Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az normális, ha azért kerülöm...

Az normális, ha azért kerülöm a szüleim, mert egészséges életmód terén lehúznak?

Figyelt kérdés

Bár több száz kilométerre élnek, tömegközlekedéssel nem nagy nehézség odautazni. Ennek ellenére az utóbbi pár évben kb. negyedévente látogatom őket, pedig szabadidőm éppen lenne.

Tipikus magyarok: hazai szinten ugyan nem kiemelkedően, de el vannak hízva, a konyhájuk a zsírban tocsogó, rántott vackokkal teli magyar konyha specialitásain alapul csaknem kizárólagosan. Mozgás nulla, noha nem fizikai munkát végeznek, így egyesek kedvenc ellenérve is kiesik.

Én sportolok rendszeresen, állóképességi sportokat és folyamatosan az ostoba megjegyzéseikkel jöttek. Egy félmaraton vagy 100 km kerékpár esetén (ami nekem, ha nem is rutin, de nem egy extrém teljesítmény, ami életem csúcspontja) nagyjából úgy viselkednek, mintha kamikaze bevetésre indulnék. De ha csak holmi minden egészséges ember számára alapvető mozgást, pl. 5 km futás végzek, akkor is jajveszékelnek, hogy tönkremennek az ízületeim, harminc éves koromra rokkant leszek, szívrohamot kapok a nagy melegben (értsd: 16 fok +), vagy megfagyok a borzalmas hidegben (12 fok alatt).

Aztán az étkezés. Mindig van náluk rakás egészségtelen nasi, sütemény, alkohol. Ezekkel én úgy vagyok, hogy magamtól soha nem jut eszemben venni bármi ilyet, de ha kínálnak vagy csak úgy rendelkezésre áll, akkor nem tudom megállni. Tudom, ebben én is hibás vagyok, de attól még ez van. Ha nem vagyok ott, akkor nyilván nem fogyasztok ilyen termékeket. Kaja terén meg amikor kértem, hogy valami picit egészségesebb étel legyen, sikerült RÁNTOTT szejtánt készíteni...

Gáz részemről, amiért nem tolerálom jól az effajta negatív hangokat? Valahányszor nálunk vagyok, úgy érzem, lejövök az életről.

aug. 31. 08:16
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
86%
Ez a történet baromira nem az egészséges életmódról szól, hanem a függetlenedésed miatti bűntudatodról. Csak az egészséges életmóddal indoklod.
aug. 31. 08:24
 2/16 anonim ***** válasza:
92%

Ha tartod magad az elveidhez az életmódodat illetően, akkor előbb-utóbb alkalmzkodni fognak ehhez a szüleid.

Ne azt mondd, hogy valami egészségesebbet főzzenek, hanem mondd meg, hogy konkrétan mit, esetleg állj oda Anyukáddal, főzzetek együtt. Mutasd meg milyen finomakat lehet enni egészségesen. A többivel meg ne foglalkozz, ha futni szeretnél, akkor futsz.

aug. 31. 08:29
 3/16 anonim ***** válasza:
60%

Egyrészt valahol megértem a téged féltő szüleid, másrészt téged is, mert valóban borzalmasan irritáló, amikor valakinek a méltányolható céljait ilyen módon indirekten megpróbálják szabotálni.

A néma ellenállás és ignorálás helyett esetleg nyíltan is tudtukra adhatnád mindazt, amit itt leírtál. Ha értenek a szóból, rendeződik a helyzet, ha pedig nem, akkor maradjon a jelenlegi látogatási ütem.

aug. 31. 08:33
 4/16 anonim ***** válasza:
30%

Megértelek. Nem is az a fő baj, hogy mit főznek, az csak a jéghegy csúcsa, évente 4x semmi bajod nem lesz tőle, ha megeszel egy rántotthúst.

A fő probléma itt a beléd helyezett bizalom hiánya, és a lehúzás, amikor igazából az elismerés esne jól. Amit leírtál, az valóban nem extrém sport. Jóval több, mint az átlag magyar ember tevékenysége, de egyáltalán nem az a szint, amibe belerokkansz, sőt.

Az, hogy miért állnak így hozzá, már más kérdés: valószínűleg tanult minták, kifogáskeresés, stb. Nem ismerhetik el, hogy te jól csinálod, mert azzal azt is elismernék, hogy ők meg szarul. De az okoktól függetlenül neked ez teljes joggal esik rosszul.

Biztos megpróbáltál már velük erről beszélni, de ha úgy érzed, hogy még lehet eredménye, talán érdemes nekifutni még párszor. Megpróbálhatsz krokodilbőrt növeszteni, és egyszerűen hagyni, hogy leperegjen rólad a negativizmusuk, de ez nyilván nem megy csettintésre. Egyébiránt pedig, ha a távolságot érzed komfortosabbnak, azzal sincs semmi baj.

aug. 31. 09:13
 5/16 anonim ***** válasza:
82%

"Mozgás nulla, noha nem fizikai munkát végeznek, így egyesek kedvenc ellenérve is kiesik."

Ha a szüleiddel is ezt a passzív-agresszív játékot játszod, akkor jól is jártak vele, hogy kerülöd őket. Még esélye sem volt válaszolni senkinek, de te már a kérdésed második bekezdésében támadsz. Te semmivel sem vagy kevésbé negatív, mint a szüleid.

aug. 31. 09:26
 6/16 anonim ***** válasza:
93%

Én a 40-es éveim közepéig sportoltam, futottam, maratont is, annyi érmem van otthon, ha elvinném a méh-be, elmehetnék a súlyuk áráért nyaralni :-)

Most 57 vagyok, kb. 10 éve nem sportolok. Eleinte még túráztam, jártam gyalogolni, de kb. 2 éve szinte semmi. Egyszerűen elég volt.

Ha most látsz, meg nem mondanád mi van mögöttem. Igen, jól esik a rántott hús, meg a tunyulás is (amúgy nem vagyok lusta). Van kertünk, nekem épp elég, amit ott hajlongok, gyomlálok, csinálom, amit kell.

Gondolom a szüleid nem sportoltak, vagy éltek egészségesen sosem. De ettől még szeretnek. Ha megváltozni nem tudnak, akkor úgy kell elfogadni a helyzetet, ahogy van. Ignorálni kell a megjegyzéseiket, vagy megpróbálhatsz beszélgetni róla, főzhetsz nekik valami egészséges finomat,vagy elmehettek együtt sétálni, ha vevők rá. Ha ők nem elég intelligensek a változáshoz, akkor legyél Te az, aki segít nekik ebben, vagy legalább abban, hogy felfogják, hogy Te hogyan élsz és mit szeretsz. Mutatsz Anyukádnak egy receptet, hogy ezt csinálja, a mész és nem lesz gond.

aug. 31. 09:43
 7/16 anonim ***** válasza:
87%

ha kínálnak vagy csak úgy rendelkezésre áll, akkor nem tudom megállni. Tudom, ebben én is hibás vagyo

Nem. Csak te vagy hibás. Cukorbeteg vagyok, eszembe nem jut mást hibáztatni, ha bárhol van olyan, amit én nem ehetek meg...

aug. 31. 09:45
 8/16 anonim ***** válasza:
34%

Azt eszel amit akarsz, ha nem tetszik amivel kínálnak maximum viszel magaddal valamit.

Ezeknek a találkozóknak a szeretetről és a közösen eltöltött időről kellene szólniuk inkább, sohasem tudhatod meddig tudsz még leülni velük beszélgetni az asztalhoz.

aug. 31. 10:20
 9/16 anonim ***** válasza:
89%

de ha kínálnak vagy csak úgy rendelkezésre áll, akkor nem tudom megállni. - magyarul önkontroll nulla, de mellette beszólsz anyádéknak, hogy ők milyen egészségtelenül élnek. Az szép.

Hidd el, jobb is nekik, hogy nem mész oda.

Amúgy dietetikai szempontból nincsen egészségtelen étel, csak túlzásba vitt zsír/cukorfogyasztás. Ezt illene tudnod, hogyha már olyan nagyon okos vagy.

aug. 31. 11:05
 10/16 anonim ***** válasza:
93%

Három havonta egyszer megteheted azt az ételt, amin egyébként felnőttél és amit anyád szeretettel készít el neked.

Semmi bajod nem lesz tőle és semmiféle életmód diétát nem fog felborítani.

aug. 31. 11:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Milyen egy egészséges gyermek szülői kapcsolat 35-40 év felett, mi az ami már nem normális?

Sokszor mondják hogy azaz egészséges gyermek szülői kapcsolat 35-40 éves kor felett hogy így nem is beszélnek annyira már, néha megláttogatják azt ennyi........ tehát ez azt jelenti hogy ha mondjuk két naponta naponta kicsit beszélnek az már egészségtelen, ha mondjuk...

Testvéri kapcsolat ? Mi számít normálisnak ?

Kérdés a testvérek közötti kapcsolatra irányulna. Azonos, vagy akár ellenkező nemű testvérek között mennyire van jelen a szégyenlősség?

Szerintetek az normális és egészséges családi kapcsolat ha az anyósom minden áldott nap átszalad valami apró dologgal?

Konkretan minden egyes nap beugrik hozzánk valami ürüggyel és ez a feleségem szerint teljesen normális. Itt lakik a közelben és ezért ez nem akadály számára engem viszont már dühít a dolog mert semmi magánszféránk nincs

Anya és lánya között egymás hasának puszilgatása nagyjából mennyi idős korig számít "egészségesnek", normálisnak?

Körülbelül mikor marad az ilyesmi abba és mikortól mondható rendkívülinek? (Még egy keresztkérdés: Az mennyire normális, ha a lánynak úgymond "tetszik" az anyja hasának illata?)

Milyen egy egészséges normális apa fiú kapcsolat És milyen egy apa lánya kapcsolat?

Irjatok példákat miket szoktatok együtt csinálni apa lánya kapcsolatban illetve apa fiú kapcsolatban ami értékes eltöltött időnek számít együtt?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!