Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Vérvételkor a TSH érték...

Vérvételkor a TSH érték kicsit magas lett, viszont a T3 és T4 értékek rendben vannak. Ultrahangon nem találtak semmit. Akkor egyenlőre nem kell rá semmit szednem?

Figyelt kérdés
TSH: 4.54 uU/ml (0.27-4.00 között lett volna megfelelő).
szept. 10. 20:47
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha nincs tüneted, nem vagy terhes, vagy nem szeretnél most terhességet, akkor nem feltétlen kell kezelni. Meg lehet próbálni Normoxilt szedni esetleg, az szelén tartalmú étrend kiegészítő, jó a pajzsmirigyre.

De néha ellenőriztetni kell. Illetve nem árt anti-TPO szintet nézetni.

szept. 10. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Mikor nekem így volt, csak azért kaptam rá gyógyszert, mert gyereket terveztünk. Egyébként néhány héttel később ismét voltam laborban, anti tpo-t nézetett az orvos, akkor már csak 3,9 volt a tsh. Lehet, ha jövő hónapban ismét megnézeted, már a határértéken belül lesz.
szept. 10. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, hasznosak voltak! :)
szept. 10. 21:55
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia!


A normális TSH érték az 2.5 és alatta van. E fölött már csak "átlagos" de nem ideális. Az átlagos értéket úgy veszik, hogy a 3 éves gyermek és a 90 éves idős ember is benne van. A TSH növekszik, ahogy idősödünk, és az idősöknek normális 4.0-s szám az nem ideális egy 20-30 éves testnek.


Ami problémák lehetnek: alapvető pajzsmirigy alulműködési jelek(fáradtság,alvás problémák, levertség, száraz bőr, száraz haj, hízás, szorulás, odafigyelési problémák, emlékezési problémák), illetve a pajzsmirigy az szorosan együtt dolgozik az agyalapi miriggyel (kortizol) és a női hormonokkal is (ösztrogén főleg, de ennek útján a progeszteronnal). Ezek a rendszerekben sajnos az a baj, hogy ha az egyik borul akkor idővel borul az összes többi is és eljön az a pont, amikor már csak gyógyszeresen lehet kezelni.


Valóban, a TSH tud mozogni, de az okát, hogy miért ilyen jó lenne kitalálni, mert nem akarsz addig eljutni, hogy találjanak valamit az ultrahangon. Okok, amik lehetnek:

* pajzsmirigy alulműködés

* jód hiány vagy többlet

* túlsúly

* hashimoto

* magas kortizol

* egyebek (amik annyira gyakran nem fordulnak elő, ezért nem éri meg ide leírni)


Ha nem autoimmun eredetű a dolog, akkor nagyon sok mindent lehet kezelni étkezéssel és extra vitaminokkal. Ilyen pl a szelén (segít a pajzsmirigynek viszont bébitabi az ki tudja üríteni a testből), a D3 vitamin (a legtöbb ember amúgy is hiányos) és esetenként a B12 vitamin (ha mondjuk gyomorgyulladás alapú a probléma és nem szívódnak fel rendesen a vitaminok és ásványi anyagok). De hogy pontosan mi kell, azt egy vérteszt és egy orvos, aki nem csak akkor kezel, ha már baj van meg tudja mondani. Ajánlok egy belgyógyász ÉS endokrinológust, nem csak simán endokrinológust.


- 28L, több éve hashimotos

szept. 10. 23:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, köszönöm neked is a választ. Szóval ha jól értettem az írásodból, enyhe túlsúly és/vagy a fogamzásgátló szedése is okozhatja az emelkedett értéket?


Jelenleg 61 kg vagyok, ami picit sok a 160 cm magasságomhoz, ja és 25 éves. A fogamzásgátlót évek óta szedem (kisebb-nagyobb megszakításokkal), de abba tervezem hagyni hamarosan és átállni valamilyen hormonmentes módszerre.

Belgyógyásznál voltam egyéb betegség miatt, ahol a teljes vérképből derült ki a TSH emelkedése. De ő csak annyit mondott, hogy erre nem kell szedni semmit.. azért megpróbálom másik szakembernél is, meg persze diétázom, abbahagyom a bébitablettát, hátha segít valamit.


Ami még nem lett jó a vérképemben, azok a triglicerid (max érték 150, nekem 182), glükóz (felső határa az éhgyomri értéknek), és a D-vitamin szint kevés.

szept. 11. 11:07
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia!


4-es vagyok.


A te triglicerided még csak "kicsit" magas, viszont ez az érték utalhat metabolizmus felborulására és hosszútávon szívproblémákat okozhat. Ezzel az a baj, hogy a magas TSH is szívproblémákkal van összekötve (hosszan tartó magas TSH-s embereknek nagyobb az esélye, hogy szívproblémák alakulnak ki).


Nem emlékszem, hogy a TB-s teljes vérképben csinálnak inzulint is? Ha nem, akkor érdemes elmenni arra is (endokrinológus csináltat), mert lehet inzulin rezisztenciád, ami okozhat magas TSH-t. Mellé még kell a HOMA index. Cukorterheléses vizsgálattal megnézik a 0, 60 és 120 perces vércukrot, inzulint és néznek egy HOMA-t és ebből lehet tudni. Éppen kezdődő inzulinrezisztenciát simán lehet étkezéssel rendbe hozni, nem kell félni tőle. Sőt, az inzulin diéta az a trigliceridre is jó hatással van, szóval két legyet egy csapással.


Azt, hogy van-e hormonproblémád, ami esetleg eltolta a pajzsmirigyedet majd a fogamzásgátló elhagyása után pár hónappal lehet megmondani, a jelenlegi értékeid nem fognak semmit se mondani a dokinak, mivel "mű" értékek.


Mivel eddig fogamzásgátlót szedtél, ezért feltételezem, hogy képes vagy napi szinten szedni bogyót, úgyhogy kérj vényes D vitamint a dokitól (általában zsíros feloldott D vitamint lehet így kapni, ami könnyebben felszívódik) és azt érdemes kúra szerűen szedni, de majd a doki megmondja hogyan. Azért mondom, hogy napi szinten, mert én nem vagyok képes rá, szóval mi egy nagy dózisban oldottuk meg havi szinten, de annak lehetnek szövődményei :) De én soha nem voltam képes a napi bogyókra sajnos.

Fontos, hogy a D vitamin zsírban oldódó és hatással van az alvó hormonokra, szóval ha megteheted, akkor vagy reggeli vagy ebéd után vedd be.


Ha megengeded, hogy egy kicsit kifejtsem a saját véleményemet a saját tapasztalataim alapján az orvosokról, akkor ajánlanám, hogy egy fiatalabb orvoshoz menj és nőhöz. Eddig az összes férfi orvos, akinél jártam ezzel kapcsolatban elhajtott, hogy vagy semmi bajom (mielőtt diagnosztizálva lettem) és csak fogynom kéne, vagy pedig, hogy teljesen normálisak az értékeim, csak fáradt vagyok (diagnosztizálás után, amikor elmentem dokihoz, hogy valami nem stimm - másik doki volt).

Az endokrinológia mint olyan relatív új doktori ág, az elmúlt 30 évben nagyon sokat fejlődött, és ha egy orvos, aki 30 éve diplomázott azóta nem volt hajlandó fejleszteni magát (van sok ilyen) akkor sajnos lesznek az olyanok, akik közlik veled, hogy "erre még nem kell semmit se szedni" és nem segítenek másban.


Hozzátenném: "semmi bajom, csak fogynom kéne" - kiderült, hogy hashimotos vagyok.

"semmi bajom, csak fáradt vagyok" - kiderült, hogy inzulin rezisztenciám van és valószínűleg gyomorgyulladásom (pont most héten megyek gyomortükrözésre)


Sok sikert és kérdezz még bátran, hátha tudok segíteni, akár abban, hogy mit kérdezz a dokitól stb

szept. 11. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi, ment megint a zöld kéz😊
szept. 11. 15:21

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
