Mi lenne a megfelelő hozzáállás egy SNI-s, illetve krónikus beteg gyerekkel szemben?
Itt olyasmire gondoltam, mint enyhébb autizmus, ADHD, diszgráfia, diszlexia, diszkalkulia, vagy ha mondjuk epilepsziás, cukorbeteg, vérzékeny, vagy Crohn-betegségben szenved.
Ha tudatosítjàk benne, hogy ő más, mint a többiek, akkor lehet, hogy könnyebben meg lehet találni a módot, hogy boldoguljon felnőttként, viszont egyéb pszichés problémái lehetnek, mert úgy érzi, hogy kevesebbet ér, mint egy átlagember.
Viszont ha úgy állnak hozzá, hogy őt úgy kell elfogadni, ahogy van, akkor esetleg erős sokkot jelent majd neki, hogy nagyon nehezen tud normális munkát találni, mert szinte sehova nem veszik fel, illetve nagyobb eséllyel éri valamilyen baj, mert nem tudatosul benne, hogy neki a betegsége miatt speciális igényei vannak.

válasza:Tudatosítani kell benne, hogy ő más, de ettől még nem ér kevesebbet. Nem is értem honnan jött ez az ötleted, hoyg valaki kevesebbet ér, mint a másik.
Michael Phelps, Tom Holland, Ellen DeGeneres -ADHD
Agatha Christie, Einst3in, Richard Branson -diszgráfia
Jamie Oliver, Tom Cruise, Leonardo da Vinci -diszlexia
Cherry, Robbie Williams, Larry Mullen- diszkalkulia
Kevesebbre vitték, ugye, mint az átlag ember, akinek semmi iylen problémája nincs,mugye?

válasza:"Ha tudatosítjàk benne, hogy ő más, mint a többiek"
Azt kell tudatosítani benne, hogy ő BETEG. Nem azt, hogy ő "más" mint a többiek.
Betegnek lenni nem szégyen.

válasza:Ha a szulo nem mondja el neki, a gyerekben egy ido utan akkor is felmerul, hogy valami nem oke vele (kiveve ha olyan sulyosan ertelmi fogyatekos is, hogy vilagat nem tudja).
Errol van is tapasztalatom, oviban dolgozom. Adott 2 autista gyerek, mar alapvetoen jarnak fejlesztesre, szakszolgalathoz vizsgalatra es stb. Tehat mar itt kezdodnek a kerdesek, hogy minek megyunk oda, miert kell ez, mi tortenik.
De az anyuka az egyiknek en nem tudom mi a francot hazudhatott, viszont tolem kerdezgeti a gyerek, hogy o miert erzi ennyire furcsan magat, miert kiabal annyit, pedig nem akar, miert nem szeretik a tobbiek (sajnos ez mar oviban is megjelenik, a durva, banto, agressziv viselkedese miatt nyilvan kerulik). Ott dolgozom, de ezeket a kerdeseket nem nekem kellene vele megbeszelnem, de hozzam fordul, mert nem tud kihez!!! Szomoru…
A masik gyerek tudja, hogy autista. Tudta mar 4 evesen is, de elkepeszto meglatasai lettek ezzel kapcsolatban 6 eves korara. Nagyon okos, de sajnos az erzelmeit nem tudja kezelni, amikor jon a duhroham, nekimegy mindenkinek, akit csak er.
De… sajat maga kommunikalja egy-egy duhroham utan, hogy ez azert van, mert o autista es sajnalja. Sokkal kevesbe vannak benne kerdojelek, mert az anyja szeliden, de oszinten kommunikal vele.
El kell fogadni ezeket a gyerekeket, legfokepp inkabb szulokent a sajatodat, mert tenni nem tudsz ellene semmit. Ez van, bele kell torodni.
De jobb, ha tisztan van kommunikalva minden, mert a hazugsagbol, terelesbol csak a csalodas es a baj lesz.
Nem azt kell mondani, hogy o kevesebbet er, mint masok, de tudnia kell az allapotarol es a nehezsegeirol. Jobb, ha mindenben kap szuloi es szakmai segitseget is, igy talan sikeres is lehet az eletben, ha az allapota megengedi.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Erre a reszre:
"vagy ha mondjuk epilepsziás, cukorbeteg, vérzékeny, vagy Crohn-betegségben szenved."
Ezeket, ha nem tudatosítod, akkor nem pszichés gobdjai lesznek, csak véletlen megöli magát vagy nem lesz túl hosszú az élettartama.
Ők folyanatosan vagy időről időre gyógyszert kell szedjenek, figyelniük kell arra mit esznek, isznak, mennyit, mit ne csinaljanak vagy épp mit igen a környezetük, ha ilyen-olyan figyelmeztető tüneteik előjönnek.
Az ezek előtt felsoroltak kozul mar az enyhe auti se lesz tiszraban sajat magaval gyerekkoraban, mire kezdi megerteni az a kamaszkor vagy epp az se, attol fuggoen eleve a szulei, kornyezete eszrevette-e az eltero idegrendszeri fejlodeset es vite-e fejlesztesekre.
Aki auti, adhd-s, es ide vehető a sok disz is, mas tanulasi modszereket igenyel es azt is, hogy az egyeb eztel jaro nehezsegeit, hogyan tudja megoldani, enyhiteni, nem attol lesz pl. egy diszkalkulos depis, mert kap hosszabb dolgozato időt, vagy felmentest matekbol, hanem attol, hogy bukdacsol belole es iskolat valt, vagy szettanulja igyekezetbol magat es megis megbukik, csufoljak, hogy hulye. Ha tudja, hogy "csak" a szamokkal van gondja, de ettol, o lehet sikeres, mert majd a szamologep, szamitogep megoldja helyette, illetvd eleve olyan iranyba terelik, ahol egyeb tehetsege kibontakozhat, akkpr boldog es kiegyensulyozottlesz.
En ismerek olyat, akinek a szulei leizeltek a mindemfele disz gondjait, mert ne tudatositsak mar benne, aztan szep kis drogfuggo lett, munkanelkuli, lelki serult, mert sajat elmondasa szerint hulye...pedig ha neki megfelelo suliba jar, tudja mik a hianyos kepessegei, akkpr boztos vagyok benne, hogy maskepp alakul az onertekelese is.

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
1. A fanatikus, aki szerint minden szar, amit a Fidesz csinált. Ugyan ez fordítva. Minden szar, amit Magyar Péter vagy bármelyik párt csinált. 2. Aki próbál objektíven megítélni dolgokat es végül mérlegel. Tehát el tudja ismerni, hogy Magyar Péter vagy Orbán is csinált jó dolgokat.
Sziasztok! Friss, alig néhány hónapos kapcsolatról van szó, amiben úgy érzem, hogy a párommal nem tudunk partnerek lenni egymás számára. Vagyis, inkább ő nekem. Nem mondanám magam törtetőnek, de az életemben fontos szerepet tölt be az, hogy értelmes dolgokat és...
Nyilván nem kertelek. Csak nekem orál. Van vmi gond velem ?
Barátnőmnek lassan egy hete késik, pedig minden együttlét során maximálisan figyelünk, és védekezünk. Én kezdek aggódni, de szerinte csak a stressz miatt van, tesztelni nem szeretne még, mert szerinte plusz nyomás lenne neki amitől csak romlana a helyzet. Lehetséges,...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!