Kezdőoldal » Egészség » Allergiák » Ha glutént nem ehet valaki,...

Ha glutént nem ehet valaki, akkor pontosabban mit nem ehet? Fehér lisztet?

Figyelt kérdés
2017. aug. 8. 13:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Minden olyan élelmsizert, amiben van glutén.


Ebbe beletartozik minden, amiben búzából van (a teljes kiörlésü búzaliszt ugyanolyan rossz, mint a fehér), egy csomó egyéb gabonából - zab, árpa, tönköly - készült termékeket. Emellett rengeteg mindenbe (készételek, felvágottak, stb) tesznek lisztféléket, amik szintén a elgtöbbször glutént is tartalmaznak.


Ha valaki gluténérzékeny vagy allergiás, akkor minden élelmiszeren el kell olvasnia, hogy van-e benne bármilyen formában is glutén, illetve minden gabonaterméket ellenörizni kell, hogy gluténos összetevö van-e benne.

2017. aug. 8. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Értem, ethát az összes liszt, mindegy, hogy fehér vagy teljeskiörlésű.


És mi a helyzet a maglisztekkel?

2017. aug. 8. 13:33
 3/11 anonim ***** válasza:

A kukoricaliszt, a rizsliszt használható, a maglisztek is valószínüleg,de azt nem néztem meg még konkrétan.


De a google-ban meg tudod keresni, ha beadod a gluténmentes és az adott magliszt nevét.

2017. aug. 8. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 A kérdező kommentje:
köszi, még nagyon az elején járok
2017. aug. 8. 15:06
 5/11 anonim ***** válasza:
Miattad kell ezzel foglalkozni? Mert arra nagyon oda kell figyelni, hogy minden vásárolt terméket olvass el, mert rengeteg rejtett glutén van mindenfelé. (Nálunk egy ismerösnél nemrég fedezték fel, és azóta mindenki keresgél, és egész meglepö dolgokban is találtunk glutént)
2017. aug. 8. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
Van glutén mentes lisztkeverék is kenyérhez, sütihez, stb ami hasonlóban viselkedik mint a kukorica, rizs meg egyéb liszt. Sok receptben nem lehet csak úgy kicserélni a búzalisztet már lisztre, mert nem olyan lesz a tészta, nem fog összeállni, stb. Ezt csak azért írom, hogy ne érjen meglepetésként:D Amúgy a zab alapjáraton nem tartalmaz glutént, csak a legtöbb zabos terméket olyan szalagon gyártják ahol búzaliszteseket is, meg sokhoz kevernek sima lisztet. De van "gluténmentes" zabpehely, ami nem érintkezik liszttel. És tényleg mindent jól el kell olvasni, ha nagyon érzékeny vagy rá, mert olyan dolgokban is van, amiben nem is gondolnád. Mostanában elég sok termékre nagyban rá van írva, hogy gluténmentes, vagy hogy glutént tartalmaz, meg sok helyen lehet glutén mentes kész ételt venni, rendelni, szóval ennyi segítség legalább van.
2017. aug. 8. 23:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
Első mondat az akart lenni, hogy hasonlóan viselkedik mint a búza liszt, nem úgy mint a kukorica, rozs meg egyéb "különlegesebb" liszt. Késő van...:D
2017. aug. 8. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 Zoli  ***** válasza:

Sok hús is tartalmaz glutént.

Ezt a győri Endomedix diagnosztikai központban mondta egy gasztroenterológus ( tápcsatornával kapcsolatos területekkel foglalkozik ) hölgy.

Annyit mondott, ha húst akarok enni, csakis előre fóliázottat, és csak akkor ha rá írták, hogy gluténmentes.

A cöliákiára vagyok érzékeny.


Mivel a vizsgálat előtt is rengeteg videót hallgattam meg és cikket olvastam el az ételek gyártásával kapcsolatban ( A leves hazudik, Cukorblues című könyvek ), úgy döntöttem inkább átállok az élő ételek fogyasztására, vagyis nyers gyümölcsöket és zöldségeket eszek.


Láttam a „Földlakók - Earthlings" c. filmet, „A legjobb beszéd amit valaha hallottál - Gary Yourofsky" című videót és az „Élelmiszeripar RT" című filmet. Az első film annyira megviselt, hogy 3 napig nem tudtam rendesen aludni és ezek a filmek adták meg a végső lökést a hús elhagyásához.


Tejallergiám is van ( CC, akinek ez mond valamit. Tehát 5 éves kor után problémát okoz a tej lebontása ). Nem ehetek tejport, vajat,margarint,tejfölt,tejszínt és sajtot se.

2008 karácsonytól 2016 októberig szinte csak hasmenésem volt és recsegtek-ropogtak a beleim a sok gáztól.


2016 októbere óta csak nyers zöldségeket eszek összeturmixolva és csak ritkán van hallható puki. Semmi hasmenésem és bélproblémám nincs kb. 2017 március óta. Lemásztam a Nagymamámnál a vízaknába kinyitni a vizet és ott még eleresztettem akkorát, hogy a Nagyi is hallotta.Azóta nem emlékszem ilyenre.

Reggeltől estig bármit megcsinálok amit a húsevés alatt tudtam.

Nem visel meg a nyári meleg, több energiám van. Később keletkezik izomlázam, és előbb el is múlik.


Áprilisban kipróbáltam a régi étrendet. A hónap elején a gluténtartalmúakat, és a hónap végén a sajtos ételeket, de 4 nap után mindegyiknél visszatért a folyamatos hasmenésem és enyhe bélgázosodás is volt.

2017. aug. 9. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
Facebookon keresd a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoportot, több 10ezren vagyunk, szuper receptekkel és minden infóval, amit csak tudni szeretnél. Nem túlzás, nagyon klassz támogató a közösség ott 
2017. aug. 9. 23:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
8/9 cöliákiára vagy érzékeny? :D az maga a betegség neve, hogy cöliákia könyörgöm :D
2017. aug. 9. 23:58
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!