Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Háziorvos átjelentkezés...

Háziorvos átjelentkezés hogyan intézhető és mik a feltételei?

Figyelt kérdés

Nem ott lakok pillanatnyilag ahol a bejelentett lakcímem van. Szóval a háziorvosomhoz elutazni 2 napos program. Betegség esetén nem a legpraktikusabb, meg hamarosan a jogsimhoz is kéne új vizsgálat.

Át tudok jelentkezni oda ahol gyakorlatilag lakok? Mi ennek a menete, hogy tudom elintézni? Be kell mennem személyesen? Vissza tudok jelentkezni később a jelenlegi dokimhoz? (Ő tök normális, aki most helyben van az nem igazán, csak annyi az előnye hogy közel van és nem kell két nap szabi hogy elmenjek hozzá, de lehet inkább nem maradnék nála)

márc. 3. 16:56
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Elmész az új háziorvoshoz. Ha befogad, akkor ott aláírsz egy nyilatkozatot, és utána ő mindent elintéz.
márc. 3. 17:01
 2/9 anonim ***** válasza:
34%
A bejelentett lakcímeden be kell hogy fogadjon.
márc. 3. 17:59
 3/9 anonim ***** válasza:
Ahova nem vagy bejelentkezve. ott természetesen nem köteles átvenni. Mi az akadálya, hogy bejelentsd a lakcímedet?
márc. 3. 19:28
 4/9 anonim válasza:
Csak a TB kártyád kell bevinned meg aláírni.
márc. 3. 19:53
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A lakcím alapján kötelező ellátást nyújtó háziorvos köteles elfogadni páciensének; minden más háziorvos eldöntheti, hogy elfogad-e.

A lakcím lehet bejelentett lakóhelycím (régi nevén állandó lakcím) és lehet bejelentett tartózkodási hely cím (régi nevén ideiglenes lakcím). Természetesen, egyidejűleg csak egy választott háziorvos lehet; akinek mindkét féle lakcíme van, eldöntheti, hogy melyik szerintit választja.

Az új háziorvos intézi az átjelentkezéssel kapcsolatos teljeskörű adminisztrációt.

Ha a tartózkodási helyeden nincs lakcímed, az, szakorvosi ellátásnál is gondot jelenthet.

Sürgősségi ellátást nyújtanak, lakcímtő függetlenül, de egyébként többnyire csak az ellátási területükön lakcímmel rendelkezőket fogadják. Nagyon kevés olyan szakorvosi rendeléssel találkoztam, ahol vagylagosan figyelembe veszik a háziorvos címét is: vagy a háziorvosnak kell az ellátási területen rendelnie, vagy a páciensnek kell az ellátási területen lakcímmel rendelkeznie.

Én pl. faluban lakom, és a szakellátástól is függ, hogy a közeli városban melyik rendelőintézetben fogadnak pl. beutalásos vizsgálatra; pl. labor, hasi ultrahang esetén más-más rendelőben; bár mindkét szakrendelés van mindkét helyen. És pl. harmadik helyen fogadtak EKG-ra, ahol csak a város környékén lakókat fogadják, és csak őket. Múlt évben, szemészetre egy negyedik helyre kellett mennem. Ugyanazzal a lakcímmel, ugyanabban a városban levő szakrendelések esetén. Van, ahol csak telefonon lehet időpontot kérni: a lakcímet szokták először kérdezni; online jelentkezésnél is meg kell adni a lakcímet: van, ahol csak tájékoztatás van mellette, hogy mely területen levővel lehet jelentkezni, van, ahol nem is engedett nem alkalmas lakcímmel jelentkezni – kíváncsiságból kipróbáltam. A rendelőintézetek recepcióin a TAJ-kártya, személyazonosító igazolvány mellett, a lakcímigazolványt is kérték.

Fórumokon olvasok az ellátási területet lazán kezelő helyekről; ilyennel nem találkoztam. Több hetes, hónapos előjegyzések vannak (pl. szemészetre május közepén július végére kaptam időpontot), gondolom, ezért ragaszkodnak a lakcímekhez; nincs kapacitás másokra.

márc. 3. 21:15
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem vennék rá mérget, hogy vissza tudsz később jelentkezni. Egy jó háziorvost érdemesebb megtartani. Nem tudom, hogy egy ilyen kis országban hogy lehet 2 napos program a háziorvos, mikor a Budapest-London járat is átlagosan 2 óra 45 perc. Szakorvoshoz lehet menni a háziorvos körzete szerint is, ehhez kérhetnek praxisigazolást vagy újabban, hogy az EgészségAblak appban mutasd meg a háziorvosodat. Ha szükséges, akkor a betegjogi képviselő is tud segíteni. Ha van alternatíva, akkor persze felesleges konfrontálni.

Tehát a váltás menete: kiválasztod, hogy kihez szeretnél menni és felveszed vele a kapcsolatot. Ha vállal, akkor bemész, beviszed az irataidat, felveszik az adataidat és átkérik a kartonodat. Ennyi. Nem köteles vállalni, ha nem oda szól a lakcímkártyád.

márc. 4. 08:02
 7/9 A kérdező kommentje:

“ Nem tudom, hogy egy ilyen kis országban hogy lehet 2 napos program a háziorvos, mikor a Budapest-London járat is átlagosan 2 óra 45 perc”

Tömegközlekedés több átszállással, és úgy van a menetrend hogy nem tudok egy napon belül odamenni meg hazamenni.

Szakorvoshoz még soha nem kellett mennem, csak fogorvoshoz magánba. Meg egyszer mentem be akut panasszal a munkahelyemhez legközelebbi kórházba, elláttak.

Sajnos a jogsihoz csak a háziorvos csinálhat vizsgálatot meg csak ő írhat ki táppénzre ha jól tudom.. szóval ezeket nem tudom máshol vagy magánban megoldani.

Köszönöm a válaszokat.

márc. 4. 08:17
 8/9 anonim ***** válasza:

6/ válaszból (08:02): „Nem vennék rá mérget, hogy vissza tudsz később jelentkezni.”

Miért ne? Ha marad ott a lakcíme, akkor az ottani háziorvos köteles elfogadni.

márc. 4. 15:28
 9/9 anonim ***** válasza:

8: "Ha"

Meg "ha" ezt nem olyan sűrűn akarja váltogatni, merthogy évente 1x lehet. Meg hát ténylegesen nem ott lakik és ennek nyilván van valami oka. Ha helyben kevés a munkalehetőség és rossz a közlekedés, akkor bizony városba fog menni és akkor ott lesz érdemes orvost keresni. Nem biztos, hogy ugyanolyan jó marad a viszony, mint amilyen a váltások nélkül lett volna.

márc. 4. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!