Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » A gluténérzékenység-teszt így...

Valaki : kérdése:

A gluténérzékenység-teszt így pozitív?

Figyelt kérdés
Egy véres tesztről van szó. Amikor megcsináltam, a kontrollcsík volt csak. Fény fele fordítva mintha lett volna egy második is, de simán nézve semmi. Reggel viszont megszáradt és ott van egy halvány, de látható második csík. Ilyenkor ez pozitív?

jún. 3. 11:44
 1/3 anonim ***** válasza:
47%

Nem, ez negatív. Az előírt időn belül kell leolvasni, ha akkor megjelenik a csík, az jelenti azt, hogy a határérték felett van a véredben a vizsgált anyag. Valószínűleg a reagens helyét látod.

Bizonyos esetekben, pl. terhességi teszt vagy védettségi ellenanyag tesztek, az időn túl megjelenő csíkból lehet sejteni azt, hogy a vizsgálat anyag kisebb mennyiségben, de jelen van a véredben. Tehát még nagyon korai a terhesség, de valószínűleg van, elindult - vagy ugyanígy egy korán elhalt terhesség után visszamaradó alacsony hormonszint is lehet. Vagy védettségi vizsgálatnál még alacsony az ellenanyag szint, de már jelen van. De ez a teszt hivatalos specifikációján kívül esik. Elvileg egy tökéletesen működő teszt is megjeleníthet csíkot a leolvasási határidő után teljesen negatív eredménynél is. Viszont a gyakorlatban az a jellemző, hogy a később megjelenő, halvány, de megfelelő színű (ami a kontrollal azonos szín) egy nagyon gyenge pozitív eredmény. A te esetedben valószínűleg nem erről van szó.

jún. 3. 12:03
 2/3 Metionin ***** válasza:
47%
Negatív. Ezek immunprecipitációs tesztek, ahogy a terhességi, a covid meg sok más. Fényre fordítva azt a csíkot látod halványan, amire a te mintádból származó targetnek fel kellene tapadnia és ott a reagenssel egyesülve színreakciót kellene adnia. A 10-15 vagy akárhány perces határidő meg azért van, hogy utána már ázik a cuccos és a kontrollcsíkhoz használt, a tesztben lévő target elkezd vándorolni a teszt anyagában és simán elmászik a target csíkig is és fals halvány pozitívat adhat, ezért nem hiszünk időn túli teszteknek.
jún. 3. 13:17
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen ☺️
jún. 3. 17:29

További kérdések:

Hirtelen zavartság mamánál?

Mamám nemrég egyik pillanatról a másikra zavart lett,nem tudta milyen évet írunk,volt,hogy logikátlanul beszélt,elfelejtette milyen évszak,milyen nap van,részleges dolgok teljesen kiestek neki. Azonnal bevittük a kórházba,volt CT,vérvizsgálat,nem tudják mi lehet ez....

Egy 1-es típusú cukorbeteg belehalhat, hogyha rengeteg inzulint ad magának?

Oké, tudom, nagyon leesik a vércukra, de leeshet annyira, hogy meghal?

Mi okozhat nedves pukit illetve, hogy tudnám visszatartani?

Kellemetlen helyzetbe kerültem ma. Boltban voltam de éreztem, hogy pukiznom kell. Gondoltam nem lesz semmi hát elengedek egyet, erre nem a szokásos puki volt hanem hosszan tartó és nem tudtam vissza tartani se. Reméltem, hogy nem volt hangos mert őszintén nem tudtam...

Lehet már ideje volna kivizsgálni mi baj van a szívemmel?

Kisebb koromban a kórházban véletlenül észrevették, hogy valami gond van a szívemmel. Akkor teljesen más dolog miatt feküdtem bent és azt mondták, hogy vagy maradok még egy napot és megnézik vagy adnak időpontot fél év múlvára kardiológiára. Utóbbit választottuk mert...

Szövettani eredményre várok egy ajaki elváltozás után, hogyan lehet elviselni ezt a bizonytalanságot?

23 éves férfi vagyok, és nagyon szorongok egy eltávolított ajaki elváltozás miatt. Az ambuláns lap szerint a felső ajkamon egy kb. 3 mm-es, barna színű, fájdalmatlan elváltozás volt, amit helyi érzéstelenítésben teljesen eltávolítottak. A szövettani eredmény még nem...

Hallójárat gyulladás elmúlik magától?

Kb csak nyomásra fáj a fülem, de füllhallgatót (régifajta, nem az agybadugós) simán tudok használni fájdalom nélkül, csak amikor beteszem akkor érzem, meg feküdni is egész jól tudok azon az oldalon, viszont enyhe nyomásra is eléggé fáj. Fül-orr-gégészet heti 2 nap...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!