Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat

A kérdés

Ez az átlagos, normális felállás egy családban?

A héten két történés elgondolkoztatott a szüleimhez való viszonyomról.

A hét elején történt egy kisebb szóváltás apámmal, rám nem jellemző módon felment bennem a pumpa, és odavágtam neki hogy fogja be. Természetesen el se hagyta a szám a dolog, már bocsánatot kértem. Nagyon elszabadult a pokol, alig úsztam meg ép bőrrel. Aztán apa lezárta a dolgot azzal, hogy ha még egyszer ez történik mehetek el itthonról.

Ebben csak az az érdekes, hogy én életemben már számtalanszor megkaptam tőle a "kuss legyen" és "fogd be a pofád" mondatokat. Ha esetleg tudtára szerettem volna adni (nyugodtan), hogy túlzásnak tartom ahogy beszél velem (merthogy ezeket számomra teljesen indokolatlan, véletlenszerű helyzetekben mondta; amikor gondolom csak szimplán idegesítette a jelenlétem vagy nem tudom), akkor esetleg még hozzácsapta hogy "fejezzem be vagy lecsap".


A másik kerek fél órája történt, este fél kilenc után. Vacsoráztam épp, mikor csöngettek a kaputelefonon. Hallottam, hogy apa felenged valakiket. Hát had ne mondjam, korántsem voltam vendéglátó állapotban, meg a kaja közepén, szombat este fél kilenckor elég nagy meglepetésként ért a dolog. Megkérdeztem apát mi a helyzet; mondta vendégeket hívtak anyával. Rákérdeztem, hogy nekem miért nem szóltak, mire megkaptam, hogy nem érti mégis minek kellett volna. Egymáson értetlenkedtünk egy ideig, mire felhoztam, hogy akkor mostantól nekem sem kell szólni, ha valakit szombat este felhozok? A válasz: De, nekem kell. Rám más szabályok vonatkoznak.


Eddigre felértek a 3.-ra a vendégek, szóval ezzel zárult a dolog.Értem én, hogy más a jogköre a szülőnek és az eltartott gyereknek, de ez így rendben van? Ez a megszokott?

Én ebben nőttem fel, nem tudok mihez viszonyítani. Csak azt tudom, hogy qrva szarul érzem magam.


18/LKeress kérdéseket hasonló témákban: gyerek-szülő kapcsolat, család, családi helyzet, családi konfliktus

  ápr. 13. 21:20  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3 4 5
Goldmund73 nevű felhasználó válasza:

Első történésről:

Nos, ha nem is helyeselhető, ahogyan apukádhoz szóltál, mint apa, cinikusan csak annyit mondanék: a gyerek utánzással tanul! Az a gyerek beszél tisztelettel a szüleivel, az a gyerek fog önuralommal és önfegyelemmel rendelkezni, aki ezt a mintát látja szüleitől is. Aki folyton azt hallja apjától, hogy "kuss legyen" és "fogd be a pofád", attól ez csöppet sem meglepő mondat.


Másik történésről:

Az, hogy nem szóltak neked a vendégekről, ill. utólag az volt apád reakciója, hogy nem érti mégis minek kellett volna szólnia, nos ez tökéletesen mutatja, hogy nem vesznek emberszámba. Nálunk ilyen elképzelhetetlen volt gyerekkoromban.

Az megint egy érdekes kérdés, hogy miért este fél 9-re hívtak vendéget. Talán oka volt. Pl. valakivel valami fontosat és sürgőset kellett megbeszélni, és az illető mondta, hogy szombat este, kertből hazajövet tud odaugrani. De alapesetben egy normál vendégségre készülni szoktak a szüleim: ha nincs is nagy sütés-főzés, de legalább ropit, süteményt, szép tányért és poharat raknak ki a dohányzóasztalra, ünnepi ruhába öltöznek, elrakják az elöl maradt cuccokat stb. Szóval legalább fél órával előtte már a készülődésből látni lehetne, hogy valami következni fog. És már csak amiatt is szóltak volna, hogy én is megfelelő öltözékben legyek, mire ideérnek a vendégek.


Fél 9-kor amúgy simán lehet, hogy a mit sem sejtő kamaszlány éppen egy szál bugyiban indul a fürdőszoba felé, szóval orbitális ökörség, ahogyan szüleid viselkednek.


Sajnos ilyen emberekkel nem lehet semmit megbeszélni. Összeszorított foggal ki kell bírni, amíg a saját lábadra tudsz állni, aztán otthagyni őket örökre.A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 21/44Időpont ápr. 13. 23:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

"A leírásomban szerepel, hogy ha feszegetem a húrt veréssel vagyok fenyegetve. Sajnos nem mindig csak fenyegetve voltam"


Ja hogy te ezt így zsebre teszed, hogy felnőttként veréssel fenyegessen az apád?! Egy szolgalelkű csíra vagy. Én tizenévesen egyszer ráfogtam a torkára, mikor meg akart verni, attól kezdve meg sem merte próbálni.


Vagy ha már gyáva vagy szembeszállni vele, akkor csinálj videót róla ahigy fenyeget vagy megüt, és jelentsd fel. Vannak bizonyos jogszabályok, hallottál már róluk?A válasz 8%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 22/44Időpont ápr. 13. 23:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A stílus maga az ember. Ha édesapámnak azt mondtam volna, hogy fogja be, valószínűleg anyám leteremtett volna (nálunk sokszor előfordult, hogy ha valamelyik szülővel tiszteletlenek voltunk, a másik szólt ránk). Viszont nem emlékszem olyanra, hogy a szüleim bármikor bunkó módon beszéltek volna velük. Szidás, büntetés ilyesmik persze voltak, de valamiféle alapvető tisztelet (ha ez a jó szó rá) mindig volt.

A mi családunkban alap volt, hogy a szüleimre más szabályok vonatkoznak bizonyos téren, mint a gyerekekre. Például ha áthívtam valakit, azt előtte tőlük is meg kellett kérdeznem, ők viszont nem kérdeztek engem, de általában szóltak előtte. Na meg látszott is a készülődésből, amiből sokszor mi is kivettük a részünket. Az ő házuk, joguk van arról dönteni, hogy kit engednek be, de ilyen kellemetlen helyzetbe soha nem hoztak.A válasz 92%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 23/44Időpont ápr. 13. 23:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ez egyáltalán nem normális. és, igen, lehet máshogy is. Én mindig ledöbbenek az ilyen bunkó és zsarnokoskodó szülőkön.

A "fogd be" nem durva. Ha hülyeségeket beszél vagy piszkál téged, akkor igenis fogja be a száját! Én sokkal csúnyábbakat is mondtam volna a helyedben.


Tudom, hogy iszonyat nehéz valamit lépni, mert ebbe nőttél bele, de muszáj lesz, mert ez így nem jó. Éppen hogy, de mégis csak felnőtt vagy, és jogilag most már teljesen szabad személy lettél, apád nem szólhat bele semmibe.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 24/44Időpont ápr. 13. 23:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Huh, te meg egy hatalmas idióta.

Majd én is rádküldök egy nálad majdnem 3x nehezebb, jóval erősebb (ugye olvastad, hogy lány vagyok? Általános sulis biológia óra rémlik? Különbségek a test felépítésében a két nem között? Elevenítsd fel) erőszakos izomagyat, és majd akkor pattogj. Nem lehetsz sokkal jobb ember apámnál.# 25/44Időpont ápr. 13. 23:33 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Utolsó megnyilvánulásom természetesen a 22-esnek szólt.

Ah, figyelemre se kellett volna méltatnom a kezdetektől fogva.


23, 24: köszönöm szépen:) őszintén reményt adnak az ilyen válaszok# 26/44Időpont ápr. 13. 23:37 Privát üzenet
lacivok nevű felhasználó válasza:

A koltozés nem ilyen egyszeru. Az a baj hogy elvárják már toled mivel régen is emgedtél nekik és most elvárásoknak élsz. Ne tedd nagyon rossz.

Mond meg nekik hogy ez igy nem jo és aztis tehetnek akármit megfenyegethetik a saját lányukat is bántalmazhatják is de nem mehet tovabb. Ha ezt igy konkrétan elmondod talán meggondolják hogy akár kezetemeljenek vagy szimplán akarmilyen buntit kapj ha meg igen az elég szánalmas hogy egy problémát képtelenek megoldani normálisan hanem csak szimplán megoldják azzal higy ok a felnottek és továbbra is csináld azt a mit mondanak és hogy kussolj él és egy szotse tobbet menj a dzobadba minthogx megbeszélnék. Attol fugetlenul hogy most neki éppen milyen gondjai vannak.

Amugy nem is az engedélykerésrol van szo hanem arrol hogy szolhatott volna neki.

Most érted hogy váratlanul jonnek az más mintha ugy jahj nemkért engedéjt és nem ett kell kiragadni meg a enyhe beszolást mert amugy ilyen esetbe ez számit enyhe beszolásnak. Hiszen nem válaszol a lérdésre. Csak iijavitgatják meg stb.

Egy 14 éves fiu voltam. Most olxan bolcsnek érzem magam :'DA válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 52%-ban hasznos válaszokat ad.
# 27/44Időpont ápr. 13. 23:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Aranyos meg kedves vagy 14 éves létedre, de sajnos nem jól látod a helyzetet.


Pont fordítva van a dolog, régen sokkal harciasabb voltam, és ezért még sokkal több sérelem is ért, mint most. Ma már önvédelem a hallgatás. Sokkal bölcsebb, mint a lehetetlent kergetni.


Tudod, nem mindig van megoldás. De addig örülj, míg ezt nem tapasztalod meg.# 28/44Időpont ápr. 13. 23:54 Privát üzenet
Hétvégi kamu cunami

A válasz 10%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 54%-ban hasznos válaszokat ad.
# 29/44Időpont ápr. 13. 23:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90
A kérdező kommentje:

hétvégi hülye:)

# 30/44Időpont ápr. 14. 00:02 Privát üzenet
1 2 3 4 5

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Normális hogy ennyit kell fizetnem?
Az mennyire számít normális dolognak, hogy az apám 20 éves létemre kisfiamnak szólít még nyilvánosság előtt is?
Ez normális? Mit tegyek?
Most én reagálom túl ezt a kialakult helyzetet vagy tényleg nem normális ez a felállás?
Az normális ha a 8 hónaposom felállás során a lábfeje kifelé áll?
25 hetesen derékfájdalom, nyilalgatás normális lehet, nektek is van? Amikor kicsit ülök vagy fekszek, olyankor felállás után alig bírok elindulni.

Kérdések a Családi kapcsolatok rovatbólKérdések a Szülő-gyermek kapcsolat rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!