb megtaláljátok másnap szétszakadva. Egy jobb napernyő nagyobb méretben 100-150000 ft, és ebben a kánikulában kellemetlen, ha nincs.

A fás dolgot még megértem, ezt nem lehet kiszopni kisújból, ha nem ott él valaki. Viszont az összes általános dolgot tudnod kéne, vagy tudnod kellett volna, amíg ott éltél...

aug. 3. 13:42
 17/34 A kérdező kommentje:

16: Ezekben igazad van viszont az làssuk már be, hogy egy 12 évesnek, amikor beborul az ég, nem az az első gondolata, hogy vajon össze vannak e szedve a ruhák, vagy bármi más, plàne úgy, hogy én nem is abban a háztartásban éltem.

Nagyapámnak, ha valóban segítségre volt szüksége annyit kellett volna tennie, hogy bekiabál, hogy Pistike gyere légyszives, (annyira nem volt nagy ház) én meg kiszaladok és szól, hogy fog meg az a rekesz paprikát és vigyük le gyorsan a pincébe, mert jön a vihar és nehogy tönkre menjen és esetleg utána hozzá fűzhette volna nevelési cèlzattal azt, hogy ilyenkor amikor jön a vihar, akkor meg kell nézni, hogy nincs e semmi olyan kint, aminek árt az esső meg a szél, és, hogy az ablakok, ajtók belegyenek csukva és szerintem ezzel rengeteg cirkuszt meglehetett volna spórolni.

aug. 3. 14:34
 18/34 anonim ***** válasza:
83%

Generációs probléma sajnos. Ők ebben szocializálódtak, hogy az a jó katona, aki meghal. Aki inkább szenved, küzd, de nem kér segítséget. És sokszor nem is kaptak, vagy nem volt kitől kérni. Anyám pl. egyedül nevelt minket, mindent neki kellett megoldani, mivel csóró volt sokszor férfierőt igénylő fizikai dolgokat is. Megoldotta, és már nem szokik le róla, pedig lenne akár pénz, akár férfierő (vagy akár most már csak fiatal erő/energia az ő 70 pluszos lábai helyett).

Anyámat, anyósomat erősen kondícionáljuk, hogy NE legyenek ilyenek, anyósomnál jobban működik a dolog, de anyám csinál még mindig hajmeresztő dolgokat. Sok velem egykorú (45+) szüleinél (70+) látom, hogy ez probléma. De azért vannak kivételek is ("vettem 30 kiló barackot, gyertek le ma, de legkésőbb holnap, be kell főzni").

1-esnél, 3-asnál is vannak értelmezési problémák.

aug. 3. 15:12
 19/34 anonim ***** válasza:
86%

-Mit segíthetek?

-Most nem tudok semmit, majd szólok ha kell valami

-Rendben, a szobámban leszek

*10 perccel később szinte kitépi az ajtót, úgy ront be üvöltve*

-Megint nem vagy képes kitolni a képedet, és segíteni! Megint nekem kellett megcsinálni *különféle feladatok felsorolása* amit meg megcsináltál azt is rosszul

aug. 3. 15:13
 20/34 anonim ***** válasza:
78%

Másik történet:

-Beszéld meg a bátyáddal a tyúkól kitakarítását, mert vissza pakolni csak ő tudja, hogy kell

*Megbeszéltem vele, hogy délelőtt kipucolom ő meg délután meló után bepakolja*

-Ki mondta, hogy pucold ki a tyúkólat? Nem hiszem el, hogy ennyire semmibe veszel!

aug. 3. 15:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Miért ennyire fontos az idősebb generációnak a vérvonal továbbvitele?

Nővéremmel felnőtt emberek vagyunk, tudjuk, hogy nem akarunk gyereket. Erre eddig nem igazán mondott semmit édesanyám, de mikor legutóbb szóba jött, megkérdezte, hogy nem zavar-e hogy megszakad a vérvonalunk. Őszintén nekem eszembe se jutott ez, nem mindegy mi történik...

Jobb lenne több generációs nagycsaládban élni, ha meglenne a kölcsönös tisztelet oda-vissza (idősebb és fiatalabb generációnak egyaránt)?

Részemről nem tetszik az a modell, hogy család = anya-apa-gyerekek. Úgy szeretném, hogy a nagyszülők is lennének ennek részese, hogy a gyerekek napi kapcsolatban legyenek velük, és ne kelljen amiatt idegeskedni, hogy pl. csakazért is másképp csinálnak valamit, mint a...

Az idősebb férfi generációban tényleg ennyi az életképtelen?

Pl elvárják,hogy a nő főzzön rájuk.Vegyen nekik ruhaneműt,pl zokni,alsónadrág.Ha munkába mennek készítse össze a holmijukat. Apám szerint a legtöbb munkatársának a felesége ezeket megcsinálja. Nyugtassatok meg,hogy ez nem így van!?

Idősebb szülők! Hogyan élitek meg, hogy a fiatal felnőtt gyereketek önszántából külföldön vállal munkát? Mi a legjobb érv, ami enyhít a fájdalmatokon?

------- Ugyebár a gyerek a saját életét éli, nem azt az életet, amilyet Ti elképzeltetek neki. -------- ---> Mi az, ami segített ennek a fenti mondatnak a belátásában, és könnyebbé tette az elengedést, beletörődést? Előre is köszönöm a válaszokat, hogy betekintést...

Miért kell az "idősebb", "tapasztaltabb" generációt lenézni?

illetve lefikázni szabályosan? Annyira "magabiztos" ma jónéhány fiatal, ők mindent tudnak, ők mindent elterveznek. Persze a szülők jót akarnak, finoman utalgatnak arra, hogy "nem biztos hogy jó lesz ez így", de ők csakazértis, nehogymár mások (esetleg ugye...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!