Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy kezeljem a mérgező családom?

Hogy kezeljem a mérgező családom?

Figyelt kérdés

Nagyon nehéz így ezt kimondani de mérgező az egész családom. Apukam alkoholista, játékbeteg, anya pedig nem tudott szabadulni ettől az embertől ezért úgy nőttünk fel a tesommal hogy orditozás, kiabálás, menekülés otthonról. Lattam amikor anyat letérdeltette a kádhoz és fenyegette hogy levágja a fejét. Gondolhatjátok hogy miket éltünk át. Tesom próbál lelkileg gyógyulni 40 évesen, elutasítja apát és anyát. Nekem nehezebb anyától távolságot tartanom. Tudom amit tudok de szeretem és alapvetően ő is szeret a maga módján de dühös vagyok amiért ezt az életet adta nekünk és nem lépett. A mai napig van hogy apával veszekednek ordítoznak, anya elmenekül otthonról. Én ezt már nem bírom. Egyszerűen megfulladok. Nincs erre kapacitásom a saját családom mellett. A gyerekeim a legfontosabbak de nem tudom kizárni anyát teljesen. Más hogyan éli meg ezt?a gyerekek nagyon szeretik anyát egyébként. De vannak konfliktusok pl még most is képes anya engem hibáztatni dolgokért illetve tagadásban él. Letagad egy csomó dolgot amit tett vagy tesz. Pl amikor egyetemre jártam 80 ezer ft-ot kellett utolsó évben kifizetnem és letagadja hogy ő nem adott pénzt. Pedig nem adott, nekem kellett megoldanom, nem érdekelte hogyan. Nagyon sok minden nehézségben nem támogatott hanem még engem hibáztatott de ezt most látom csak igazán.

Pl elkezdtem járni pszichológushoz akkor azt mondta bolond vagyok. Nem érzi a dolgok súlyát valószínűleg nárcisztikus. Hogyan tudnám minimálisra venni vele a kapcsolatot hogy ne vegye észre?! Vagy mi a legjobb megoldás?

aug. 5. 16:23
1 2 3
 1/27 Darius- ***** válasza:
100%
Hogy ne vegye észre? Vegye csak észre. Távolodj tőlük, felnőtt vagy. Nem az számít ő mit mond, hanem hogy a pszichológus mit mondott. Nem érzi a dolgok súlyát- na és mit számít a véleménye. Te ne akarj nekik megfelni. Nem kell csüngeni valakin, aki nem tisztel/ szeret.
aug. 5. 17:29
 2/27 anonim ***** válasza:
100%

"A gyerekeim a legfontosabbak de nem tudom kizárni anyát teljesen"

De, ki tudod, csak nem akarod.

"Hogyan tudnám minimálisra venni vele a kapcsolatot hogy ne vegye észre?! Vagy mi a legjobb megoldás?"

Megszüntetni q kapcsolatot teljesen

aug. 5. 18:03
 3/27 A kérdező kommentje:
Pontosan tudom h az lenne a legjobb de nem tudom tepjesen kizarni. Ezért kérdezem h h9gyan lehet ezt minimalra venni?
aug. 5. 18:39
 4/27 anonim ***** válasza:
100%

Mi akadályoz meg benne? Mi az a gondolat, félelem, ami visszatart?

Amúgy nem kell teljesen megszakítani a kapcsolatot. Nincs benne semmi jó? Konkrétan nulla százalék? Mert ha van 5% jó, az pont arra elég, hogy karácsony és újév között (nem karácsonykor) egyszer délután 5-től 1/2 6-ig ott legyél, és évente egyszer a születésnapján 5 percre felhívd. De ha semmi jó nincs benne, akkor semmi nem indokolja a kapcsolatot, csak magadnak ártasz vele.

aug. 5. 19:05
 5/27 anonim ***** válasza:
100%

Mi miatt nem tudod kizárni?

Keresed? Ne keresd!

Ő hív telefonon? Megmondod, hogy most erre nincs időd.

Unokatesóm így csinálta az alkesz apjával. A te anyud se jobb, nem kell érzékenykedned.

aug. 5. 19:07
 6/27 anonim ***** válasza:
100%
Erősnek kell lenned és lépned kell, ha valóban ezt szeretnéd... El kell mondanom, hogy tisztellek azért h ki tudtál ebből törni. Respect!
aug. 5. 19:36
 7/27 A kérdező kommentje:
Az hogy szeretem. Vannak jó pillanatok vele. Sokat beszélgetünk és jó ember amikor épp az a nap van. De amikor apukámmal balhéznak akkor előjönnek a gyerekkori félelmek, remegek, sajnálom mint embert. Sajnálom egyedül hagyni ebben a pöcegödörben. Az egyetlen kiut ha apukám majd öreg lesz és meghal.
aug. 5. 21:12
 8/27 anonim ***** válasza:
56%
Kérdező, mióta jársz te pszichológushoz, hogy még most is azon aggódsz, hogy két felnőtt ember hogy baxxa el az életét? Meg ennyire közlkéskényszered van, hogy anyádéknak elmondd, hogy pszichológushoz jársz... Bakker, már családot alapítottál.... Mert ha legalább 2-3-4 hónapja és most sem látod, hogy nem vagy köteles a szüleidet tutujgatni, akkor menj másik szakemberhez, vagy nem szembesített vele, akkor te rossz praxist választottál... Ha azt akarod, hogy a gyerekeid ne legyenek olyan, mint az átlag magyar, akkor qrva gyorsan kapd össze magad, mert egyszer lehet, a férjikédnek/feleseggednek tele lesz veled a mindene és elvált gyerekes pali/asszony lesz belőled egyik napról a másikra... Úgyhogy tedd össze a 2 kezed, hogy volt olyan hülye, aki leálljon veled azok után, hogy több gyerek sem volt elég, hogy észhez térítsen téged...
aug. 5. 21:22
 9/27 anonim ***** válasza:
23%
9-es: ha a 2015 előtt lennénk, még meg is állná a helyét az állításod, de ma már tele a magyar internet is magyar szakemberek garmadájával, saját csatornával, már nincs mire hivatkozni... Úgyhogy ma már lehet mondani, hogy aki elég nagylány/nagyfiú szaporodni, többször is, legyen elég felnőtt ahhoz is, hogy a fenti donorokhoz hasonló embereket nem tutujgat...
aug. 5. 21:24
 10/27 anonim ***** válasza:
100%
És a pszichológussal mire jutottatok? A kérdésed fő részében csupa negatívumot írsz (nem hisz neked, nárcisztikus, lenéz, nem ismeri el a saját hibáját, nem támogatott a tanulmányaidban), majd rákérdezésre jönnek a pozitívumok: szereted (tényleg szereted, vagy csak rendes anyát szeretnél magadnak?), vannak jó pillanatok, sokat beszélgettek, jó ember, mikor épp olyan. Az iránta való érzelmeidet kell tisztáznod. Vele is lehet. De tudatosodjon benned a nárcizmus mibenléte, ha tényleg az (én nem tudom): közelítés-távolodás. Elmar maga mellől, majd mikor tényleg elmész, elkezd mézesmázosan visszaédesgetni, mert kontrollálni akar, elhiteti, hogy szeret, majd mikor reménykedve elhiszed, arcul csap. Ennek ez a dinamikája. Áldozat vagy támadó, ezt kell felismerned.
aug. 5. 21:28
1 2 3

További kérdések:

Miért gondolta/gondolja anyám, hogy oké volt a tudtom és engedélyem nélkül megnézni mi van a dobozban?

Otthon van egy dobozom, amiben személyes cuccokat őrzök. Semmi extra, amit ne láthatna más, de idegesít, ha nem szépen vannak benne elhelyezve a cuccok, és nem úgy, ahogy én akartam. Igazából évek óta dolgozom nyaranta egy gyerektáborban, és a doboz tartalma is ehhez...

Hogyan tudnám kezelni ezt amíg el nem költözöm a szüleimtől a francba és megszakítok velük minden kapcsolatot? 17.f

Elegem van belőlük. Mindketten absztinensek aki esetleg nem tudná ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem isznak egy korty alkoholt se soha és ezt akarják nekem is mindenáron lenyomni a torkomon. És már ezt egyre nehezebben viselem. Már ez eljutott oda nálam, hogy...

Mi értelme annak, hogy anyám nem nyitja ki a leveleimet, akkor se, ha kifejezetten kérem, ha aztán úgyis szinte követeli, hogy mondjam/mutassam meg, mi volt?

Kollégiumban lakok egyetem alatt, de mivel kb minden évben máshol, nyáron meg otthon, így ha véletlen jönne nekem valami levél, akkor az otthonra jön. Anyámnak mániája, hogy nem nyitja ki a leveleimet, de így akkor se, ha hetekig nem mennék haza, és pont az a helyzet,...

Mi lenne a megfelelő hozzáállás egy SNI-s, illetve krónikus beteg gyerekkel szemben?

Itt olyasmire gondoltam, mint enyhébb autizmus, ADHD, diszgráfia, diszlexia, diszkalkulia, vagy ha mondjuk epilepsziás, cukorbeteg, vérzékeny, vagy Crohn-betegségben szenved. Ha tudatosítjàk benne, hogy ő más, mint a többiek, akkor lehet, hogy könnyebben meg lehet...

Szemét vagyok, hogy így viselkedek anyámmal?

Kb. 10 éves voltam amikor elváltak a szüleim. Nem sok emlékem van a közös házban élt 10 évről, kicsit olyan mintha a nagymamámnál éltem volna végig, de gondolom az agyam próbálta elzárni a rossz emlékeket. Apukám alkoholista, rengeteget bántotta anyámat, szóban, nem...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!