Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mennyire gyakori a vita egy...

Mennyire gyakori a vita egy szülő halála után a testvérek között az örökségen?

Figyelt kérdés
Vagy legtöbbször nem szokott lenni?
júl. 5. 13:51
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
38%
#rajtad a teher
júl. 6. 12:20
 32/43 anonim ***** válasza:
53%
29-es vagyok. Nálunk én is hisztizhettem volna, hogy a tesómék az utolsó 3 évre elhúztak a 'csába és apám összes nyűgje az én nyakamba szakadt, de korábban meg 4 évig én éltem külön a "családi birtoktól" és nekik kellett apámat elviselni. Ígyhát apánk elhuny 2020-ban, az örökösödés 2021 nyarára zárult le. Mindent megbeszéltünk, de tényleg úgy voltunk, hogy mindegyikünknek fontosabb volt a másik "jója" mint a sajátja. És nem romlott meg a kapcsolatunk, azóta is nagyon jóban vagyunk. És egyikünknek sincs szemrehányni valója a másik iránt.
júl. 6. 12:37
 33/43 anonim ***** válasza:
78%
Két dolog képes nagyon megrontani emberi, akár családi kapcsolatokat is: Tartozás és örökség...
júl. 6. 13:00
 34/43 anonim ***** válasza:
77%

Teljesen általános - akkor is ha VAN érvényes végrendelet. Aki kevesebbet kap, az kezdi a balhét, pereskedik a semmire, húzza a dolgokat, szemétkedik, stb.

A családomban kapcsolatmegszaításig fajultak ezek a dolgok úgy, hogy a két tesó tök jól megvolt egymással.

A szülő haláláig, utána meg álmában leszúrta volna a másikat... kb.

júl. 7. 10:25
 35/43 anonim ***** válasza:
52%

34, valahogy így...utólagos harc a szülői szeretetért, elismerésért..

Egy végrendeletben foglaltak leképezik ugyanis az egész családi rendszert.

júl. 7. 11:19
 36/43 anonim ***** válasza:
52%
Engem a testvérem elüldözött a családból, majd amiből lehetett kiforgatott. Nem veszekedtem, nem pereskedtem vele. Arra sem tartom méltónak, hogy leköpjem.
júl. 7. 21:17
 37/43 anonim ***** válasza:
A munkám során főleg hagyatéki ügyekkel foglalkozom 20 éve. Az a tapasztalatom, hogy az ügyek kb 80 %-a esetén nincs vita az örökösök között.
júl. 10. 11:52
 38/43 anonim ***** válasza:
100%

37

Az emberek döntő többségének fogalma sincs se a jogairól, se a kötelezettségeiről.

A Facebook ápolás csoportjai pl tele vannak olyan sztorikkal, hogy az öregek ápolását a testvérek ratoljak az egyik orokosre, aki rendszerint egy kihasználható nő rokon, a hagyatékból meg az "öröklés rendje szerint" járó hányadot követelik és a kihasznált, egyedül küszködő testvér ebbe bele is nyugszik.

Még azon is szokott a visitozas menni, hogy miért íratta rá a házat a szülő arra az egy gyerekére, aki ápolta őt és miért nem kap semmit az, aki gondosan elkerülte a saját idős, beteg szülőket.

júl. 10. 12:05
 39/43 anonim ***** válasza:
100%

Mindenféle ember van és mindenféle ügy, azonban nem jellemző a többségre ilyen nézeteltérés. A temetés költségének viselése is úgy alakul legtöbbször, hogy az elhunyt még életében félretett rá, így nem a gyerekei fizetik.

Az a kb 20 %, akik viszont összevesznek, na ők nagyon Gyűlölik egymást, szidalmazzák, fenyegetik egymást, mindenbe belekötnek és mennek a bíróságra.

Sajnos a jogszabályok nem teszik automatikusan lehetővé, hogy aki ápolta, gondozta az elhunytat, az sokkal többet örököljön, erre csak úgy van mód, ha a kötöttek szerződést, vagy írt végrendeletet. Még életében is ráírhatja pl. az egyik ingatlanát arra, aki gondozza, de ezt is meg lehet támadni.

tegnapelőtt 12:12
 40/43 anonim ***** válasza:
68%
37-es,nem tudom milyen szinten foglalkozol hagyatékkal. Én polgármesteri hivatalban voltam nagyon sokáig hagyatéki ügyintéző. Ott csak egy hozzátartozót kerestünk meg aki a Halott vizsgálati bizonyítványon szerepel. Ez a kezdet,ott még sokan fel sem ocsúdnak a halálesetet követően. Később már többmindent átgondolnak.
tegnapelőtt 15:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Kiakarnak forgatni a szülői örökségemből, hogyan tehetnék ellene valamit?

Anyámmal (64) nem túl jó a kapcsolatom, szegény apám meghalt 4 éve. Most az a helyzet hogy anyám összejött egy 3 gyerekes férfival, és úgy néz ki nemsokára összeházasodnak. Anyám kijelentette hogy lesz vagyonmegosztás is stb, szóval ha meghal vagy válnak (aminek...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!