Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ha nem rendezett a TB -m...

Ha nem rendezett a TB -m kapok ellatast Magyarorszagon?

Figyelt kérdés
Aprilis 30-n megszunt a munkaviszonyom Magyarorszagon,egyuttal kiderult hogy vesekovem van.Majusban jottem ki Angliaba es szerettem volna azt a kezelest itt befejezni amit otthon elkezdtek de sajnos igen macerasak itt a dolgok.Haza szeretnek menni es vegre tul esni ezen de nem tudom el e latnak majd.Mire szamithatok es mit tehetek?Tanacsot kerek!!

2016. jún. 23. 16:58
 1/5 anonim ***** válasza:

Most akkor hogy is van ez?

Magyarországon nincs munkaviszonyod, így nincs TB-d sem. Angliában dolgozol, fizetsz itteni Tb-t?

Valamelyik országban csak fizetsz TB-t

2016. jún. 23. 17:02
 2/5 A kérdező kommentje:
Dolgozni jottem ki Angliaban de a ko miatt nem tudtam munkat vallalni.Elobb megakartam szabadulni a kovemtol de ez eleg lassan megy itt.Ezert akarok haza menni mert igy nem tudok semmit csinalni a fajdalmaim miatt.Agusztusra kaptam idopontot az itteni urologushoz ezt viszont nem tudom ki varni.julius 5.-re van idopontom otthon az orvoshoz.Majusban jottem ki azota "kergetem" az urologust de eredmenytelenul.
2016. jún. 23. 17:54
 3/5 A kérdező kommentje:
Otthon nem fizetem a TB-t.Bar jobban jartam volna ha elintezem mielott ki jovok :/
2016. jún. 23. 17:56
 4/5 anonim ***** válasza:

Akkor jelenleg sem Magyarországon sem Angliában nem fizetsz TB-t. Ebben az esetben mindegy hol csinálod a kezelést, fizetned kell érte.

A kérdés még az, hogy amikor kijöttél Angliába az otthoni Tb fizetésedet szünetelteted vagy véglegesen lezártad? Mert ugye ezt meg kellett tenni. Ha ideiglenesen hagyod el az országot akkor egy formanyomtatványt kitöltve ideiglenesen szünetelteted a TB fizetését. Ha véglegesen hagytad el Magyarországot akkor a személyi igazolvány leadásával és a megfelelő formanyomtatvánnyal véglegesen lezártad a Tb további fizetését. Feltételezem, hogy ezeket a lépéseket megtetted. Így nem fog a NAV tartozás miatt megkeresni téged.

Ha ideiglenesen szünetelteted a Tb fizetését, én a helyedben újra elkezdeném otthon fizetni minden hónapban, ha kell visszamenőleg is (bár ha kitöltötted a formanyomtatványt akkor nem kell visszamenőleg fizetni semmit) Szóval én újra elkezdeném otthon fizetni a TB-t és ha újra él a TB-d (ha fizeted akkor van is) így a további kezelések ingyen lesznek mert a TB állni fogja. Ha meg elkezdesz Angliában dolgozni, akkor újra szünetelteted a magyar TB-t és akkor már lesz angol tb-d.

2016. jún. 23. 18:50
 5/5 anonim ***** válasza:

minden magyar állampolgárnak alanyi jogon jár a egészségügyi ellátás, ami ingyenes, az akkor is ingyenes, ha nem fizetsz tb-t

lásd Alaptörvény: "XX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmének biztosításával segíti elő."

valamint a vonatkozó tv szerint

"Az egészségügyi ellátáshoz való jog

6. § Minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, valamint fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez.

7. § (1)35 Minden betegnek joga van - jogszabályban meghatározott keretek között - az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

(2) Megfelelő az ellátás, ha az az adott egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek megtartásával történik.

(3) Folyamatosan hozzáférhető az ellátás, amennyiben az egészségügyi ellátórendszer működése napi 24 órán keresztül biztosítja annak igénybevehetőségét."

a tb nem fizetése csak adóhátralékot keletkeztet, nem teszi fizetőssé az amúgy ingyenes ellátást

2016. jún. 23. 20:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!