Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egészség » Egészségügyi ellátások

A kérdés

Mire számíthatok gerincbeli érzéstelenítésnél? Miért jobb/rosszabb, mint az altatás?

Lábműtét lesz.

Bármilyen tanácsot meghallgatok.Keress kérdéseket hasonló témában: műtét

  ápr. 27. 14:30  Privát üzenet  

A válaszok
1 2

Akkor kezdem azzal, hogy miért jobb mint az altatás. :-) Altatásnál SOKKAL több gyógyszert kapsz, továbbá szó szerint kikapcsolják a légzésed és ők lélegeztetnek az altatógéppel. Az altatás gyakorlatilag egy mesterséges kóma. Altatás során minimum egy gégemaszkot leraknak a torkodba, vagy egy tubust és ez közben sérülhetnek a fogak, a garat, a gége stb.


Gerincközeli érzéstelenítés előnyei, a beteg magától veszi a levegőt (!!!), nem kell lélegeztetni, szükség esetén lehet vele kommunikálni, habár szoktak adni mellé bódítást, hogy a beteg aludjon, de az többé-kevésbé normális alvás, van olyan beteg aki nem is kéri, mert érdekli a műtét. Előny az is, hogy a szúrástól számítva kb. hat óráig nem igazán fogsz fájdalmat érezni. Előny az is, hogy minimális gyógyszert igényel, kevesebb lehet a gyógyszermellékhatás (meg a kórháznak olcsóbb).


Hogy fog történni a dolog... Éjféltől semmit nem eszel, nem iszol, nem rágózol, nem dohányzol, nem szopogatsz cukorkát. Jó esetben műtét előtt pár órával kapni fogsz infúziót, ezen kívül nagy eséllyel adni fognak egy kis tablettát aminek nyugtató altató hatása van, ez azért kell, hogy ne 200-as vérnyomással vigyenek le a műtőbe az izgalomtól. A műtét előtt le kell vetkőzni, van ahol bugyira van ahol teljesen, és eztán betakargatva ágyastul letolnak a műtőblokkba. Ott egy átfektető szobában átraknak a műtőasztalra, ha szükséges, mert mondjuk szőrös a lábad, azt leborotválják. Eztán betolnak a műtőbe, vagy egy előkészítőbe (kórház függő), itt történik a szúrás, szúrás előtt általában néznek egy vérnyomást, pulzust, véroxigénszintet. Magyarul, az ujjadra raknak egy kis fájdalmatlan csipeszt, a karodra meg egy vérnyomásmérő mandzsettát.

Eztán történik a szúrás, fel kell ülni, és előre kell görnyedni, mint a cica, majd mondják, hogy hogyan. Eztán az altatóorvos lemossa a hátad fertőtlenítővel, majd kitapogatja a gerinceden a megfelelő rést. FONTOS gerincérzéstelenítést a harmadik-negyedik derékcsigolya közé szokták általában szúrni, a gerincvelő a második derékcsigolyánál véget ér, tehát ahol szúrnak ott már nem tudnak beleszúrni a gerincvelőbe, tehát ilyen bénulásos beleset nem tud megtörténni. Szóval megkeresi a megfelelő rést oda ad helyi érzéstelenítőt, hogy a tényleges szúrás ne fájjon, eztán egy hosszú de nagyon vékony tűvel beszúr a gerinccsatornába és oda érzéstelenítőt ad. Ez a mutatvány nem mindig sikerül elsőre, de nem kell félni csak annyit fogsz érezni, hogy ott nyomkodnak. Ha sikerült az érzéstelenítés, akkor a lábad elkezd először melegedni, majd zsibbadni, nem fogod tudni, megemelni és mozgatni. Ez az átmeneti bénulás érzéstelenítőtől függően 2-6 órán át tart. Ó és persze szúrás után vissza kell feküdni hanyatt. Nagy eséllyel azt fogják mondani, hogy ne emelgesd a fejed, mert fájni fog. Szóval eztán ha a szúrás az előkészítőben történt akkor betolnak a műtőbe és a sebészek neked esneek, netakarnak ilyen zöld/kék takarókkal lemossák a lábad, majd megműtik. Az anesztes, vagy az asszisztense végig veled lesz és bármi problémád van nekik tudsz szólni. szoktak bódítást adni, hogy tudjon a beteg szundikálni egy kicsit, de ez nem altatás. Fájdalmat elvileg nem érezhetsz, de olyan érzésed, lehet, hogy nyomják a lábadat. Ha fájdalmat érzel szólni kell az anesztesnek, aki ad brutál erős fájdalomcsillapítót.

Műtét után feltolnak az osztályra, felülni szúrástól számítva hat óráig nem lehet (itt is szokták mondani, hogy a fejet se emelgesd). Célszerű vinni ilyen biciklis kulacs szerűt, amiből fekve tudsz folydékot inni. Műtét után sok folyadékot kell inni. Kávét is lehet. Ha érzed, hogy megy ki a zsibbadás, azonnal kérj fájdalomcsillapítót, nem kell megvárni, amíg elkezd fájni a lábad.

Ami sajna ritkán, de előfordul és a legnagyobb probléma a gerincérzéstelenítéssel, hogy másnapra brutál fejfájás tud pár embernél kialakulni, ami fekve megszűnik állva, vagy ülve megjelenik. Ez pár napig, maximum egy hétig tart. Ha ilyet tapasztalsz, akkor sok folyadékot kell inni és kávét. Anesztes súlyos esetben még egy hátbaszúrással kb. két perc alatt el tudja múlasztani, de erre viszonylag ritkán van szükség.


Hát nagyjából ennyit érdemes tudni erről szerintem.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/11Időpont ápr. 27. 15:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm a nagyszerű tájékoztatást!

Mi a helyzet a pisiléssel ugyebár? Mikor lehet felkelni hólyagot üríteni?

Nagydolog nem hiszem, hogy jelentkezne, mert előtte hashajtás lesz.# 2/11Időpont ápr. 27. 15:22 Privát üzenet
Ypszilon1980 nevű felhasználó válasza:

Altatásnál is te lélegzel, ez nem olyan mély altatás lenne, amihez lélegeztető gép kell. De a többi igaz. Van ahol műtét előtt injekcióban adják be a nyugtatót.

Érzéstelenítésnél 4-6 óra múlva kimegy az érzéstelenítő, de előfordul, hogy utána nem tudsz majd pisilni, csak kb. másnap. Mindenesetre pelenkát kell felrakni műtét előtt.A válasz 46%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/11Időpont ápr. 28. 00:00 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Utolsó, 2 évig dolgoztam altatóorvosként, mi lenne ha nem hazudtolnál meg és mi lenne, ha nem írnál hülyeségeket...


Akkor ha altatás... Ez minimum egy laryngeális maszkos narkózis lenne, a maszk berakásának alapfeltétele, hogy elég mély legyen a narkózis, tehát hogy ne legyen légzés, de ha mazochista az anesztes kolléga és van kedve, mondjuk 30 percet kézzel maszkozni akkor is a bealtatásnál a propofol elviszi a légzést, kivéve ha iszonyat felületes narkózist csinálsz, ami rossz a betegnek. Ami igaz, hogyha nincs tubus, akkor elvileg nem a gép pumpál hanem kézzel pumpálunk, de attól még nem a beteg veszi a levegőt. Zárójel bezárva ez az altatásra vonatkozott.


Kedves kérdező amit az utolsó a vizelésről írt szintén baromság. Felnőtt nem inkontinens betegre NEM ADUNK PELENKÁT, mert MEGALÁZÓ. Ha hosszabb mondjuk két óránál hosszabb műtétre számítunk akkor a beteg kap katétert, ez nő esetében ahol a művelet kevésbé fájdalmas még az osztályon történik. Férfi esetében az érzéstelenítés szúrása után a műtőben, tehát férfi esetén ez abszolút nem fáj. A kérdésed annyiból nagyon jó, hogy igen a vizelet probléma lehet, hogy gerincközeli érzéstelenítés után van, hogy a beteg nem tud pisilni, ilyenkor átmenetileg max egy napra katéter kell. Ha a beteg tud pisilni, akkor a műtét napján továbbra sem javasolt felkelnie a fejfájás megelőzésére, viszont kacsába tud pisilni fekve is.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/11Időpont ápr. 28. 00:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ypszilon1980 nevű felhasználó válasza:

Oké, az altatásról nem sokat tudok, ezzel nem vitatkozok, én így tudtam, majd rákérdezek, de nem vagyok ebben szakember.

A másik dologra viszont, a katéterre csak azt tudom mondani, hogy nálunk nem így van. Itt pelenkát adnak, és csak utána, ha nincs vizelet, akkor katétereznek. Akkor ezek szerint ez eltérő intézményenként vagy fekvőbeteg osztályonként, nemrég 2 ismerősömet is így műtötték.A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/11Időpont ápr. 28. 10:41 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Az én lábműtétem után ágytálaztak úgy, hogy különben alattam volt egy pelenka, mert kevés nővér volt, ha nem ért volna oda időben, azt használhattam volna. Számomra sokkal rosszabb és megalázóbb lett volna egy katéter, mint egy pelenka (de ez nem volt kérdés, nem lehetett választani).

A válaszíró 87%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/11Időpont ápr. 28. 13:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nekem is volt lábműtétem (egyszerre műtötték mindkettőt), jobban jártam, hogy altattak. Mivel csontokat véstek, jobb, hogy nem tudom, mi is történt ott velem. Még aznap délután hazamehettem, nem tartottak bent éjszakára. Ágytálat kaptam volna, de ugye nekem nem kell az, frissen műtött lábbakkal majd én megmutatom, hogy f.@sza leányzó vagyok, és ki tudok menni a wc-re. Nem sikerült, az ajtóban elájultam, visszatettek az ágyra. Az ájulás után kb 2-3 órára sikerült végre eljutnom a wc-re. Altatás után nem hánytam, sőt vigyorogva/nevetgélve ébredtem, pedig műtét előtt be voltam parázva rendesen. :-D

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 72%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/11Időpont ápr. 28. 18:44 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ypszilon1980 nevű felhasználó válasza:

Na megkérdeztem aneszteziológustól itt, hogy altatásnál mi van, azt mondta, hogy csak az kell lélegeztetni, aki nem tud, amúgy magától lélegzik a páciens, kb. olyan, mintha aludna.

A válasz 46%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/11Időpont ápr. 29. 16:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Milyen műtétnél mivel altat, hogy magától lélegzik a beteg? Nem mindegy.


Ha propofollal altat be, akkor ott elmegy pár percre a légzés, igaz utána tud váltani gázra amivel vígan lehet lélegezni a beteg, de arra a pár percre amíg a beteg le nem bontja a propofolt kell a rásegítés.


Olyan altatás, ahol egyáltalán nem kell lélegeztetni a beteget, végig magától lélegzik NINCS. Az bódítás, nem altatás, nem narcosis. Olyat meg normális anesztes, hogy olyan mintha aludna soha nem mond! Ez a laikusok legnagyobb és legidegesítőbb tévképzete, és ezért van a szakma megbecsülése a béka segge alatt, mert az altatóorvos csak altat.


Spinálnál, kiegészítésképpen, na ott tényleg magától lélegzik a beteg ha adok egy kis Dormicumot szúrás után, de az megint tök más tészta. Szóval ezt az egész lélegeztetés témát nem lehet így egyetln mondattal lezárni, mert az egész sokkal bonyolultabb ennél. Egyébként mi is azt szeretjük ha a beteg magától szuszog, de ha relaxálni kell, akkor ilyen nincs, és narkózis indukciókor sincs, maximum ha gyereket altatsz be gázzal.A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/11Időpont ápr. 29. 17:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ypszilon1980 nevű felhasználó válasza:

Jó, akkor legyél okosabb, ő így fogalmazott, ha mondanak ilyet, ha nem, lehet, hogy csak nekem mondta így, de hangsúlyozom, hogy mivel nem vagyok ebben szakember, nem tudom kinek mikor miben van igaza. Most ezen nem kell összeveszni, elhiszem neked is ezeket, ilyen részletekbe nem mentünk bele.

A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/11Időpont ápr. 29. 19:13 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Lehetséges, hogy a bódítást semlegesíti a nyugtató?
Gyomortukrozes utan fajhat a gyomrom?
Gyomortukrozes utan mit ehetek?
Akinek jó alvó babája egyszer csak elkezdett rosszul aludni, majd ismét úgymond megjavult, annak melyik időszak, hónap volt a rosszabb alvós szakasz?
1 évesen normális hogy rosszabb az altatás lassan mint újszülött korában? Nagyon fáradtak vagyunk, minden éjjel 6-7x kel.
2 éves korra tényleg több rosszabb alvó kisgyerek is elkezd jobban aludni? Tudnátok példát írni? Ha igen, akkor mi lehetett az oka? Fogzás vagy az idő?

Kérdések az Egészség rovatbólKérdések az Egészségügyi ellátások rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!