Jogosan kritizálja anyám az online kommunikációs stílusom?
Ha anyám olyan üzenetet küld Messengeren, amely további tisztázást, kérdést, infót stb. nem igényel, általában meg sem nyitom, csak lehúzom az értesítést, látom, magamban nyugtázom. Pl.:
- "Van lazac otthon a hűtőben, egyél!"
- "Ma van nagybátyád születésnapja, ne felejtsd el felköszönteni!"
- "Hazafelé hozz az Auchanból egy kilós kiszerelésű tofut, ha arra járnál véletlenül."
Erre rendre megkapom, hogy nem válaszolok neki, nem írok vissza semmit, és hogy milyen bunkó vagyok. Persze amikor rákérdezek, ugyan mi értelme lenne válaszolnom, nem tud értelmeset mondani.
Ez valóban bunkóság lenne? Nekem inkább úgy tűnik, ő ragadt meg az X generációsok tipikus szintjén, ahol nem érzékelik, hogy a kommunikációs csatornák nem úgy működnek, mint 15, 30, 40 éve. Az is a korosztályának jellemzője, hogy a tiszteletet, illetve annak hiányát olyan dolgokba keverik bele, ahol ez fel sem merül.

válasza:Negyvenesként, kamaszok anyukájaként mondom, hogy erre én is morognék. A gyerekeim megerőltetik magukat és legalább nyomnak rá egy lájkot, hogy lássam elolvasta, megértette, megcsinálja. A hozz tufus példádnál szükség is van rá, hisz ha nem tudja, hogy beugrasz-e érte, még a végén ő is vesz, és mit kezdtek a dupla adaggal?
És igen, alapvető tisztelet jelezni a másik felé, hogy észlelted, hogy pofázik, vagy koptatja az ujjait.

válasza:Nálunk az a szokás, hogy ha nincs idő válaszolni, vagy nincs szükség szöveges válaszra, azért nyugtázzuk, hogy láttuk. Így korrekt.
Olyan nálam is előfordul, hogy nem reagálok semmit, de akkor nem is láttam az üzenetet. Ha elolvastam, nyugtázom. Ha meg nagyon sürgős, hívjanak.

válasza:"Ha anyám olyan üzenetet küld Messengeren, amely további tisztázást, kérdést, infót stb. nem igényel, általában meg sem nyitom, csak lehúzom az értesítést, látom, magamban nyugtázom."
Kár hogy ezek mindegyike igenyelne választ.
"Van lazac otthon a hűtőben, egyél!"
Értelmes ember reakcioja: Köszi anyu.
"Ma van nagybátyád születésnapja, ne felejtsd el felköszönteni!"
Köszi, anyu, nem felejtem el.
"Hazafelé hozz az Auchanból egy kilós kiszerelésű tofut, ha arra járnál véletlenül."
Oké, anyu. /Nem, nem járok ma arra, anyu.

válasza:#4 Az első három válaszoló értelmezni tudta a kérdésem és értelmesen válaszolt rá, még ha nem is az én álláspontomat fogják.
Neked ellenben csak primitív, semmilyen érv által nem alátamasztott személyeskedésre futotta. Mi ennek az oka, sejthető. Egyrészt szellemileg sem lehetsz a csúcson, hiszen nem sikerült egy nem túl bonyolult kérdést értelmezni, másrészt valószínűleg a neveltetésed tipikusan proli. Vagy ha a szüleid mindent meg is tettek azért, hogy ne maradj selejt, valamilyen külső oknál fogva sajnos elbuktak.
Egy szó mint száz, az ilyesminek nincs keresnivalója a társadalomban, így egy netes fórumon sem, a válaszod jelentve.
A további válaszolókat megkérem, a kérdésre válaszoljanak.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:7
A terjedelmes válasz meg a reakció között azért van különbség, nem is kicsi. Ha szemtől szemben mondaná ezeket az anyja is illene valamit válaszolni, és nem kell hozzá kisregényt irni vagy 3 oras monologot eloadni. Egy oke, jo, akarmi epp eleg lenne. Vagy szerinted ott kellene állnia és némán bámulnia az anyjára iylenkor? Ha a valasz nem, akkor írásban is pont ugyanígy illene valamit reagálni.
Kapcsolódó kérdések:
Miért tűnnek el sokan, amikor előtte hetekig minden rendben volt? Volt már többször, hogy valakivel hosszabb ideig beszélgettünk, jól működött a kommunikáció, volt közös téma, érdeklődés, még személyesebb dolgokról is szó esett. Aztán egyszer csak elkezdett ritkábban...
Kb 2 hete ismerkedünk. Van, amikor pár napra tilt, majd aztán felold és ír. De ennek nincs semmi előzménye, veszekedés vagy ilyesmi. Csak szimplán beszélgetünk. Pénteken megbeszéltük, hogy ma randi lesz, de azóta eltűnt és onnét tudom, hogy vagy le vagyok tiltva vagy a...
Én úgy gondolnám, hogy ha egyszer is eszébe jutottam volna, akkor írt volna amúgy is. Nekem ez ghostingnak tűnik inkább... (Nem random írtam rá egyébként, hanem beszélgettünk röviden, aztán utoljára én kérdeztem, és arra már nem válaszolt, sőt azóta nem is látta az üzenetetm)
Akár nők saját tapasztalat alapján, akár férfiak a saját dolgaik alapján, megírnátok, hogy mik azok a felismerhető jellegek amikből egy nő sejtheti hogy a másik fél tényleg komolyan gondolja? Milyen gyakran ír/hogyan kommunikál, mikről, bármi. Nyilván általánosítani...
Messengeren tartjuk a kapcsolatot egy régi barátommal (messze laknunk egymástól jelenleg). Felköszöntöttem a születésnapján, ő megköszönte, megkérdezte, hogy mi újság velem. Leírtam, és visszakérdeztem, hogy ő hogy van. És erre nem válaszol kb. egy hete, nem is látta...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!