Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az idősebb generációból sokan...

Az idősebb generációból sokan miért nem tanulták meg, hogy hogyan kell segítséget kérni?

Figyelt kérdés

Gyerekkorom óta tapasztalom a szüleimnél és a nagyszüleimnél, ha kell nekik valamiben segítség, akkor nem szeretik nyíltan kimondani, hanem azt várjàk el, hogy vegyem észre magamtól, hogy ő neki most segíteni kell, úgy, hogy én fizikailag nem is vagyok jelen.

Írok pár megtörtént esetet, hogy értsétek miről van szó.

Kb 12 éves voltam és nagyszüleimnél nyaraltam, amikor egy délután beborult és vihar közeledett. Én bent voltam a házban már nem emlékszem mit csináltam, majd egyszer csak jön be nagyapám, és elkezd velem veszekedni, hogy miért nem mentem neki segíteni, levinni a valami zöldséget a pincébe, hogy ne ázzon meg, én meg megszeppenve, mondom neki, hogy hát nem szólt, ő meg közölte, hogy ezt nem kell mondani sem.

Akkor ezt anyám is bejátszotta nem egyszer, kb 16-17 voltam, amikor egy őszi estén a szobámban voltam és ront be, hogy a fájós làbàval egyedül hordta le a virágokat a pincébe, akkor is csak pislogtam, mint hal a szatyorban, hogy oké, de miért nem szólt, hogy segítsek. Mèg mielőtt valaki félre értené, egyik esetben sem láttam, hogy ők ezeket csinàlják és lehet jó lenne nekik segíteni.

Nem rég meg felhívott és panaszkodott, hogy szegény apàm a fàjós hàtàval egyedül hordta be a tüzifát, akkor is mondtam, hogy basszus mièrt nem mondtátok, hogy hozzák a fát, akkor meg elkezdte, hogy úgyse értem volna rá, mert minden más előrébb való nekem.

Nem az idősebbeket akarom fikázni, meg tudom, hogy nem mindenki ilyen, de nagyon sok ismerősöm is mondta, hogy ő velük is elszokták ezt jàtszani a szülei, viszont èn szeretnék rájönni, hogy ennek mi az oka. Mibe telik ilyenkor felhívni és közölni, hogy hozzák a fát tudnál e esetleg segíteni valamikor behordani, mert akkor mèg tudnèk szólni egy haveromnak is akár és meglenne egy óra alatt, de nem.. ehelyett inkább megy a sopánkodás. Vagy mibe telt volna anno odajönni, hozzàm, és megkérni, hogy segítesz levinni a zöldséget, virágot a pincébe?

aug. 3. 10:49
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
85%

,,és szerintem ezzel rengeteg cirkuszt meglehetett volna spórolni."

Már ha valakinek valóban ez a célja. Valójában a mártírkodással egyfajta rangsort lehet kialakítani a családon belül, mivel kommunikáció helyett az egyik fél lesz így rákényszerítve arra, hogy folyamatosan azt lesse, hogy a másik mit csinál és hogy kell-e segítenie. Egy másik ember mentális betörésének első fontos lépése pedig kb mindig az, hogy megszoktatod vele, hogy rád figyeljen elsősorban, és még játszmáznod se kelljen vele, mert a játszmát az ő dolga fejben lejátszani, mielőtt lép valamit (ami aztán vagy jó lépés lesz szerinted, vagy nem).

Anyám is ezt csinálta rendszeresen. Nyilván az sem volt jó, ha figyeltem, mert soha nem tudtam eléggé jól észrevenni, hogy kell-e segíteni, ugyanis ha mentem, akkor meg az volt a baj, hogy nem láttam, hogy az épp aktuális tennivaló az ő dolga és simán megy neki. A legidegesebb akkor volt, ha önként szó nélkül megcsináltam valamit, gyerek/tizenéves fejjel nem értettem, miért, most már tudom, hogy azért, mert olyankor elvettem tőle a lehetőséget a mártírkodástól.

Ez már mellékes a kérdés szempontjából, de megfigyeltem, hogy az ilyen viselkedésű szülők jó része szóban azt mondja, hogy a problémákat meg kell beszélni, tartson össze a család, stb. aztán amint bármi olyat mondasz, ami neki nem tetszik, akkor elmebeteg, hálátlan, túlérzékeny, stb. vagy, meg persze kitalálsz és felnagyítasz dolgokat. Szóval még azt is elvárják, hogy a fű alatti játszmázást nyílt, őszinte kommunikációnak címkézd a saját fejedben.

aug. 3. 15:19
 22/34 anonim ***** válasza:
86%

*Szombati napon tolom ki a fűnyírót*

-Ne ma nyird le a füvet. Meleg is van, meg pihenni szeretnék, ne csapj zajt

*ugyanazon a napon este*

-Mindent benő a gáz, mert a füvet sem vagy képes lenyírni.

aug. 3. 15:21
 23/34 anonim ***** válasza:
88%

A nagyapámék úgy nőttek fel és éltek együtt, hogy 3 szobára voltak tízen, tehát végig egymás szájában voltak. Úgy könnyű észrevenni, ha tennivaló van és átvenni attól, aki épp küzd vele. A gondolat olvasás is elvárás volt a veszélyek kicsinyítése mellett. Viharban csak vizes leszel, ha köhögsz, akkor se féltenek, mert színlelsz, hogy lóghass. Házasság után sem mentek el a fiatalok, csak újabb kis házzal bővült a telek.

Ezt ma már nem lehet így csinálni, honnan tudnád 20 vagy 200 km-ről, hogy apád aznapra rendelt fát, ha nem szól? Ők nem kérik, mert alap elvárás, hogy te kövesd őket és könyörögj feladatért, tuti találnak neked valamit.

Minket meg úgy neveltek, hogy nem panaszkodhatunk, nem kérhetünk segítséget, mert gyengének tűnünk, és amúgy sem értek rá anyámék a szüleik segítése mellett. Ördögi kör lett belőle.

Én megtanultam, hogy el sem mondom, ha gondom van, hanem a hozzám hasonló barátokkal fogunk össze és megoldjuk együtt. A szülők meg időnként eljönnek pofa vizitre és megkérdik, hogy került oda a válaszfal, mikor vágtuk ki a nagy meggyfát és mióta vannak ott a nappali bútorok. Neki régen nem volt ideje rám, megtanultam egyedül megoldani, most nekem nincs időm rá, mivel egyedül vagyok mindenre. Ez van, és rengetegen így élnek a generációmból.

aug. 3. 15:28
 24/34 A kérdező kommentje:

23: ugyan így vagyok én is ezzel, mint. Én is fàval fűtök, ha tudom, hogy hozzák a fát, már előtte szólok barátoknak és mgbeszèlünk egy napot amikor jó nekik és megcsinàljuk, ugyanúgy megy ez fordítva is.

Amúgy anyàmnàl ott van az is, hogy amúgy van, hogy valamit kér, pl volt olyan, hogy vett új függönykarnist 5 ablakra és mondta, hogy majd felkéne rakni, én meg mondtam, hogy rendben, viszont most nagyon bevagyok táblázva, csak két het múlva fogom tudni, na ebből egyből jött, sértődötten, hogy jó, akkor majd áthívja a szomszédot.

Szóval ott van az is, hogy neki minden add uram azonnal kell

aug. 3. 15:52
 25/34 anonim ***** válasza:
71%

"nem szeretik nyíltan kimondani, hanem azt várjàk el, hogy vegyem észre magamtól, "

Ha meg felajánlom.hogy segítek, akkor megy a huzavona hogy nem kell. Biztos hogy nem kell. Szó sem leher róla. Haggggyá mánn.

Ok, akkor nem erőltetem.

*döbbenet*

Utána meg jön a besértődés és rám kiabálás hogy nem segítettem 🤡

Nekem nincs ehhez türelmem. Legutóbb már úgy összevesztem anyámmal, mondtam neki hogy 60 évesen nem tudod mit akar te vén hülye.. Kicsit megbántam, de már qvára elegem van belőle.

Segítsek is, meg ne is. Nem kell a segítség, sértés hogy felajánlom, de mégis kell.

aug. 3. 21:31
 26/34 anonim ***** válasza:
30%

20-30 éve falun egy 10-12 éves gyerek problema nélkül begyújtott a vegyes kazánba vagy kájhába, majd rakta a tüzet, mikor ő ért először haza. Így nőttem fel. Most egy 10-12 évesnek ollót nem mernek adni felügyelet nélkül.

10-12 evesen már a határt jártuk, most pedig a faluban a játszóterre szülői felügyelet kell...

80-90 es években nagyon gyakori volt, hogy 18-20 éves gyereket vállatak a párok, most pedig azt sem tudják mit akarnak, vagy mit kezdjenek magukkal, a felelősség érzetük pedig nullával egyen értékű.

A sokoda 120hoz kaptál egy könyvet ami leírta hogyan kell hengerfejtömítést cserélni otthon, az Octáviahoz meg leírják hogyan kell használni a komfort cuccokat, és hova kell tölteni az üzemanyagot meg az ablakmosót, és fújd fel a kereket.

Az éves 8. Osztályos felmerések alapján egyre ostobábbak a gyerekek. Ezek tények, a statisztika elérhető. Aki 8.ban sem túl okos, az középiskola végén is ugyan abban a tudás zónában marad.

A nagyszüleid abban nőttek fel hogy rá voltak kényszerítve a feleősség vállalásra és az józan paraszti ész használatára. A modern fiatalságnak meg már gondolkodni sem kell ha nem akar mert a Gemini megoldja helyette ezt is.

aug. 4. 05:14
 27/34 A kérdező kommentje:

26: ezek megvoltak nekem is.. 12 évesen már bőven begyújtottam, meg bevoltam fogva mindenféle munkába a nagyszüleimnél is, kivolt adva, hogy a suliból haza fele mit kell hoznom a boltból.

Csak maga a kommunikáció amit utólag sem tudok hova tenni.

aug. 4. 07:36
 28/34 anonim ***** válasza:
68%
26-os, régen valóban egyszerűbbek voltak a technikai dolgok (amit én is hiányolok, de ma is vehet bárki öreg autót, sőt, manapság az annyira lenézett fiatalok járnak legtöbben retro gépekkel), de ennek mi köze a kérdéshez? Azon kívül persze, hogy azt próbálod sugallni, hogy a régebbi generációk értelmesebbek voltak, mint a maiak.
aug. 4. 14:33
 29/34 anonim ***** válasza:
71%
Hogy értelmesebbek voltak e az jókérdés, de, hogy életképesebbek az 100%!
aug. 4. 15:02
 30/34 anonim ***** válasza:
33%

Az biztos, hogy életképesebbek, valószínűleg emiatt nem tud a legtöbbjük 50-60 évesen egy idegen nyelven sem (alapszinten sem), ugrálnak bele mlm-ekbe, utalásos meg kamukriptós csalásokba ész nélkül, meg ezért rettegnek a legegyszerűbb hivatali ügyintézéstől is.

Aztán az ilyen fajta ,,életképesség" okozta frusztrációt meg leverik azon, aki látszólag épp gyengébb náluk, ez rendszerint házastársat vagy fiatalabb családtagot jelent, esetleg alacsonyabb rangú kollégát.

Alapvetően olyan rendszerekben nőttek fel és voltak ők fiatalok, ahol a saját ingatlanhoz jutás nagyságrendekkel könnyebb volt (alapvető élettér ezzel kipipálva) onnantól meg arra azért az összes rendszerben ügyeltek, hogy TELJESEN azért ne legyenek elszegényítve azok, akik befogják a szájukat, mert arányaiban túl sokan voltak, kockázatos lett volna. Szóval nem volt nagy kihívás kádári kisemberi módon elvegetálgatni.

Szóval lett 1-2 lakás alacsony kamatú hitelre meg önkormányzattól olcsón kivásárolgatva meg stb, meg egy kis örökség innen-onnan, meg 1-2 zártkert, ahova azóta elért a város, aztán játsszák a tekintetes földesurat a saját gyerekeikkel szemben gyerekként meg felnőttként is, miközben egymástól meg folyamatosan rettegnek, hogy jajj mit szól a szomszédasszony, hát ma én húztam ki később a kukát, mi lesz így.

Jó sok életképesség kell mindezekhez, mondhatom.

aug. 4. 16:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Miért ennyire fontos az idősebb generációnak a vérvonal továbbvitele?

Nővéremmel felnőtt emberek vagyunk, tudjuk, hogy nem akarunk gyereket. Erre eddig nem igazán mondott semmit édesanyám, de mikor legutóbb szóba jött, megkérdezte, hogy nem zavar-e hogy megszakad a vérvonalunk. Őszintén nekem eszembe se jutott ez, nem mindegy mi történik...

Jobb lenne több generációs nagycsaládban élni, ha meglenne a kölcsönös tisztelet oda-vissza (idősebb és fiatalabb generációnak egyaránt)?

Részemről nem tetszik az a modell, hogy család = anya-apa-gyerekek. Úgy szeretném, hogy a nagyszülők is lennének ennek részese, hogy a gyerekek napi kapcsolatban legyenek velük, és ne kelljen amiatt idegeskedni, hogy pl. csakazért is másképp csinálnak valamit, mint a...

Az idősebb férfi generációban tényleg ennyi az életképtelen?

Pl elvárják,hogy a nő főzzön rájuk.Vegyen nekik ruhaneműt,pl zokni,alsónadrág.Ha munkába mennek készítse össze a holmijukat. Apám szerint a legtöbb munkatársának a felesége ezeket megcsinálja. Nyugtassatok meg,hogy ez nem így van!?

Idősebb szülők! Hogyan élitek meg, hogy a fiatal felnőtt gyereketek önszántából külföldön vállal munkát? Mi a legjobb érv, ami enyhít a fájdalmatokon?

------- Ugyebár a gyerek a saját életét éli, nem azt az életet, amilyet Ti elképzeltetek neki. -------- ---> Mi az, ami segített ennek a fenti mondatnak a belátásában, és könnyebbé tette az elengedést, beletörődést? Előre is köszönöm a válaszokat, hogy betekintést...

Miért kell az "idősebb", "tapasztaltabb" generációt lenézni?

illetve lefikázni szabályosan? Annyira "magabiztos" ma jónéhány fiatal, ők mindent tudnak, ők mindent elterveznek. Persze a szülők jót akarnak, finoman utalgatnak arra, hogy "nem biztos hogy jó lesz ez így", de ők csakazértis, nehogymár mások (esetleg ugye...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!