Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » A vaj vagy a margarin egészség...

A vaj vagy a margarin egészségesebb?

Figyelt kérdés

Imádom a vajat. Vastagon szoktam megkenni a kenyeret és mehet rá méz vagy tonhal általában.

Viszont egészséges ez? Ezen kívűl egészségesen táplálkozom de a vajnak nem tudok ellenállni.

Szerintetek mégis jobb lenne lemondani róla, vagy átváltani margarinra?


2010. dec. 31. 16:21
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
31%

a margarin egészségesebb.

a vaj nem jó a koleszterintszintnek.

2010. dec. 31. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/24 anonim ***** válasza:
44%

Szerintem a vaj mindenképp egészségesebb!!

A védőnő és gyermekorvos is a vajat ajánlotta, azt mondták, margarint egyáltalán ne adjak a kisfiamnak.

2010. dec. 31. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/24 anonim ***** válasza:
79%

Vagy a vajtól halunk meg zsírtúladagolásban, vagy a margarintól, mert annyira mű, hogy majdnem olyan, mintha műanyagot eszegetnénk.


Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.

A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gramm, míg a margarinban 5 gramm van .

A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetgedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint.


A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.

A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.

A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.

A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.

És most a margarinról...


Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli.

Rontja az anyatej minőségét.

Csökkenti az immunrendszer reakcióját.

Csökkenti az inzulin reakcióját.

És íme a legmegdöbbentőbb tény...

EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES!


A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).


Ki lehet próbálni a következőt:

Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen. Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg: Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit) Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke. Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.

Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra?

2010. dec. 31. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/24 anonim ***** válasza:
34%
mikor mit mondanak, de legutóbb már úgy hallottam, hogy a vaj az egészségesebb. elvileg a margarint elég durva dolgokból csinálják meg tiszta kőolajszármazék az egész.
2010. dec. 31. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/24 anonim ***** válasza:
62%

Szerintem a vaj. Persze sokan a margarinra esküsznek, de valójában annak egyetlen előnye az ára.

Sőt én a vajból is arra esküszöm, amit magam köpülök. Azt pontosan tudom, micsoda. És ma már nem is túl megerőltető, kell hozzá egy állványos habverő, azt elindítom és ott hagyom, magától elkészíti a tökéletes vajat :)

2010. dec. 31. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/24 anonim ***** válasza:
61%
Biológiailag egyszerűen jobb a vaj, mint a margarin. A vaj ugyanis tejből készül, legalább 80 százalék tejzsírt tartalmaz, és benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin illetve a rákellenes konjugált linolsavak. Ez utóbbiak megtalálhatók a tejben, és egy kevés van belőlük a marhahús zsírjában is, de a margarinban például nincsenek meg.A transzzsírok biológiailag kifejezetten károsak, és a margarinokban nem tudják nullára garantálni mennyiségüket. Ezek ugyanis az alatt az eljárás során kerülnek bele, amikor a telítetlen növényi zsírokat hidrogénnel telítik, azért, hogy folyékonyból szilárd halmazállapotúvá váljon. Azt, hogy a transzzsírok érelmeszesedést okozó és daganatkeltő hatását komolyan kell venni, jól jelzi, hogy New York város például 2006-tól az éttermekben betiltotta a főzőmargarin használatát.
2010. dec. 31. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/24 anonim ***** válasza:
46%

vaj. Ha a kutya felé nyújtasz egy darab vajat, és egy darab margarint, a vajat fogja megenni :)). Csak az emberek hiszik el, hogy a mű dolgok is jók lehetnek. A többi élőlénynek ez nem kérdés :))!

Inkább vajból kevesebbet, mint margarint. Az nem igazi táplálék.

2010. dec. 31. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/24 A kérdező kommentje:

Ezek szerint margarint egyáltalán ne?

De az lenne a legjobb, ha vajból se ennék semennyit?

Vagy egy kis vaj azért még egészséges? Vékonyan a kenyérre

2010. dec. 31. 17:50
 9/24 anonim ***** válasza:
40%
Röviden,tömören:a vaj tejből készül, de a Delma,Rama és társaik egyike sem vaj,hanem margarin (és nem csak a "kocka margarin" margarin!),ami pedig nem más,mint hidrogénezett növényi (főleg napraforgó,esetleg repce) olaj.Ha igazi,tejből készült vajat akarsz enni, Teavajat vegyél. Én mindenképpen a vajra szavazok a sok mesterségesen előállított zsírsav helyett...
2010. dec. 31. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/24 anonim ***** válasza:
22%
2010. dec. 31. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!