Hátfájásra írtak fel néhány hónapja tramadolt,sajnos rászoktam,bár a hátfájást elmulasztja,már 6-7 kapszulát veszek be naponta.Szerintetek fokozatos csökkentéssel le lehet tenni?Vagy nem úszom meg az addiktológiai segítséget?

Kábítószer. Nekem is felírták -mert, miért ne!- "szerencsére" az elsőtől olyan rosszul lettem, hogy csak azért nem hívtam mentőt, mert a telefonig sem tudtam elmenni.
Beszéld meg az orvossal, aki felírta, hogy hogy hagyhatod abba a szedését. Egyeltalán honnan van napi 6-7 kapszulád?

"nem úszom meg az addiktológiai segítséget? ... Kérdeztem a felíró orvost,adott egy beutalót az addiktológiára"
Azért adott máris beutalót, mert ha nem fordulsz hozzájuk már most, akkor később még több segítségre lesz szükséged. Jobban teszed, ha nem húzod-halasztod.

Valóban nem kábítószer. "A tramadol egy opioid fájdalomcsillapító, amely a központi idegrendszeren keresztül hat. Bár opioid-típusú gyógyszer, nem minősül kábítószernek a jogi besorolás szerint, de függőséget okozhat, és visszaélésre is alkalmas lehet"
Hirtelen megvonása súlyos tüneteket okoz, orvosi ellenőrzés mellett fokozatosan lehet leszokni róla. Ha érdekel kimásolom a leszokás lépéseit is.

A tramadolról való leszokás fokozatosan történik, mivel hirtelen abbahagyása súlyos megvonási tüneteket okozhat. Az alábbi lépések segíthetnek:
Orvosi konzultáció – A tramadol elhagyását mindig orvosi felügyelet mellett kell végezni. Egy szakember segíthet kidolgozni egy csökkentési tervet, amely minimalizálja a megvonási tüneteket.
Adag fokozatos csökkentése – Az orvos által meghatározott ütemben kell csökkenteni a gyógyszer adagját, hogy a szervezet fokozatosan alkalmazkodjon.
Alternatív fájdalomkezelési módszerek – Ha a tramadolt fájdalomcsillapításra szedted, érdemes más kezelési lehetőségeket keresni, például fizikoterápiát vagy nem opioid fájdalomcsillapítókat.
Támogató csoportok és pszichológiai segítség – A függőség leküzdésében segíthetnek támogató csoportok vagy pszichológusok, akik segítenek a mentális és érzelmi nehézségek kezelésében.
Megvonási tünetek kezelése – A tramadol elhagyása során előfordulhatnak tünetek, mint például szorongás, izzadás, álmatlanság vagy fájdalom. Az orvos segíthet ezek enyhítésében.
Fontos, hogy ne próbáld meg hirtelen abbahagyni, mert az súlyos kellemetlenségeket okozhat. Ha szeretnéd, segíthetek további információt keresni a leszokásról

Jobb lenne orvosi felügyelet mellett...
Sok sikert! Majd írd meg az eredményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!