Pár hete rákkatantam a hideg vizes zuhanyzásra. Van valami hátránya?
Mondjuk a nagyon forró tusolást, fürdést eddig szem szerettem. Pár hete elkezdtem egyre hidegebb vízben tusolni. Igaz eleinte fogcsikorgatva, elég nagy elhatározás kellett, hogy a hideg vizet zúdítsam magamra.
De lassan elérek, hogy a sima vezetékes víz "hőfoka" is elég. És egyre kevéssbé érzem rossznak. Bár nem annyira kellemes mint a meleg víz. Bár nyáron kimondottan élvezetes volt.
Pulzusmérő órával néztem, a pulzusom is alig elemli meg. Egyébként semmi ismert betegségem nincs.
Egyébként a hideg vizet jól bírom. Márciusban pl kinti, 8-10 fok körüli fűtetlen medencében 5-8 percig elég jól elúszkálok.
Van a napi szintű rendszeres, teljesen "hideg" vizes (17-20 fok) valami ellenjavallata? Van egészségügyi szempontból bármi hasznal?
ChatGPT:
A hideg vizes zuhanyzásnak valóban vannak előnyei, és számos egészségügyi szempontot figyelembe véve érdemes lehet folytatnod, ha élvezed. Ugyanakkor vannak olyan dolgok is, amikre érdemes odafigyelni. Nézzük meg részletesebben:
Előnyök
Javuló keringés: Hideg víz hatására a vérkeringés javulhat, mivel a hideg víz hatására az erek összehúzódnak, ami fokozza a véráramlást és a szív működését.
Fokozott éberség: Hideg zuhanyzás hatására az adrenalin szint nőhet, ami fokozott éberséget és energikusabb érzést eredményezhet.
Bőr és haj állapotának javulása: Hideg víz segíthet a bőr pórusainak összehúzásában, és javíthatja a haj állapotát is, mivel segíthet a hajszálak szorosabbá válásában.
Immunrendszer erősítése: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a hideg víznek való kitettség erősítheti az immunrendszert.
Jobb hangulat: Hideg víz érintése stimulálhatja a neurotranszmittereket, amelyek segíthetnek a hangulat javításában és csökkenthetik a stressz szintet.
Hátrányok és kockázatok
Szív- és érrendszeri problémák: Ha valakinek szív- vagy érrendszeri problémái vannak, a hideg víz hirtelen hatása okozhat problémákat. Erek összehúzódása és a pulzus növekedése kockázatot jelenthet.
Fagyási sérülések: Bár a napi hideg vizes zuhanyzás nem valószínű, hogy fagyási sérülést okozna, hosszú ideig tartó hideg víznek való kitettség esetén ilyen problémák felmerülhetnek.
Nehéz alkalmazkodás: Ha a hideg vízhez való alkalmazkodás folyamata nem megfelelő, az kellemetlen élményt okozhat, ami rontja a zuhanyzás élményét.
Rossz egészségi állapot: Ha beteg vagy legyengült állapotban vagy, a hideg zuhanyzás nem ajánlott, mivel az tovább rontathatja az állapotodat.
Összegzés
Ha általában jól érzed magad hideg vizes zuhanyzás után, és nincs semmilyen egészségügyi problémád, akkor nyugodtan folytathatod. A hideg vizes zuhanyzásnak lehetnek jótékony hatásai, de mindig figyelj a saját tested jelzéseire. Ha bármilyen szokatlan vagy kellemetlen tünetet észlelsz, érdemes lehet orvoshoz fordulni.
#2:
Miért nem? A szauna is csak szenvedés valójában (nekem pl)... nem beszélve hogy utána 10 fokos vízbe merülnek. Mégis sokan hódolnak neki, élvezettel.
"Van ami annyira rossz, hogy az szinte már jó..." :D :D
Sőt extrémebb példa is eszembe jutott.. aki a BDSM-nek hódol, és azt elvezi hogy a fenekét hurkásra verik, a mellbimbójára fém csipeszeket tesznek...
Szóval kinek mi az élvezetes... most nem ez a kerdés.
Nekem sem annyira a hideg víz egyébként, mert kell önuralom hozzá, de valahogy mégis jó... nem tudom megmagyarázni miért.
Vagy 4-5 éve kaptam rá arra hogy a meleg zuhany végén hideggel leöblítem magam. Az ötlet onna jött, hogy a szauna után is azonnal egy hideg tus következik, majd -egy szintén hideg- merülés.
Szóval rákaptam és megszerettem.
Lehet itt élettani hatásokat emlegetni meg a pórusok összehúzódását vagy bármit, megszerettem, megszoktam.
Ajánlom másnak is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!