Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat

A kérdés

Hogy mondjam el otthon hogy abba akarom hagyni az egyetemet?

Jelenleg ez az első szemeszterem építészeti egyetemen de egyáltalán nem olyan mint ahogy elképzeltem. Szó szerint semmi semmit sem szeretek benne és ez meg is látszik a jegyeimen. Középiskolán jeles tanuló voltam de itt viszont a sor végén kullogok és valahogy nem is zavar mivel nem érdekel. Ha ott is hagynám van már szakmai végzettségem papírral és mellé érettségim is úgyhogy nem lennék teljesen elveszve. A gondom csak az hogy hogyan tudnám tálalni ezt otthon. Az apámat már előre látom hogyan reagálna... "Akkor minek dobtunk ki ennyi pénzt feleslegesen stb, stb". Azon gondolkozok hogy amit kiadtak rám, (laptop hogy tudjam az AtoCAD-et használni és a szállás) azt visszafizetem nekik a félretett pénzemből és elmegyek dolgozni a szakmámban. Egyszerűen nem látom lényegét folytatni úgy hogy éppen hogy határidőre adom le a leadandókat és nem is készülök egyik órára sem mert nem bírom rávenni magam. Szerintem csak feleslegesen vesztegetnék még 3,5 évet.

Keress kérdéseket hasonló témákban: kilépés, elhagyás, szakma, reakció, szülő, egyetem

  jan. 1. 01:55  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

az egy dolog, hogy feleslegesen vesztegetnél 3,5 évet, mert vajon el tudnád végezni 3,5 év alatt?

Az öcsém az alapszakot kb. 4 éve végzi és még nem utolsó éves. Miért? A szüleink miatt. Fater műszaki végzettségű, nehogy már a fia ne tudná elvégezni... Nem is tudtam, hogy pénz mellett tudást is lehet örökölni. Anyám szerint miért ne tudná elvégezni? Hiszen az apja is műszaki végzettségű. Itt fejeztem be ezt a témát. Őt sem érdekli már, elég volt neki egy félév, de csak duruzsolnak neki...


Ha nem érzed magad ott jól a tanulás miatt, akár lustaság, akár nem, akkor menj. Hogy mit mondj? Amit nekünk írtál, legyen a zsebben a pénz és add oda. Aztán vagy elfogadják vagy nem. És lehetne a zsebedben egy ajánlat egy cégtől, hogy lássák, komolyan gondoltad, és teszel is érte.

Érdekes, hgoy nem veszik észre a tanulmányi eredményed romlását. Persze, ha nem műszakira jártál középben, hanem pl. közgazdasági iskolába, akkor nem csodálkozhatnak.A válasz 89%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 78%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/12Időpont jan. 1. 02:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Amit én hozzá tudok tenni, az az lenne, hogy más szak, szakma, tök más, nem érdekel-e, mittudomén közgáz vagy akármi.

Furán nézek erre, hogy amit ráköltöttek a lapotopra, meg a autocadre: Mire elvégzel egy egyetemet, konkrétan ezt, amit utàlsz, mire megcsinálnád, az szerintem többször annyiba kerülne nekik, mint a laptop. (akkor is, ha dolgozol közben).

Szerintem mondd meg, így ahogy itt. Mindenképp balhé lesz belőle. De csinálni valamit, amit masszívan utálsz, értelmetlen és nagyon rossz.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/12Időpont jan. 1. 02:16 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"egyáltalán nem olyan mint ahogy elképzeltem"

Üdv a mérnöki szakokon, ahol senki sem azt kapja, amit elképzelt :)


Induljunk ki abból a tényből, hogy építészeti egyetemre céllal mentél - mégpedig építész szeretnél lenni. Amennyiben azért választottad ezt a szakot, mert szíved szerint ezt szeretnéd csinálni és ez minden álmod, akkor tessék felkötni a gatyát és végigszívni az egyetemet, ahogy minden más évfolyamtársad teszi. Persze ha ebben nem vagy ennyire biztos, még most, az első félév vége előtt szállj ki a buliból, mert így nem kell visszafizetni a tandíjat, ha államilag támogatott képzésen vagy. Igaz, így egy államilag támogatott félévvel kevesebbed lesz, de na...


Igaz, én csak egy mezei szoftverfejlesztő vagyok, de elmesélem az én történetem. 12 éves koromban kezdtem el ismerkedni a programozással és annyira beleszerettem, hogy ebben láttam a jövőmet. Középsuliban én is hoztam az erős négyes átlagot, informatikából színötös voltam, matekból négyes. Aztán jött az egyetem. És én is úgy álltam, ahogy te. Az első négy ZH-mat úgy, ahogy van elbuktam, a felvett 6 tárgyamból 2 nem sikerült, a többiből pedig épphogy átmentem egy kettessel pótpót ZH-n. Hozzátenném, az egész egyetemet végigbukdácsoltam kettessel. 3 tantárgyból kellett hatodik vizsgát tennem (az számított ritkaságnak, ha első vizsgán átmentem valamiből), mert egyszerűen olyan k_rva unalmas volt az elmélet, hogy nem voltam hajlandó megtanulni. Még a programozási tantárgyakból is változatos jegyeim voltak, kettes, hármas, négyes. És igen, minden félévben kifizettem a maximális kreditbüntetést (18.000 Ft); többször kerültem olyan helyzetbe, hogy majdnem kirúgtak az egyetemről, de ott volt bennem a gondolat, hogyha a fene fenét eszik is szoftverfejlesztő lesz belőlem. És lám, 2 év csúszással meg is lett a diplomám, ma pedig a cégnél, ahol dolgozom, elismert és megbecsült szakember vagyok, aki minőségi munkát ad ki a kezéből. 1 év 9 hónapja dolgozok főállásban, most fogom megkapni a harmadik fizetésemelésemet, nyáron pedig juniorból mid-levellé léptettek elő.


25/FA válasz 96%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/12Időpont jan. 1. 03:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
LeniDavisJr nevű felhasználó válasza:

A feleségem, aki jogász doktor mindig azt mondja, hogy szinte teljesen felesleges volt végig szívni a jogi egyetemet, mert a munkáját manapság már egy sima OKJ-s tanfolyamot végzett emberek is végzik. (itt most nem az ügyvédkedésról, meg bírói munka végzéséről beszélek). Én azt mondom, hogy szedd össze az érveidet, állj oda tisztességesen a szüleid elé és mond el nekik, hogy mit érzel, mert máskülönben úgy fogod végezni mit jó pár ismerősünk, hogy még 30 évesen is a 4 éves egyetemre fogsz járni, annyiszor megbuksz majd.

A válasz 52%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont jan. 1. 06:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Tisztázd magadban mi a probléma a szakkal:

Matek megy? Ha megy, akkor menj át másik mérnöki szakra, vagy gazdasági szakra. Lehet el tudod fogadtatni pár tárgyadat. Ha nem megy, akkor nézz csak szét az OKJ/egyéb szakok között.

Még egy szempont: miért mentél építészmérnökire? Én informatikus vagyok, de folyamatosan azt hallom az építészmérnökök nagyon rosszul keresnek, alig találnak munkát.

Szerintem jobban jársz ha otthagyod a szakot.A válaszíró 49%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/12Időpont jan. 1. 08:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Goldmund73 nevű felhasználó válasza:

"Jelenleg ez az első szemeszterem építészeti egyetemen..."

"Szerintem csak feleslegesen vesztegetnék még 3,5 évet."


4 év alatt építészmérnök lehet valaki????A válaszíró 75%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/12Időpont jan. 1. 11:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Estádio de Felchút nevű felhasználó válasza:

Az építészmérnöki az nem 5éves osztatlan?

Egyébként mihez lenne kedved, mit csinálnál szívesen? Mi érdekel? Miért nem azt választottad?

Ha az épító/építész nem érdekel, fölösleges szenvedni vele. De ezt el kellene (kellett volna már) dönteni.A válasz 73%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/12Időpont jan. 1. 12:09 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Keress olyan szakot amit szívesen végeznél! Keresd meg mihez van kedved, miben vagy tehetséges!


Ne kezdj el dolgozni diploma nélkül, mert később sokkal nehezebb lesz.A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/12Időpont jan. 1. 14:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Én is így voltam vele, az utolsó két évben jöttem rá mikor szakmai gyakorlat is volt már, hogy ez nem nekem való, viszont nem akartam, hogy az addigi éveim kárba vesszenek így elvégeztem, még ha nem is fogok a szakmámban dolgozni, de nem jártam feleslegesen, másrészt még mindig van egy kapaszkodóm.

Szerintem végezd el te is, mégha nem is jön be,max mellé elvégzel egy másikat is, viszont jobban fogsz keresni, szerintem ez a lényeg, meg mindig lesz egy kapaszkodód, ha munkát keresel, még mindig találsz olyat ami a szakmád, ha más nincs.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/12Időpont jan. 1. 14:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Üdv, elnézést a kései válaszért csak tegnap egész nap nem volt internetem. Szlovákiában tanulok és az első négy év az csak a Bc. titulust jelöli, ha rendes mérnök szeretnék lenni akkor még plusz kettő az Ing.-ért és ha még szeretnék akkor még két év a PhD.-ért. Úgyhogy ha igazán szeretném akkor nem csak 3,5 évet kéne még ott töltenem hanem 5,5-et. Ami azt illeti hogy érdekel-e a szak és a matek, őszintén csak azért mentem oda mert már középiskolára rám erőszakolták hogy menjek el előre szakmát tanulni (aka. kőműves mint az apám is) és utána pedig két éves felépítményire ami úgyszintén építészettel foglalkozik és érettségivel végződik. Úgyhogy egyedül az építészeti egyetem tűnt logikus választásnak. És azoknak akik azt mondják hogy fejezzem be még ha nem is teszik, elhiszem hogy könnyebb elhelyezkedni diplomával de még ha rá is veszem magam valahogy, ez már könnyebbedni nem fog csak nehezedni és ha már most kételkedek valószínű hogy valahol a vége felé kiesnék.

# 10/12Időpont jan. 2. 12:16 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Hogyan mondjam el otthon, hogy abba akarom hagyni az egyetemet?
Utálom az egyetemet, nem akarok bejárni, csak otthon nem tudok mit mondani?
Hogy mondjam el otthon, hogy ott akarom hagyni az egyetemet?
Meddig tartanátok el a gyerekeket úgy hogy tanul és nem csak otthon ül? Pl. érettségi után Okj-ra megy, vagy egyetemre tovább tanulni, vagy ha már a második egyetemet/ diplomáját...
Egyetemen ti, hogy osszátok be a tanulnivalót? Otthon is kell szánni időt a tanulásra hétvégén? (Idén kezdem el az egyetemet, csecsemő -és kisgyermekgondozó szakon).
Van itt olyan, aki most hagyja ott az egyetemet/főiskolát? Mi az oka a döntéseteknek? Hogy mondjátok el otthon? Van tervetek a jövőt illetően?

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések a Szülő-gyermek kapcsolat rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!