Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Skizofrénia! Lehetek-e skizofr...

Skizofrénia! Lehetek-e skizofrén hallucinációk, téveszmék és öngyilkosságról szóló gondolatok nélkül genetikai hajlam és betegségtudat, racionalitás érzék megléte mellett?

Figyelt kérdés

35/f vagyok. Apám diagnosztizáltan súlyos paranoid skizofrén így testközelből tudom, hogy mit jelentenek a hallucinációk vagy a téveszmék. Pontos példákat is tudnék kifejezve ezek irracionalitását csak néhány: folyton azt érezte, hogy megfigyelnek, lehallgatnak minket többek közt pl tv-n keresztül vagy hogy távcsövön figyelnek minket az ablakon át stb..stb.. Mindennaposak voltak a családon belüli és a szomszédokkal, rokonokkal történő konfliktusok. Nem könnyű gyerekkorom volt. kb 28 évesen kezdtem érezni magamon, hogy valami nincs rendben. 5 éven keresztül kamionoztam vagyis a nap 24 órájából kb 22-őt magam voltam. Rendkívül negatív, pesszimista, akaratgyenge és bizalmatlan vagyok.

Nincsenek hallucinációim sem téveszméim és az öngyilkosság sem jutott még soha eszembe.

Úgy érzem van betegségtudatom.

A problémám talán leginkább a generalizált szorongáshoz és a depresszióhoz, pánikbetegség enyhe fokához tudnám hasonlítani.

A tüneteim: Zavarban vagyok idegenek között pl.: nem merek megszólalni nehogy leégjek és ha mégis beszélgetnénk folyton magam fölé helyezem a másik felet. Hagyom, hogy ő irányítsa a beszélgetés vonalát akkor is ha tudom, hogy hülyeséget beszél. Mindig én engedek és túlságosan nyitott és lelkiismeretes vagyok amivel vannak akik visszaélnek.

Természetesen sokat olvastam már a skizofréniáról.

Ezen betegség egyik tünete a gondolat elakadása a beszédbeli kifejezőkészség, érzékelés zavara. Úgy érzem gondolatban sokkal tovább tudok menni egy adott témát illetően mint ahogy azt el tudom mondani így egy vita során gyakran alulmaradok.

Beszél hozzám az illető és valahogy nem találom vele a közös hangot a gondolataim mintha szétszóródnának és egyszerűen lefagy az agyam legalábbis ezt érzem..

Nem tudom őt követni és megkukulok.. ez leginkább akkor fordul elő amikor nagyon szeretnék válaszolni és kifejezni magam.

Egyébként is jellemző tünet még, hogy minél inkább szeretnék valamit pl egy feladatot megoldani annál nehezebben sikerül. Ha a feszültség oldódik minden megy mint a karikacsapás..

Pl: Pótkocsival tolatás.. (konténerezek, aki ismeri tudja mit jelent, talán a "sofőrködés" legnehezebb alfaja) ha nincs ott senki simán megy, de ha látnak bénázok és semmi másra nem tudok koncentrálni csak arra, hogy nem fog sikerülni és leégek.

Ha látnak is mindig minden manővert hiba nélkül végre tudok hajtani (10 év alatt egy kezemen meg tudom számolni az általam okozott minimális filléres károkat), de sohasem elsőre hanem csak egy sor szerencsétlenkedés után. Ha van egy logikai gondolkodást igénylő feladat sohasem sikerül elsőre, mintha túlságosan akarnám és ép ez fogna vissza.

Kávézom napi 1 és dohányzom napi 2-3 szál. Régen napi 3-4 kávé és 10 szál cigi ment.

Soha nem éltem még együtt senkivel. Nemrégiben hozzám költözött volna az akkori barátnőm, de én nem akartam mert

abban is csak a problémákat láttam. A zavarom ha magam vagyok teljesen elmúlik.

Szorongásoldót (xanax) szedek de csak 1-0.25mg-at lefekvés előtt alváshoz mivel jelenleg is sofőrködöm.

Több mint 10 éve vezetek teherautót és soha nem okoztam még balesetet. A feszültség vezetés közben is jelen van folyamatosan nyugtalan, feszült vagyok ez azonban nem nyilvánul meg pl. agresszív vezetésben csak jobb szót nem tudok.. feszültségben.

Leírva nagyjából mindent az lenne a kérdésem, hogy hallucinációk, téveszmék nélkül viszont betegségtudat mellett lehetek-e skizofrén mivel a genetikai hajlam egyértelműen adott? A kérdést kiváltó okok a gondolat elakadása, az érzelmi élet ellaposodása, a kommunikációs készség romlása.

Jelenleg külföldön dolgozom. Nincs lehetőségem pszichiátriára elmenni illetve félek, hogy a felírt szorongásoldók és antidepresszánsok miatt esetleg nem dolgozhatnék sofőrként. tisztában vagyok vele, hogy ez lenne/lesz a megoldás tavaszig azonban mindenképp várnom kell mert addig biztosan nem kapok szabit és mindenképpen Magyarországon szeretném ezt kivizsgáltatni ahol ismert apám kórképe. Előre is köszönöm a válaszokat/tapasztalatokat.2014. okt. 25. 20:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy nem vagy az.
2014. okt. 25. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
Szerintem nem vagy skizo. Inkább csak gyenge az idegrendszered. Hasonló tünetei amiket leírtál sokunknak vannak. A helyedben én inkább idegrendszerre ható étrendkiegészítőkkel, mozgással próbálkoznék.
2014. okt. 25. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
Ha elmész egy pszichiátriára és ott esetleg antipszichotikumokat kapsz ,azok mellett eléggé problémás lesz a koncentráló képességed,szóval szerintem is amíg tudod addig kerüld el ezt a helyet,és keress alternatív megoldásokat.
2014. okt. 27. 04:27
Hasznos számodra ez a válasz?
Kvízjáték online és ingyenes
 4/11 anonim ***** válasza:

A leírtak alapján nagyon nehéz gyerekkorod lehetett, egy beteg apa árnyékában rossz lehet felnőni, a betegségéből adódó frusztrációk nagy részét Neked is átadta. Anyukádról nem írtál, ő biztosan sokat kompenzálta a helyzetet, de egy beteg apa jelenlétét, hatásait egy tökéletes anya se tudja teljesen ellensúlyozni. A kommunikációs készséged (a leírtak tükrében) teljesen jó, kifejezően, követhetően írsz, én inkább önreflexiónak, önmegfigyelésnek mondanáém azt, amit Te betegségtudatnak. Édesapád hatásait jól felfedezted magadon, ez problémákat is okoz, de az okokat éás a megoldást szerintem nagyon rosszul látod. Az ok nem az, hogy mentális betegséged lenne, mert a leírt tünetek alapján nincs, így a megoldás sem szorongásoldó vagy egyéb antipszichotikum.


Én vagy egy pszichoterápiát javasolnék, ahol a gyerekkorod és az aktuális nehézségeidet át tudod beszélni egy szakemberrel, vagy pedig kineziológust. Utóbbiról kevesebb infója van az embereknek, ez egy tudományos módszer, a korábbi traumák sokszor tudattalanul is nehezítik az életünket, ezeket a traumákat keresi meg, és segít feloldani. Magánrendelésen egyik is, másik is 5-9000 Ft körül mozognak, mindkettő segíthet, a kineziológia gyorsabban, a pszichológus az önismeretet tudatosabban fejlesztve, de lassabban.

2014. okt. 27. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2014. nov. 20. 20:35
 6/11 A kérdező kommentje:
nyalókás antigén nyálteszt

Anyukám előbb nyugtatózta magát aztán inni kezdett. 50kg-os vékony nő, 3cl likőr is a fejébe száll. Majd később apám tünetei enyhültek a rendszeres gyógyszerezésnek köszönhetően (persze a hangokat még a mai napig hallja csak nem érdekli már annyira vagy legalábbis nem úgy reagál) és anyám kezdett maga körül mindenkit az őrületbe kergetni a folytonos vitáival, "téveszméivel" amik vélhetően az elkeseredettségéből fakadtak. Értünk a mai napig mindent megtesz..

Sok hasonlóságot vélek felfedezni magamon apámmal és anyámmal is, de mintha mindkettőjüktől csak a rosszat tanultam volna el. Mindenkiről rosszat gondolok (még arról is aki épp csak szembe jön az utcán), nem időben mondom ki a problémáimat mert félek, hogy magam maradok és így úgy érzem mindenki kapcája vagyok. Van egyfajta zavar a fejemben. Ha valaki szemébe nézek előfordul, hogy elkap a nevetés vagy van úgy is, hogy egyszerűen csak elkezdem rosszul érezni magam. Ilyenkor néha pár másodpercig tartó szédülés is rám jön. Talán ez okozhatja a frusztrációim és konfliktusaim legnagyobb részét.

Ja és még valami.. Együttlétek után akár két napig is gyengének, szerencsétlennek, teszetoszának érzem magam. Mintha kevés tesztoszteront termelne a szervezetem. Bár erre utaló külső jel nincs rajtam. A hangom nem szoprán és a testszőrzet is normális.

2014. nov. 20. 21:00
 7/11 anonim ***** válasza:
Nincs olyan ember, akiben csak rossz tulajdonságok vannak, így biztos Te is "örököltél" jó dolgokat a szüleidtől, csak negatívabban látod magad a kelleténél. Az egyóüttlétek utáni gyengeség, teszetoszaság érzés lehet a párkapcsolat minősége miatt is, meg egy csomó dolog okozhatja. Érdemes elmenni pszichoterápiára, hogy az önértékelésed fejlődjön.
2014. nov. 21. 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim válasza:

Lehet betegségtudata de elsőnek mindenképpen úgy kezdődik hogy teljesen elhiszi azt amit halucinál elhiszi a kialakult téveszmélyét és ha tegyük fel a téveszmélyével kapcsolatban olyan megingathatatlan bizonyítékot tárunk elé akkor bizony még ő is lehet hogy belátja azt hogy betegségben szenved.

Ott van például John Nash olvassatok utána nézzétek meg az egy csodálatos elme című filmet.

2015. márc. 12. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim válasza:
És sajnos az a probléma hogy a kérdezőnél feltehető a skizofrénia kezdeti dolgai mint ahogy leírta a gondolat elakadása érzelmi elsivárosodás kommunikácíós készség romlása ezek ha stressz helyzetben erősödnek akkor nagy a valószínűsége hogy valóban ez áll ezen panaszok mögött.
2015. márc. 12. 00:16
Hasznos számodra ez a válasz?
Hoxa.hu, ahol megtalálhatod a hangod
 10/11 A kérdező kommentje:
2015 januárjában ráakadtam a neten az 5-HTP nevű szerotoninszint emelő készítményre. Állítólag a szerotonin előanyagát tartalmazza és a szervezetnek így lehetősége nyílik a megfelelő szint beállítására. Egy hónapig szedtem és némi javulást is éreztem úgy általában minden fent felsorolt tünetet illetően. De érdemi változás nem állt be az állapotomban. Megrendeltem a 2. dobozzal is ezt azonban már nem szedtem be mert közben sikerült hazautaznom és elmennem a pszichiátriára ahhoz a doktornőhöz aki apámat is kezeli. Szociális fóbiát állapított meg és 20mg Rexetin-t írt fel. kb 1 hétig voltak mellékhatásai amik aztán teljesen megszűntek. 2 hét után kezdtem érezni jelentősebb javulást. Állítólag 6 hét után fejti ki a maximális hatását. A 6. hét után már nagyságrendekkel jobban éreztem magam. Megszűnt a kontrollálhatatlan szédülés és rosszullét ha valakivel kommunikálnom kell és a munkámat is problémák nélkül végzem el. Olyannyira, hogy közben ahhoz is lett bátorságom, hogy ott hagyjam a sz@r melót ami korábban elképzelhetetlen volt a számomra (azelőtt a végletekig tűrtem és gyakorlatilag bármit meg lehetett velem csináltatni). Mostanra ki tudok állni a saját érdekeim mellett akár az új főnökömmel szemben is. Nagyon komoly életminőség javulást érzek. Az 5. hét letelte után kissé hullámzónak éreztem a 20mg Rexetin hatását ezért magamtól megemeltem 30mg-ra a napi adagot majd a kezelőorvosomat tájékoztatva a következő 3 havi adagot már 30mg-os Rexetin formájában kaptam meg. Határozottan jobban érzem magam és rájöttem, hogy az összes negatív gondolatom beleértve azt is, hogy talán skizofrén lehetek a depressziónak volt köszönhető. Egyetlen egy negatívumot tudnék említeni ez pedig a libidó csökkenése ám azt gondolom, hogy ez később tudatosan befolyásolható. Egyetlen egy dolgot sajnálok csupán, azt, hogy nem 10 évvel korábban mentem el orvoshoz mert ennyi idő alatt kialakult egyfajta személyiség és egyfajta hozzám való viszonyulás az ismeretségi körömben amin még tudatosan változtatnom kell. Mindenesetre örülök, mert mindenféle pozitív irányú változás, megtapasztalás az életemben, újabb és újabb erőt ad. Annak aki padlón van óriási élményt jelent bármiféle pozitív visszacsatolás. Úgy érzem már látom az alagút végét anélkül, hogy bármit bemagyaráznék magamnak úgy mint agykontroll, vonzástörvénye stb-stb.. Konklúzió: ha valakinek kétségei vannak önmagával kapcsolatban az ne csak az internetet bújja, hanem habozás nélkül és minél korábban forduljon szakemberhez. Ha én is így tettem volna, talán már családom is lehetne..
2015. máj. 10. 06:04
1 2
Unatkozol? Gyere játszani!

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!