Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak apámmal? Hogy...

Mit csináljak apámmal? Hogy értessem meg vele, hogy én nem akarok olyan életet élni, mint ő?

Figyelt kérdés

16L vagyok. Megpróbálom röviden (és érthetően érthetően) megfogalmazni, amennyire tőlem telik.

Na a családomról: anyukám születésem után 2 hónappal meghalt. Apám nevelt félig meddig és az ő nővére. Van egy bátyám, ő most 21 éves, 18 éves korában elköltözött, mert nem bírta apám elvárásait. Apám katona volt és ez megmaradt benne. Nem úgy nézi az életet, mint egy esélyt arra, hogy az ember felépítsen valamit, tartozzon valahová, szeressen és szeressék. Neki minden egy harc, a világ a harctér, és le kell győzni mindenkit aki az útjába áll az embernek. Erősnek kell lenni, és túl kell élni. Kiskorom óta erre nevel. Meg is látszik rajtam, mert a világnézetem 70%-a ugyanez, de az a 30 igyekszik minél távolabb kerülni ettől a világtól. Szeretnék normális életet. Semmi bajom amúgy apámmal, szeretem, tisztelem, sosem ártanék neki, nem akarom végleg elhagyni vagy ilyesmi, csak szeretném, ha megérteni, hogy szeretnék egy kicsit másabb, "emberibb" életet. Nemrég megismertem a suliban egy srácot, elhívott randizni, amiről nem szóltam apámnak, mert tudtam, hogy úgyis nemet mondana és még a szobámba is bazárt volna talán. Elmentem a sráccal, erre mire hazaértem apám nagy idegesen várt a nappaliban, hogy mégis hol voltam. És amikor azzal a szúrós tekintetével a szemembe néz, nem tudok neki hazudni. Elmondtam neki, elkezdett a fiú után nyomozni, majd közölte velem, hogy a srác nem hozzám való és ha továbbra is találkozgatok vele kiszed a suliból. Ez a második gimim, tavaly máshol voltam. Általánosban is 4 helyen megfordultam.

Na még gyorsan annyi, hogy apámnak van egy "bandája". Van köztük volt katona, van aki még most is katona, meg van még egy két fura alak. Heti 3-4x elmennek valahová, általában sosem tudom merre, de mivel piaszaggal jönnek haza, így sejtem, hogy kocsmáznak. Elég van életet él apám, sokszor keveredik verekedésbe, és hiába kérem, hogy kerülje a bajt, nem teszi, mert az egészet élvezi.

Ha meg a bátyám évente párszor elnéz hozzánk, akkor is vitatkoznak. Apám azzal jön, hogy a bátyám nem volt képes harcolni magáért, nem tudta megállni a helyét. Nagyon szigorúan fogta a bátyámat, nem is csodálom, hogy lelépett. De én nem akarok lelépni 2 év múlva. Nem ezt a "megoldást" akarom választani. Meg akarom győzni apámat, hogy engedjen kicsit élni. Nem cigizek, nem iszom, nem drogozok, nem hazudok, nem lógok suliból és nem járok sehová(mert nem nagyon enged. Ha mehetek is valahová akkor csak vele meg a haverjaival. De nekem meg nincs kedvem koszos kocsmákba ülni órákat velük.).

Na meg ha valaki piszkálni kezd a suliba (ami hála istennek nem sűrűn van, mert igyekszem mindenkivel kijönni) apám nem azt mondja, hogy szóljak a tanárnak, hanem hogy verjem meg. mert hogy ő azért tanított engem, hogy az ilyen embereket elintézzem. Tudok verekedni a jóvoltából, de nem szeretek.

Hogyan győzhetném meg? Hogyan lehetnék rá hatással?

Egyszer felhoztam neki, hogy anyu biztos nem ilyen életet akarna nekünk, erre kaptam egy pofont és bezárt a szobámba aznapra.

Bocsánat, hogy hosszúra sikeredett.

Köszönöm előre!2013. szept. 17. 16:23
 1/9 anonim ***** válasza:
42%
Szia! szerintem mond meg neki hogy fejezze be te nem ilyen "harcos" életet szeretnél élni. próbálj érvelni kérdezd meg miért nem enged el sehova.
2013. szept. 17. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
86%
nem tudod megváltoztatni, számára ilyen az élet ... csoda, hogy normális vagy ... mármint úgy normális, hogy te nem ilyen szeretnél lenni ... vele nem tudod ezt megbeszélni
2013. szept. 17. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
47%

Ja és úgy érvelj hogy ha ő elmegy mindig te miért nem mehetnél..

meg pl barátnőiddel menjetek moziba vagy valami és mond meg neki hogy leszeretnél menni 16 éves vagy és hogy már meg tanultad megvédeni magad és hogy mutasd meg h milyen büszke legyen rád ilyenek.

2013. szept. 17. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem erre nincs esély, mert apád teljesen antiszociális, és nem is fog megváltozni. Vagy elvesztegetsz még pár évet, és próbálod megváltoztatni, vagy te is követed a bátyád jó példáját.
2013. szept. 17. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Nincs gyerekem, bár több int 2x olyan idös vagyok mint te, ráadásul ellenkezö nemü.

Amit írtál azt sok tinédzser atéli hasonlo formában, ez a kor egy bizonyos szerepváltassal jár, a szülök nem mindig fogadják el, hogy a gyerek nem kisgyerek többé (és a tinik néha ugye tulértékelik a saját érettségüket). Én is küzdök ezzel, persze nem pont így!

De szerintem Téged igen tradicionálisan fognak, kár, hogy nincs ellensúly a családban. Legalábbis itt budapesten ez már szokatlan. (Ezért feltételezezem, hogy nem budapesti vagy). Nem tudom milyen fiúval jöttél volna össze, de manapság már nem érzem jogosnak, hogy ebbe beleszól.Azt hiszem a legjobb megoldás, hogy igyekszel BIZALMAT kelteni Édesapádban, hogy megtanulja, hogy megbízhat benned, önnálló vagy. Másrészt ne fogadd el a saját fejedben azt a szerepet, hogy mindenre engedélyt kell h kérjél töle, föleg fejben. De ha érzi rajtad, hogy nem titkolozol, es megbízhat benned, akkor enyhülhet a dolog.

Valamikor egy öszinte beszélgetés is lendíthet a dolgon, de pl. az én Édesapámnál is nehéz eljutni idáig. Elmondhatod, mi az ami fáj neked, és öt megkérdezheted meg, miért nem bízik meg benned... persze ezek csak ötletek, te vagy ott.


Talán megoldás lehet, ha jobban összeismerkedsz a barátaival, akkor nekik is meglesz a véleményük, és hatni tudnak Édesapádra is. Nekem sokszor könnyebb velük, mert kevésebb múlttal terhelt a kapcsolat...

2013. szept. 17. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Megpróbálok hatni rá. Mindig azt mondja, hogy bízik bennem, csak ebből a viselkedésből nem ez látszik.

Már próbáltam ezt a "16 éves vagyok, jogom van elmenni, jogom van élni és úgysem csinálok rosszat" erre kaptam azt a választ, hogy nem is fogok rosszat csinálni mert nem megyek sehová. Én is makacs vagyok, bátyám is, de ő...

Ma este ha nem megy sehová, akkor beszélek vele, ha meg megy, akkor elmegyek vele és beszélek a haverjaival. Van egy fickó, volt katona, ő is eléggé hasonló mint apám, de mind közül még ő a legemberibb. Hátha sikerül hatnia apámra.

Köszönöm még egyszer!

2013. szept. 17. 17:04
 7/9 A kérdező kommentje:

Na beszéltem vele. Megkértem, hogy adjon egy kis teret, hagyja, hogy néha menjek a saját fejem után és éljek, ne úgy mint ő. Arra is megkértem, hogy bízzon bennem. Erre azt mondta, hogy ő teljesen bízik bennem csak félt az emberektől, a világtól meg mindentől. Próbáltam megértetni vele, hogy a világ nem olyan, mint amilyennek ő képzeli, nem fog minden második ember megtámadni és megkísérli megölni. Ezek után elgondolkodott, felküldött a szobámba. Kb fél óra múlva feljött, és elmesélt pár dolgot, amikről nem is tudtam. Így már kicsit jobban megértem a nézetét, de ez még nem ok arra, hogy én is úgy éljek mint ő. Ezt is átbeszéltük, látszott rajta, hogy valahol kezd megérteni engem, de az eredmény mégis csak az lett, hogy ne akarjak minden hülyeséget csinálni, mert még ráérek, tanuljak inkább és majd ha betöltöm a 18-at, akkor azt teszem amit akarok.

Ez most úgy hangzik, mintha semmit nem értem volna el, de elértem, mert most hatással voltam rá, és látom, hogy kezdi belátni, hogy nem vagyok már olyan pici, és nem elég kikapcsolódásnak, ha elvisz magával vadászni vagy a haverjaival várost járni. Szóval szerintem legközelebb ha valamit szeretnék, már nagyobb esélyem van az engedélyre.

2013. szept. 17. 20:31
 8/9 anonim ***** válasza:
én itt jómegoldásnak azt látom,hogy nézze csak meg mit csinált veled:harcolj ellene/vele. a nevelési modszereit használd saját céljaid elérésére. amikor felelőségre von akkor közöld vele :tőlled tanultam,kiskorom óta,erre nevelsz.
2013. szept. 17. 21:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Van abban valami, amit mondasz, de ez nálunk tiszteletlenségnek számít. A tiszteletlenség meg nagy bűn családon belül. Persze nem fogok meghunyászkodni, de már párszor volt rá alkalom, hogy ezzel vágtam vissza, és akkor is minimum egy hetes szobafogság volt az eredmény. Szóval apám ezeket az elveket nagyon komolyan veszi, így nem merek ezzel "játszani". Ötletnek tényleg nem rossz, de nem tehetem. Maradok inkább annál, hogy elérem nála a teljes bizalmat és némi engedettséget. Többre megyek majd vele. Mert ha ellene használom azt, amit tanított a kapcsolatunk úgy végzi mint a bátyám és közte. És azt el akarom kerülni.
2013. szept. 18. 03:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!