Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Mi az ideális arány az omega3...

Mi az ideális arány az omega3 és az omaga6 zsírsavak mértéke terén az elfogyasztott élelmiszereinkben?

Figyelt kérdés

Az alábbiakat David Perlmutter · Kristin Loberg - Gabonaagy című könyvéből idézem:


Az ó-de-sok-omega: melyik a jó?

Rengeteget hallunk manapság az omega-3 és omega-6 zsírokról. Az összes omega-6 zsír a „rossz zsírok” kategóriájába tartozik, némileg gyulladáskeltőek, és bizonyított, hogy nagy mennyiségű fogyasztásuk összefüggésben áll az agyi rendellenességekkel. Sajnos étrendünk meglehetősen gazdag omega-6 zsírokban, amelyek számos növényi olajban megtalálhatóak, úgymint a pórsáfrány-, kukorica-, repce-, napraforgó- és szójababolajban. Antropológiai kutatások szerint vadászó-gyűjtögető őseink durván 1:1 arányban fogyasztották az omega-6 és omega-3 zsírokat. Manapság 10–25-ször több omega-6 zsírt fogyasztunk, mint az evolúciós norma, és drasztikusan lecsökkentettük az egészséges, „agyturbózó” omega-3 zsírokat. (A kutatók egy része úgy véli, hogy az agy számára egészséges omega-3 zsírsavak a felelősek azért, hogy az emberi agy a háromszorosára nőtt.) Az alábbiakban felsoroltam a különböző hal-és növényi olajok omega-6- és omega-3-tartalmát:

dió omega-6-tartalom: 52% omega-3-tartalom: 10%

földimogyoró omega-6-tartalom: 32% omega-3-tartalom: 0%

gyapotmag omega-6-tartalom: 50% omega-3-tartalom: 0%

hal omega-6-tartalom: 0% omega-3-tartalom: 100%

kukorica omega-6-tartalom: 54% omega-3-tartalom: 0%

lenmag omega-6-tartalom: 14% omega-3-tartalom: 57%

napraforgó omega-6-tartalom: 65% omega-3-tartalom: 0%

pórsáfrány omega-6-tartalom: 75% omega-3-tartalom: 0%

repce omega-6-tartalom: 20% omega-3-tartalom: 9%

szezám omega-6-tartalom: 42% omega-3-tartalom: 0%

szójabab omega-6-tartalom: 51% omega-3-tartalom: 7%

A tengeri halak és a tenger gyümölcsei csodálatos forrásai az omega-3 zsírsavaknak, csakúgy, mint a vadhús (szarvas- és őzhús), a marha-, a bárány- és a bivalyhús. Ha azonban az állatokat gabonával etetik, általában kukoricával és szójababbal, akkor nem lesz megfelelő mennyiségű omega-3 zsír az étrendjükben, így a húsukban is jóval kevesebb lesz ebből az éltető tápanyagból. Ezért fontos, hogy legeltetett marhát és vadon élő halat fogyasszunk.



2019. júl. 26. 14:48
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Minél több omega 3 és minél kevesebb omega 6. Ha ügyes vagy, az arányt közel tudod vinni az 1:1 arányhoz, de én már annak is örülök, ha 1:10 alatt van...
2019. júl. 29. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Tudnátok mondani egy-két tippet, hogy hogyan kerüljük el az omega 6-ot. Ha több omega 3-at fogyasztok, akkor az semlegesíti az omega 3-at?

Én az omega 3 szintet lenmag liszt fogyasztásával próbálom emelni. /2 teáskanál naponta bő vízzel./

A lenmagot kávédarálón darálom liszté.

A mag olajokkal szemben bizalmatlan vagyok, mert lehet, hogy olcsóbb olajjal szaporítják.


Ha tudnátok hasonló ötleteket köszönettel venném.

2019. júl. 30. 09:53
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
A lenmag, vagy annak olaja jó ALA forrás (avasodásra vigyázni kell, a frissen őrölt mag szuper). Omega 6 csökkentésére: nyilván érdemes kerülni a magas omega 6 tartalmú olajokat, magvakat, illetve ha eszel ilyeneket (én is szoktam), ellensúlyozni kell több omega 3-mal. Én eszek halakat, néha egyéb tengeri állatokat, tőkehalmájat is, illetve házi tojást. Ha tudok, akkor szabadtartásból származó húst veszek, emellett lazacolajat szoktam szedni (EPA/DHA), és néha chia magot is használok. Étolaj helyett kókuszzsírt vagy jó minőségű állati zsírokat, vajat használok. Valószínűleg már ez is sokkal jobb, mint ahogy előtte ettem, mert elég sok nyavalyám megszűnt.
2019. júl. 30. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat. Megfogadom a javaslatot.
2019. júl. 30. 15:07

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!