Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ha valaki otthon ápol beteg...

Ha valaki otthon ápol beteg embert, ugye később nem lesz jogi gondja?

Figyelt kérdés

Otthon vagyok azzal, aki felnevelt. Pár hónapja nagyon rossz az állapota.

Én a napi 24 órából kb. 18 órát vagyok otthon, de ha kevesebbet, akkor nem egyhuzamban. Nem dolgozom.

Nem is dolgozom és a barátaimmal is inkább este találkozom, 3-4, maximum 5 órát beszélgetek velük, előtte a hozzátartozómat látom el, itatom, gyógyszert adok be, utána is megyek haza, ismét itatom, odafigyelek rá.

Az állapotromlás kezdetén heti körülbelül kétszer jártam orvosokhoz segítséget kérni, gyógyszert íratni, konzultálni. Mondtam, mennyit eszik, mennyit iszik a hozzátartozóm és hogyan érzi magát (de nyilván oka van, hogy nem személyesen jelent meg).

Kétszer volt ő is orvosnál még a gond elején, betegszállító vitte.

Mostmár nem is eszik, csak iszik, a háziorvos tudja, próbál nekem javaslatokat tenni. (Mesterséges táplálást szóban visszautasította az orvos előtt.)

Nekem az a véleményem, hogy be lehetne őt rakni a kórházba, az otthonától, a családjától messze. Nagyon valószínű, hogy infúziók miatt hetekkel tovább élne, mint itthon, de nem tudom, mennyire lenne ez neki élet? Ráadásul minden ilyet (infúzió, mesterséges táplálás) visszautasított.

Attól félek, ha elmegy közülünk, engem beperelnek, ügyvédet kell fogadni, akár börtönbe is kerülhetek.

Közben az orvosok tudtával történik minden és a hozzátartozómnak így a legjobb. Nade jogilag?

2016. jún. 27. 19:35
 1/6 anonim ***** válasza:
Írjon erről papírt ügyvéd jelenlétében, hogy ő elutasította a dolgokat.
2016. jún. 27. 19:37
 2/6 A kérdező kommentje:
Tehát lényegében jóindulat miatt gondba kerülhetek?
2016. jún. 27. 19:50
 3/6 anonim ***** válasza:

Nem kerülhetsz emiatt bajba.

Nem is tudom, hogy képzeled.

Ki perelne be?

A családja?

Mert te nem láttad el? Felteszem, nem is a te dolgod lenne, de hogyan tudnák bizonyítani?

Hiszen nincs is mit bizonyítani.

Arra gondolsz, hogy egyszer csak belépsz az ajtón, és nincs magánál, vagy már meg is halt?

Kihívod a mentőket, akik vagy beviszik és kezelik, vagy megállapítják a halált, amit a leírtak alapján végelgyengülés okoz.

Általában a férfiak ilyenek, hogy elutasítják az orvosi kezelést, pl. nekem az édesapám is ilyen, de amikor rosszul lett, én ráhívtam a mentőket, nem kérdezgetem, hogy mit akar, mert látom, hogy nincs jól.

Az is igaz, hogy sok idős ember már várja a halált, megváltás lenne számára, mert már nem élet, amit "él", nem jár sehova, nem találkozik senkivel, tényleg semmi öröme nincs az életben, csak csigalassan vánszorognak a napok egymás után. Ha ezt betegség is tetézi, és fájdalmai vannak, akkor nem kérdés, hogy inkább a halált választja, mint hogy egy infúziós kezelés még hónapokkal, vagy évekkel meghosszabbítsa ezt a szenvedést.

Visszatérve a jogi oldalára, akkor lehetne bajod, ha jogilag te a gondozója lennél. Ha nem vagy az, nem vagy a gyámja, akkor jogilag nem tartozol érte felelősséggel, csak egy rokon vagy, aki néha meglátogatja.

De áruld már el, ki és milyen okból perelne be?

2016. jún. 27. 20:53
 4/6 A kérdező kommentje:

A mentők vernének rám sarat.

Nő.

Azt mondja, őt ne tartsák gépek életben (a mesterséges táplálást mindenképp annak nevezte, de ha jól vettem ki a szavaiból, az infúziót is).

A kórházat viszont én se szeretném.

Nagyon sok betegsége van, rák IS.

Minden betegsége ebben a pár hónapban romlott.

Nem lehetne őt megmenteni, hónapokat adni neki, se műteni.

Nem is akar élni.

Neki mindenképp jobb lenne, de szerintem nekem is, ha arra ébrednék vagy jönnék haza, hogy fekszik és vagy nagyon súlyos vagy nem él. Minthogy kórházba viszik, minden nap be kell rohangálnom, vadidegenek között van majd éjjel jön a hívás... :(

A férje is sokáig otthon volt, majd már nem emlékszem, miért került be. De már hónapok óta morfiumot is kapott. Nála éjjel jött a telefonhívás :'( :'( Kérdezem én: jobb? :(

Mondjuk az onkológus orvos tisztában van a dolgokkal. Legutóbb, mikor a Hozzátartozóm képviseletében voltam elsősorban gyógyszert íratni és szakorvosi ajánlást kérni arra, amire még nincs, kérdezte, hogy lát-e még minket? Úgy válaszoltam, hogy nem tudom, nem biztos :(

2016. jún. 27. 21:00
 5/6 anonim ***** válasza:

Értem.

Hát épp erre írtam, hogy lehet nem is akar élni.

Minek már? Semmi értelme. Ő már várja a halált, megváltás lesz neki is, neked is.

Ne aggódj, a mentők nem fognak feljelenteni.

Nem is szoktak ilyesmi miatt, de nonszensz is lenne.

Súlyos beteg, idős, rákos ember, le van fogyva > sajnálatos ezt leírni, de ez mindennapos, és teljesen reális.

Senki nem fogja rád verni a sarat.

Mentők akkor tennének feljelentést hivatalból, ha valami bűncselekményt gyanítanának, pl. verés nyomait, kék-zöld foltokat látnának egy betegen.

Az orvosi kezelés elfogadása/elutasítása mindenkinek saját joga, saját felelőssége. Ha nem vette be a gyógyszereit a beteg, azért nem okolható sem orvos, sem családtag. Nem tömheted le a torkán.

Kitartást kívánok.

2016. jún. 27. 21:10
 6/6 A kérdező kommentje:

Hát, köszönöm! :)

A gyógyszereit (még) szedi, inni nem akar eleget, és amit kitalálok ami talán tápláló, nem mindig fogadja el. :(

2016. jún. 27. 21:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!