Hogyan és mikor kezdjem beadagolni, hogy a tervezettnél többet csúszok egyetemen?
Az a helyzet, hogy képzést váltottam, ami miatt úgy számoltam, hogy egy évvel később végzek ahhoz képest, mint ahogy akkor végeztem volna, ha az eredetit csúszás nélkül végigviszem. Ergo így az öt éves képzést a váltás miatt hat év alatt csináltam volna meh.
Anyám már erre is masszívan húzza a száját, de le tudta nyelni a dolgot. Hogy őszinte legyek, szerintem abból ítélve, ahogy viselkedik, a sima, csúszás nélküli képzési időt is sokallja, csak nem mondja ki.
Azt hittem, hogy minden jól halad, de lehet hogy az előkövetelmények miatt lesz egy plusz félév csúszásom. Van egy tárgy, ami az egyik kisebb gyakorlatnak az előfeltétele. Ezt a gyakorlatot tavasszal meg kellene kezdenem, hogy a terveimhez képest időben legyek. Váltás előtt nem csináltam meg ezt a tárgyat, tavaly tavasszal még nem tudtam, hogy előfeltétel a szóbanforgó tárgy, mert a mintaterv nem írja, és csak egy emailből derült ki(de nem biztos, hogy igyzvan, de azt itt nem fejteném ki, hogy miért, irreleváns). Most ősszel semmiképp nem hirdetik a tárgyat, már emaileztem. Ergo ha tényleg előkövetelmény a tárgy, és tavasszal kérvénnyel se hagyják, hogy az első gyakorlatot azzal az előkövetelmény tárggyal párhuzamosan csináljam, az nekem plusz egy félév.
Ráadásul anyám úgy tudja, hogy azzal a plusz egy félévvel kicsúsznék az állami féléveim számából, ő meg nagyon ellene van az önköltséges félévnek. (Ki tudnám fizetni nélküle és diákhitel nélkül is, és ezt tudja btw) De egyébként nem fogynak el a féléveim, mert a váltás előtti utolsó félévemre egy tárgy miatt át lettem sorolva önköltségesre, csak ezt otthon nem mondtam el, ergo egyel több állami félévem van, mint anyám gondolja. Viszont ezt nem akarom megmondani neki, mert abból hatalmas balhé lenne, hiába oldottam meg azt a helyzetet már.

válasza:

válasza:Hát ez sajnálatos, de amúgy mi baja az egyetemmel?
Az hogy mellette nem dolgozol, és úgy mond "el kell tartani"?
Mert ha mondjuk ilyen jellegű a probléma háttere akkor semmi nem fogja igazából meggyőzni.
Megírod, hogy milyen szakról mire váltottál? Privátban is jó, szimplán csak érdekel.
#1 Anyagilag megoldott a helyzetem a segítsége nélkül is. Elmondása szerint most se kerülök neki sokba, ami költség felmerül miattam, az akkor van, amikor itthon vagyok, ami ritka. Ez is csak azért mert kategorikusan ellene van, hogy érdemben beszálljak a közösbe. Jelenleg sem vagyok a támogatására szorulva. Tanév közben kb annyi bevételem van, hogy kijövök belőle. Nyáron meg szállásos melóm van, és nagyon jól fizet. Ha egy félévet megcsúszok, akkor csak simán lett plusz egy nyaram a nagyon jól fizető melóra.
Amiatt nem kell aggódnia, hogy hogy oldom meg anyagilag. Tudja nagyságrendileg, hogy most mennyim van félretéve, szerintem sejti azt is, hogy mennyit teszek félre. Ráadásul az utolsó félévem az konkrétan fizetett gyakorlat.
Nem az anyagiak a baj, hanem /szerintem/ az zavarja, hogy ilyen sokáig tart a képzés, miközben sok más velem egyidős helyi nem ott tart, hogy tanulmányok. Azt se fogadta jól, hogy váltottam. Meg ahogy ismerem átverésnek fogja venni, hogy mégse tudom annyi idő alatt lezavarni, mint gondoltam a váltaskor. Ebből lesz a veszekedés leginkább, nem a pénzből. (Bár lehet abból is, mert szeret nagyon belemászni a pénzügyi dolgaimba, és úgy tenni, mintha nem a sajátomat költeném)
#2 Dolgozok mellette, most se tart el. :D
Szerintem az a baja, hogy azt látja, hogy mások előrébb tartanak az életben. Ismerősei velem egyidős gyerekkel már az unokáról beszélnek, a gyerekeik esküvőiről, én meg szingli vagyok, egyetemre járok, egy kollégiumban lakok, random munkákat végzek. És szerintem az is zavarja, hogy neki soha fel nem merülhetett, hogy egyetemre járjon, én meg eddig húzom. De ez csak feltételezés részemről

válasza:

válasza:Nem kell tudnia róla, ennyi.
Koleszban laksz, dolgozol, anyádnak semmi köze hozzá.

válasza:Ha lejár az általa tudott idöszak, akkor közlöd, hogy van még egy féléves/éves plusz képzés, amire szükséged van.
Mellesleg rengeteg olyan ember van, aki 30 éves kora körül vagy utána kezd valamit felsöfokon, ez a "más elöbbre tart az életben" meg a lehetö legnagyobb hülyeség. Semmiféle szabály nincs, kinek mikor kell végezni a tanulmányaival, mikor kell házasságot kötnie vagy gyerekeket válllalni
Kapcsolódó kérdések:
Engem nem terveztek de szeretettel neveltek fel, jó gyerekkorom volt. Ez ritka?
Tesóm soha nem akart gyereket ezt meg is mondta, de a felesége 4 évnyi házasság után "véletlenül" terhes lett. Tesómat sokkolta a hír, de nem szerette volna, hogy elvetessék, mert amúgy minden adott volt a gyerekvállaláshoz. Tényleg nagyon odatette magát, úgy volt,...
Az apa magasan funkcionaló autista. Nagyon jól megvan a gyerekekkel, de a saját lányával nem tud mit kezdeni, mivel nem tervezték. A szülők már nincsenek együtt. Az apa próbálja tartani a kapcsolatot a lányával, de egyszerűen nem tud elvonatkoztatni attól, hogy ő nem...
Nemrég tudtam meg, h csak egy véletlenül besikerült, egyáltalán nem tervezett gyerek voltam a szüleimnek. Eleinte nem is nagyon érdeket, de ahogy jönnek elő az emlékek, egyre fájóbb a dolog. Rengeteg olyan dolog van, amit megmagyaráz ez a tény. 2 testvérem van. Az...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!