Most mégse érvényes egy beutaló másik város szakrendelésére?
Én eddig így tudtam, a háziorvosi beutalón továbbra is X város szakrendelője van megnevezve, de nem arról volt szó, hogy mehetünk bárhova, ahol szabad helyet találunk?
Ma próbáltam, lett is volna szabad hely, de azt mondták, hogy ahhoz eleve beutalóra is azt az intézményt kell írnia az orvosnak, ahova megyek. És határozottan elküldtek, hogy időpontot se adnak így, hiába lenne amúgy.
Most ez hogy van? Tud valaki jogszabályt is esetleg?

válasza:A háziorvos adhat beutalót olyan intézménybe is, amelyik területileg nem illetékes, vagyis nem körzetes. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha előzetesen, írásban egyeztette ezt a körzetbe nem tartozó intézménnyel. Az ilyen intézmény nem köteles elfogadni a beteget, ha a saját (területileg illetékes) betegeinek az ellátása miatt a területen kívüli betegek fogadására már nincs kapacitása.
na de az eeszt is azt mutatja, hogy pl az Esztergomi Szakremndőnek most éppen szinte mindenhova van időpontja kb júniusra. tehát elvileg engedné a rendszer hogy oda foglaljak a budapesti beutalóval, mert erre rá is kérdezett.
érekes egy dolog ez. mert én ugye nem Esztergomba akarok menni.
egyébként ezt találtam, de nem pont ezen módosítottak? emlékszem, még fel is voltak háborodva a szolgáltatól, hogy akkor egy budapesti is mehet akár Szegedre is és fordítva. azt látom, minta össze-vissza lenne.
"Előjegyzési időpont adásához szükséges, a beutalón szerepelnie kell a következő adatoknak:
beutalón szereplő orvos neve és kódja (5 jegyű pecsétszám)
orvos munkahelyének megnevezés és kódja
beutaló naplószáma
beutaló kiállításának dátuma( a beutaló a kiállítástól számított 3 hónapig érvényes, 3 hónap áll rendelkezésére, hogy időpontot kérjen)
A beutaló felhasználásának minősül a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltatóhoz történő bejelentkezés. ( 217/1197.XII.1.Korm.rend.)"

válasza:3
Hát ez az! Látom, hogy a rendszer engedi, erre meg az adott intézményben közlik, hogy mégse! Ezért keresmék valami jogszabályt, hogy az orruk alá dugjam, mert ez így elég abszurd.
Azt látom, hogy az egyik helyen megy, a másikon nem.

válasza:1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
18/A. § (2) A működtető biztosítja, hogy […] a biztosított a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltatás konkrét egészségügyi szolgáltatónál és időpontban történő igénybevételére vonatkozó igényét az EESZT útján terjessze elő […]
Máshol pedig leírják, hogy milyen esetben jogosult az eü szolgáltató az ellátást visszautasítani: ha veszélyezteted a területén lévők ellátását. Azt gondolom, hogy ha vannak nyitott időpontjai, akkor ez nem áll fenn.
Közben keresgéltem, és elég sok cikket találok (csak a konkrét rendeletet nem), amely pont arról szól, hogy az ország bármely szakrendelésén foglalhatok időpontot, már ha van nekik. De nekem van, csak éppen magában az intézményben tagadják meg, és nem azért mert nincs időpont, hanem általános jelleggel. (ugyanis közben az orvossal már egyeztettünk időpontot, csak a betegfeltvétel közölte, hogy márpedig úgy nem fognak felvenni, ha nem konkértan oda szól ... érti ezt valaki?)

válasza:7 - Igen, ezzel sajnos tapasztalatból is egyetértek. Eddig ahova be tudtam kerülni, akár egész magas szintű helyekre is, mind csak összeköttetések és az egyéni bátorság útján ment, de ha hagyatkoztam volna állandóana beutalókra és arra, amit mondanak, akkor egyik se jött volna össze.
Csak most itt az elektronizálással nehezebb lett az egész alapból is, de azért ismét lesz egy próba akkor, hátha.
Eleve vicces a helyzet, hogy az adott szakrendelés orvosa adott időpontot, de a betegfelvétel meg nem akar beengedni :)
Tudod mit mondtak az egyik helyen? Azt mondja nekem a betegfelvételis, hogy ő nem is érti, minek ül ott egész nap, amikor eleve heti 1 napra csak 3 embernek adhat időpontot, 08:00, 08:15 és 08:30, az összes többi a doktor úr biznisze. Az agyam megáll komolyan, a kislány még meg is mondja őszintén. Merthogy rendelés van több nap is és 14 h-ig, csak éppen azt ők maguk intézik, nem adják ki az időpontot csak úgy akárkinek.
(de majd úgyis jön valaki, aki azt mondja, hogy ilyen nincs)

válasza:9
Még most is lehet konkrét hely megnevezése nélküli beutalót is írni?
Azaz létezik az, mint régen, hogy csak annyit ír rá, hogy pl "Tisztelt Ortopédia" stb? Vagy már kötelező neki megnevezni az intézményt?
Majd kiderül akkor, az EESZT-ben is ben van az időpontfoglalás, ez oké, hát azóta jutott eszembe, hogy akkor elvileg nem is kell a betegfelvételre mennem, mert a gép automatikusan a TAJ alapján adja a sorszámot, azaz max a rendelőben a doki szembesül vele, hogy nem jó (avagy jó avagy trükköznek valamit, ezt nem tudom).
Nekem annyit mondott, hogy legyen elektronikus beutaló. Közben privát adott időpontot, vele kellett lebeszélni. Hát ha megoldható, hogy beutaló nélküli betegként vesznek fel, akkor hátha , de ebben az esteben nem értem, miért mondta, hogy mindenképp kell neki az elektronikus beutaló.
Nekem is sok a kérdésem, hát lassan kiderül, hogy működik-e vagy sem.
Viszont pozoitívum, hogy ugyan ezen intézmény másik szakrendelése azóta elég nagyvonvalúan elintézte a kérdést. Legyintett az egészre, hogy nincs, nem tudom, mit írt be, de lényeg, hogy nem problémázott vele, simán megcsináltak így is mindent (utoljára 2 éve voltam és akkor nem írtak visszarendelést, de lehet, hogy így utólag arra fogta?).
Kapcsolódó kérdések:
Ma voltam háziorvosnál, körülbelül 10 éve először. Kaptam 2 beutalót, amikkel szerettem volna időpontot kérni, de itthon vettem észre, hogy a régi lakcímem nyomtattak rá. Eszembe sem jutott, hogy már más lett azóta, az orvos pedig nem kérte el a lakcímkártyát....
Ha igen, mennyi idő alatt?
De, azért elfogadták (akkor meg miért pampognak).Úgyis 2 hónapra adtak időpontot ...még én legyek hálás..
Nem jár le addig? Mert az úgy vicces lenne...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!