Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egészség » Alternatív gyógyítás

A kérdés

Homeopátia valós vagy placebo?

Szóval depreszióra és idegeségre szeretném kiprobálni,visszont ahogy körül néztem a neten állitólag sokkan írják hogy placebo hatás miatt gyógyit vagy javít.

+ hogy orbáncfű tea mellet is lehet-e szedni?

Szeretném Xanax nélkül legyőzni a szorongásom.

Szóval szeretnék személyes tapasztalatokat erről a témárol kinek mi vált be és hatott-e?Keress kérdéseket hasonló témákban: placebo hatás, depresszió, szorongás

 2014. jan. 26. 20:58  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Placebo.

Gyakorlatilag nem is tartalmaznak hatóanyagot a szerek, ill. olyan kis mennyiségben, hogy képtelenség, hogy hasson.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/19Időpont 2014. jan. 26. 21:07 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Kösszi a választ! Na énis ilyesmire gondoltam. Csak nem akkartam pénzkidobást ilyenekre! :) várrom még a válaszókat attól! :)

# 2/19Időpont 2014. jan. 26. 21:11 Privát üzenet

Ne is dobd ki erre a pénzed!

Nem újdonság manapság a munkanélküliség, én ezért lettem depressziós.

Szedtem mindenféle természetes kapszulát stb..., de nem használt, csak rontott.

Aztán kaptam egy enyhe szorongáscsökkentőt, plusz elkezdtem mozogni, tornázni.

A munka terén még mindig vannak gondok, de depressziós már nem vagyok.

Inkább gyógyszer, mint kókler módszerek.

És, ha elfogadod a tanácsomat: bármilyen nehéz is elkezdeni, a mozgás csodát tesz!A válasz 81%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/19Időpont 2014. jan. 26. 21:19 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igen persze, szoktam sétálni, probálom mozogni. van hogy bicozok. Na meg táncolok is.

# 4/19Időpont 2014. jan. 26. 22:53 Privát üzenet
Passiflora nevű felhasználó válasza:

Kedves Kérdező!


Nemrég hallottam egy saját tapasztalatból rendkívül jónak tartott alternatív gyógyítótól, hogy neki depresszióval küzdő páciensek (és hiperaktív gyerekek esetén is) nagyon sok jó tapasztalata van egy Psy-stabil nevű homeopátiás készítménnyel. Azt mondta, hogy rendkívül erős idegrendszeri harmonizáló hatása van, kiegyenlíti a kedélyállapot hullámzást, és mindamellet, hogy nagyon hatékony, nem hoz elő, illetve nem erősít fel negatív tüneteket az alkalmazás kezdeti időszakában, ami más "szelíd" gyógymódoknál, például a Bach virágterápiás cseppeknél előfordulhat.


Az Ő tudomása szerint kevés helyen kapható még a homeopátiás szereket forgalmazó patikák közül is, van olyan páciense, akinek Németországból hozza egy ott dolgozó ismerőse. Arra biztosan emlékszem, hogy azt mondta, hogy Budapesten például egy gazdagréti gyógyszertárban kapható, aminek meg is találtam a honlapját:


[link]


Magáról a Psy-stabilról is találtam részletesebb információt a neten, ha érdekel:


[link]


Mikor rákerestem a szer nevére, a találatok között volt egy pánikbetegek által írt fórum, ahol az egyik hozzászóló írt róla saját tapasztalatot:


[link]


Saját, homeopátiás szerekkel való tapasztalatom minimális, eddig egyetlen szert használtam, de az nagyon gyorsan és hatékonyan segített, pedig őszintén szólva nem fűztem hozzá nagy reményeket.


A baráti, ismeretségi körömben viszont nagyon sok pozitív visszajelzést hallottam ezekről a szerekről. (A munkám miatt elég sok kisgyerekes anyukát ismerek közelebbről.)


Engem is kíváncsivá tett, hogy ha valóban nem lenne több a homeopátia, mint szimplán placebo hatás, akkor hogy lehetne vele egészen kis gyerekeknél is jó eredményeket elérni, akiknek fogalmuk sincs, hogy kaptak valami "gyógyszert", nem beszélve az állatgyógyászati alkalmazásról.


Én azt látom, hogy mivel a homeopátiához szkeptikusan, vagy inkább már ellenségesen viszonyulók sokszor, sok fórumon és "elég hangosan" tényként kijelentették, hogy a homeopátiás szerek hatásosságára vonatkozóan nincsenek tudományos bizonyítékok, mert ezekkel - szemben a szokványos gyógyszerrel - nem történtek kettős vak randomizált placebo kontrollos kísérletek, az emberek túlnyomó többsége jóhiszeműen, feltétel nélkül elhiszi ezt nekik, és nem vonja kétségbe sem a tájékozottságukat, sem a tárgyilagosságukat, elfogulatlanságukat a témát illetően.


Pedig az állításuk finoman szólva nem felel meg a valóságnak. Erre én is csak akkor jöttem rá, mikor pár hónapja rászántam néhány órát arra, hogy angolul olvassak ezzel kapcsolatos orvosi publikációkat a neten.


Én őszintén szólva még amiatt is szégyelltem magam egy kicsit, hogy korábban hagytam magam megtéveszteni ezzel kapcsolatban, ők meg azt sem szégyellik, hogy továbbra is hazugságot állítanak ezzel kapcsolatban, kihasználva, hogy az emberek túlnyomó többsége nem kérdőjelezi meg a szavahihetőségüket, így eszükbe sem jut forráskritikával élni, és utánajárni az igazságnak.


Mert ugye ki gondolná és feltételezné például a Szkeptikusok Társaságáról vagy Vágó Istvánról, hogy ahelyett, hogy valóban egészséges és indokolt szkepticizmussal, de tárgyilagosan megvizsgálnák a tényeket, egyértelműen hazugságot állítanak a TV képernyőjén, a honlapjukon meg más olyan fórumokon, ahol még szóhoz jutnak - visszaélve a bizalmunkkal és azzal, hogy viszonylag kevesen rendelkeznek olyan szintű angol tudással, hogy egy klinikai gyógyszerkísérlet eredményeinek összefoglalóját el tudják olvasni.


Nem tudom megítélni, hogy a homeopátát lejáratni kívánó, fent említett személyek tisztában vannak-e a valós tényekkel és az igazsággal, és tudatosan manipuálnak, vagy egyszerűen annyi szakmai igényesség és tisztesség sem volt bennük, hogy kellő tájékozódás után, konkrét tények ismeretében foglaljanak állást a kérdésben, és legalább abban ne állítsanak olyan hazugságot a közvélemény előtt, ami egyértelműen bizonyítható.


De nem gondolom, hogy bármelyik verzióra lenne bármiféle mentségük, legalábbis az én szememben nem.


Vágó Istvánt korábban tiszteltem a műveltségéért, tárgyi tudásáért, de ezzel a magatartásával a szememben egy életre lejáratta magát erkölcsileg és emberileg.


Visszatérve a klinikai vizsgálatok eredményeire, én egy olyan vitának a kapcsán kezdtem el "kutakodni" a neten, ami tavaly novemberben épp egy itt feltett kérdés után alakult ki a hozzászólók között arról, hogy van-e bármi bizonyíték a homeopátiás szerek hatékonyságára.


Egyikük leírta, hogy törött-műtött bokájára egy Traumeel nevű homeopátiás szert használ.


Gondoltam, megnézem, hogy konkrétan ezzel a szerrel találok-e esetleg olyan placebo kontrollos orvosi vizsgálatot, ami igazolta a hatékonyságát.


Rákerestem a neten angol kulcsszavakkal, és számos, orvosi folyóiratokban publikált cikket találtam, ami szerint történtek ilyen vizsgálatok, és valóban hatásosnak is bizonyult ez a szer.


Nem tudom, hogy tudsz-e esetleg angolul, de ha igen, és van kedved elolvasni, itt van például az első forrás, amit találtam:


[link]


A 3. táblázat elején találod azoknak a klinikai vizsgálatoknak az összefoglalását, amik a Traumeel hatásosságát vizsgálták különböző jellegű sérülések esetén randomizált, kettős vak, placebokontrollos teszteléssel (amikor az objektivitás érdekében sem a páciens, sem a kezelőorvos nem tudja, hogy ki kapja a kísérletben vizsgált szert, és ki kap csupán placebot).


Számos más, szintén placebo kontrollos vizsgálat publikációját, eredménye megtalálható a neten, amikor törés, ficam, zúzódás, vérömleny, ínhüvelygyulladás, ízületi megbetegedések, kemoterápia mellékhatásaként fellépő emésztőrendszeri szövődmények stb. esetén szignifikáns különbség volt a placebot, illetve a Traumeel-t kapó páciensek gyógyulásában.


Pár hivatkozást még beillesztek ide más, a Traumeel-lel történt kettős vak placebo-kontrollos vizsgálatokról, ha Neked vagy másnak van kedve meggyőződni róla a saját szemével - mindet úgysem tudnám, és nem is látnám sok értelmét.


[link]


[link]


[link]


Pár homeopátiás szerrel még végigcsináltam ugyanezt (bár túl sok időt nem tudtam rászánni), és nem tartom valószínűnek, hogy valami véletlen folytán sikerült volna épp arra a néhányra rákeresni a több száz közül, amivel történtek több helyen ilyen klinikai vizsgálatok, és ahol szignifikánsan jobb eredményt produkált, mint a placebo.


Mindemellett azt is könnyen el tudom képzelni, sőt nagyon valószínűnek is tartom, hogy egyes homeopátiás szerek hasonló vizsgálata során előfordult, hogy nem bizonyultak jobbnak a placebónál.


Egy utolsó hivatkozást még beillesztek:


[link]


Ebben a kísérletben orrmelléküreg gyulladásban szenvedő pácienseken tesztelték homeopátiás szerek kombinációját, kettős vak vizsgálatban 72 beteg kapott placebót, 72 homeopátiás szereket.


Idemásolom az eredményt, és utána lefordítom:


The homeopathic treatment resulted in freedom from complaints in 90.3% of the patients and improvement in a further 8.3%, whereas in the placebo group, the complaints remained unchanged or became worse in 88.9% of the patients.


A homeopátiás kezelés eredményeként a páciensek 90,3 %-ánál megszűntek a panaszok, további 8,3 %-nál javulás következett be, míg a placebo csoport 88,9 %-ánál a panaszok változatlanok maradtak, vagy romlottak.


Az elfelejtettem korábban leírni, hogy a Traumeel-re vonatkozó utolsó hivatkozás egy olyan kísérlet összefoglalója, amelyben a homeopátiás szer nemhogy a placebónál, de még az ugyanarra a panaszra, sérülésre leggyakrabban alkalmazott diclofenac hatóanyagú, hagyományos gyógyszernél is szignifikánsabb magasabb hatákonyságot mutatott "minden vizsgált paraméter" tekintetében.


Ezeknek a szereknek nem mellesleg nem tulajdonítanak mellékhatást, és a fenti konkrét adatok, tények tükrében (amik még a saját netes "kutakodásaimnak" is csak egy töredékét képezi, nemhogy az összes ilyen valaha elvégzett klinikai kísérletből származó eredményeknek), bennem azért felmerül az a kérdés, hogy például Vágó István hogy tud elszámolni a saját lelkiismeretével, amikor ezekről a szerekről ex katedra kijelenti, hogy nem többek placebonál.


Kíváncsiságból megnéztem, és állatokon végzett kettős vak placebo-kontrollos vizsgálatokról is rengeteg publikáció található a neten angolul.


(A linkektől most megkímélnék mindenkit, így is épp elég hosszúra sikerült ez a hozzászólásom. :-)


Kedves Kérdező, nem szeretém, ha féleértenéd a szándékomat. Nem szeretnélek homeopátiás gyógymódra rábeszélni, de a lelkiismeretem azt kívánta, hogy ne hagyjam szó nélkül az első hozzászóló által megfogalmazott állítást, amit Ő is nyilván ugyanúgy jó szándéktól vezérelve fogalmazott meg, mint én az enyémet.


Azért is vettem a fáradságot, hogy megírjam ezt a hosszú hozzászólást, mert én a saját életemben néhány éve egy nagyon kemény és fájdalmas lecke és árán tanultam meg, hogy azokban a témákban, amiknek van jelentősége a saját életem, egészségem szempontjából, ne fogadjam el mások véleményét, meggyőződését feltétel nélkül, hanem éljek a tájékozódás lehetőségével, ha tehetem.


Neked azt kívánom, hogy találd meg azt a szert, azt a gyógymódot és azt az életmódot, ami számodra a létező leghatékonyabb segítség ebben a helyzetben, és minél előbb tökéletesen egészségesnek érezd magad.A válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/19Időpont 2014. jan. 28. 02:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Passiflora nevű felhasználó válasza:

Bocsánat, az előző hozzászólásomban a Traumeel-el kapcsolatos utolsó két hivatkozás nem nyílik meg, valamit elrontottam a másolásnál. Helyesen:


[link]


[link]A válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/19Időpont 2014. jan. 28. 02:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Passiflora nevű felhasználó válasza:

Harmadszori nekifutásra:


[link][link]

/Arthritis%20Rheumatic%20Conditions%20Sporting%20Injuries/77%20-%20Study%20Confirms%20Traumeel%20Effective.pdfA válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/19Időpont 2014. jan. 28. 02:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Passiflora nevű felhasználó válasza:

[link]

A válasz 48%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/19Időpont 2014. jan. 28. 02:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
homo ludensz nevű felhasználó válasza:

Az előző hozzászóló egy nagyszerű tanulmányban vezette le a homeopátia hasznosságát. Egyet tisztázzunk a placebo mondjuk tabletta csak azt az illúziót kelti a gyógyulni vágyóban hogy ő bevette az alkalmas gyógyszert tehát neki gyógyulni kell. A természetes immunrendszer gátlása a tudatos tudat szintjén is felszabadul és az hatni kezd.A homeopátiás gyógyszerek kis % ban tartalmaznak hatóanyagot ez tény de mégis elég ahhoz hogy aktiválják azokat a meglévő ellenanyagokat melyek bennünk rejlenek de talán blokkoljuk tudat alatt.(A placebóról ha tudod hogy placebo akkor értelmetlené válik.)

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 69%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/19Időpont 2014. jan. 30. 11:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Akupunktúrát próbáld esetleg ki,az tud segíteni.

Nem tudom,hogy a homeo placebo vagy sem,az tény,hogy minden májusban allergiás vagyok,ha elkezdek szedni egy bizonyos homeopata készítmény a tünetek minimalizálódnak minden évbenA válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/19Időpont 2014. jan. 31. 00:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Colitis ulcerosa ( fekélyes vastagbél gyulladás) betegséggel kapcsolatban kinek van tapasztalata a Varga Gábor gombákkal illetve a homeopátiával?
Echinacea angustifolia 15CH. Ez a higítás milyen tünetek enyhítésére szolgál és hogyan kell adagolni?
Az Atropa Belladonna homeopátiás golyók (9ch) tágítják a pupillát?
Vannak tudományos bizonyítékok a homeopátia működésére? Vagy csak placebo tabletta?
Homeopátia. Placebo. Okkultizmus. Bővebben lent (? )
Homeopátia=placebo Vagy ez hiba?

Kérdések az Egészség rovatbólKérdések az Alternatív gyógyítás rovatból
Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!