Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy kezeljem a mérgező családom?

Hogy kezeljem a mérgező családom?

Figyelt kérdés

Nagyon nehéz így ezt kimondani de mérgező az egész családom. Apukam alkoholista, játékbeteg, anya pedig nem tudott szabadulni ettől az embertől ezért úgy nőttünk fel a tesommal hogy orditozás, kiabálás, menekülés otthonról. Lattam amikor anyat letérdeltette a kádhoz és fenyegette hogy levágja a fejét. Gondolhatjátok hogy miket éltünk át. Tesom próbál lelkileg gyógyulni 40 évesen, elutasítja apát és anyát. Nekem nehezebb anyától távolságot tartanom. Tudom amit tudok de szeretem és alapvetően ő is szeret a maga módján de dühös vagyok amiért ezt az életet adta nekünk és nem lépett. A mai napig van hogy apával veszekednek ordítoznak, anya elmenekül otthonról. Én ezt már nem bírom. Egyszerűen megfulladok. Nincs erre kapacitásom a saját családom mellett. A gyerekeim a legfontosabbak de nem tudom kizárni anyát teljesen. Más hogyan éli meg ezt?a gyerekek nagyon szeretik anyát egyébként. De vannak konfliktusok pl még most is képes anya engem hibáztatni dolgokért illetve tagadásban él. Letagad egy csomó dolgot amit tett vagy tesz. Pl amikor egyetemre jártam 80 ezer ft-ot kellett utolsó évben kifizetnem és letagadja hogy ő nem adott pénzt. Pedig nem adott, nekem kellett megoldanom, nem érdekelte hogyan. Nagyon sok minden nehézségben nem támogatott hanem még engem hibáztatott de ezt most látom csak igazán.

Pl elkezdtem járni pszichológushoz akkor azt mondta bolond vagyok. Nem érzi a dolgok súlyát valószínűleg nárcisztikus. Hogyan tudnám minimálisra venni vele a kapcsolatot hogy ne vegye észre?! Vagy mi a legjobb megoldás?

aug. 5. 16:23
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
83%
12-es: a fentieket elnézve nem hiszem, hogy olyan sokra jutott volna a mostani pszichológusával, ha most is csak arra keresi a kifogást, miért ne változtasson... amivel semmi baj nem lenne, ha nem cseszne ki több gyerekkel is...
aug. 5. 21:32
 12/30 anonim ***** válasza:
61%

Kezeld úgy, hogy csak jó pillanataid legyenek velük, ha ez csak úgy megy hogy étterembe mentek közösen pár órára, akkor úgy.

Heti egy telefonban meg hagyd anyád panaszkodni.

A hozzáállásod meg kb. tök jó ha még sokáig élnek úgy is ha marják egymást, ha meg belehal valamelyikük, akkor ezt dobta a gép.

Nem mondom, hogy ez egyszerű, de egy háborús szenvedéshez képest ez 0.

aug. 5. 22:46
 13/30 anonim ***** válasza:
15%
Méreggel
aug. 5. 23:29
 14/30 A kérdező kommentje:

Anya egyértelműen áldozat nárcisztikus. Sajnáltatja magát, volt h fenyegetőzött hogy leugrik tetőről amikor nem adtam neki pénzt pedig egyetemista voltam.

A pszichológussal teljesen más témában dolgoztunk. Jó szakember volt segített is. Megoldódott az a dolog.

A szüleim miatt nem fogok erre pénzt kiadni mert ezt a pénzt a gyerekeimre költöm inkább. Mondom igazából nagyjából képben vagyok velük de nem tudok szabadulni anyától. Apukámat elengedtem ő iránta nincsen szeretet sajnálom mint embert mert beteg. De anya az anya ő azt hitte jót tett azzal hogy együtt maradtak és látszik hogy nem érti ennek a következményét. Én is csak most jövök rá 30-on fellül hogy látom férjem személyében milyen egy jó apa és férj.

aug. 5. 23:33
 15/30 anonim ***** válasza:
71%
Kérdező, és a férjed meddig fogja ölbe tett kézzel nézni, a gyerekeidet anyád közelébe engeded, pláne, hogy olyanok amilyenek, ha már olyan jó apa és szívén viseli a gyerekek sorsát? Mert egyszer lehet, elborítja a szar az agyát, akármilyen jó ember... Úgyhogy tedd össze a két kezed, ha eddig nem lengette be a válást, mert ha továbbra is anyádat tutujgatod több gyerekes családanyaként, realitássá válhat, hogy elvált gyerekes nő leszel...
aug. 5. 23:38
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

"Nem tudok szabadulni anyától." Most akkor akarsz szabadulni vagy nem akarsz?

Magánvéleményem, hogy onnantól kezdve, hogy nárcisztikus, nem érdekes, hogy áldozatból lett olyan. Dönthetne másképp is, ez tudatos gonoszság. A nárcisztikus szándékosan kínoz, mert a te kínlódásodból meríti az erejét, vagyis nem érdemel szánalmat. Ha meg valaki már öngyilkossággal fenyegetőzik, az már több mint nárcizmus, az már borderline.

"Nem fogok erre pénzt kiadni" - hát pedig kéne! Nem a szüleid miatt, hanem magad miatt. És ezzel együtt a gyerekeid miatt, mert egészséges anyára van szükségük. Éppen ott tartasz lelkileg, hogy "Egyszerűen megfulladok." Erre nem akarsz te költeni? Akkor hogy fog megoldódni? Nem kell egy életen át pszichológushoz járni. Nem hinném, hogy éheznének a gyerekeid, és semmi bajuk nem lesz, ha egy ruhával meg egy játékkal kevesebbet kapnak. Önmagadba be kell fektetni. Nem tudom, mi lehetett az a másik probléma, de nem tudok elképzelni fontosabbat, mint a szenvedélybeteg apai és személyiségzavaros anyai háttérből való kiszabadulás feldolgozását.

aug. 5. 23:50
 17/30 A kérdező kommentje:

Én leírtam h nem tudok szabadulni. Azt kérdeztem hogyan lehet minimálra venni a kapcsolatot.

Gyerekekkel apukám nincsen ott csak anyaval találkoznak

aug. 6. 00:01
 18/30 A kérdező kommentje:

A pszichológus nem ad tanácsot és nem dönt helyettem. Ő maximum segít feldolgozni azt h toxikus gyerekkorom volt. De én ezzel tisztában vagyok már.

Tudatosan figyelek h ne vigyem tovább ezt a mintázatot.

A kerdésem az h higyan tudom minimálisra venni a kapcsolatot, más hogyan teszi ezt

aug. 6. 00:04
 19/30 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos keményen kell tudatosítani magadban, h egy határon túl nem vagy felelős azért, mert anyád áldozat pózba merevítette magát apáddal szemben.

Vedd zéróra a kapcsolatot, és ennyi. Semmivel nem tartozol neki.

Nekem pl egyik tesóm alkoholista, egyszerűen nem veszem fel neki a telefont. Le is szokott róla, h hívjon. Néha chaten ír valamit, arra időnként válaszolok, ennyi.

aug. 6. 00:06
 20/30 anonim ***** válasza:
100%

Nade hogy érted azt, hogy hogy? Nem mész oda, nem hívod fel. Aligha ezt akartad kérdezni. De akkor mit? És milyen gyakoriságra akarod redukálni a kapcsolatot? Előre elhatározod, és annak megfelelően cselekszel.

A mintázatot nem viszed tovább, csak éppen szenvedsz. A pszichológus nem arra való, hogy döntsön helyetted, hanem hogy úgy tudd alakítani az életedet, a rálátásodat, a tetteidet, hogy ne szenvedj.

aug. 6. 00:18
1 2 3

További kérdések:

Miért kell ilyen dolgot évekig titkolni?

18f vagyok és kiderült, hogy nem az apám az igazi apám, hanem anyám öccse. Egészen idáig nem tudtam, és idegesít, hogy éveken keresztül hazugságra épült minden..

Kihívta a rendőröket az apjára tizenegy éves gyerek pofon miatt. Mit gondolsz te erről?

Nem tudom korábban kapott vagy sem. De nem verték meg nagyon, mert külsérelmi nyomokat nem láttam a gyereken. Azt sem tudom, hogy az anyja bujtatta vagy sem. Szerintem az ilyen, aki ennyiért rendőrt hív, nem pofont érdemel, hanem jó alapos verést. Lehet szapulni. Még...

Miért nem tud megdícsérni vagy csendben lenni ?

Másnak is ilyen az apja, hogy a gyereke önállóan akar megoldani egy problémát és leordítja a gyerek fejét ? Miért olyan nagy baj, ha a gyerek tudja, hogy kevés az ételhordója, akkor venni kell még és tud is, ha van pénze ? Az apja úgy ordít, hogy neki egész életében...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!