Szív katéteres vizsgálatot (szív koszorúerek vizsgálata) kiváltja az angio-CT?
Akinek volt már ilyen angio Ct, írna róla légyszi? Látták rajta az elváltozást, és így megúszható az invazív vizsgálat (katéterezés)?
Köszönöm, ha ír valaki.

válasza:Nézd. Nekem ugyan nem angio CT-m volt, csak agyi, de ugye a CT egy rétegezett felvétel az adott szervről, míg a katéteres beavatkozás egy mini műtét. A szívritmuszavarom miatt volt katéteres műtétem is.
Na most: ha csak szív UH-t, vagy CT-t csináltak volna, az semmiben nem befolyásolta volna a betegségemet. Szükséges volt a katéteres beavatkozás.
Vagyis: nem, nem helyettesíti a CT a katéterezést, ha az ereidnek például eltömődése, szűkülete van. A CT max az elváltozás mértéket, és pontos helyét mutatja.
(egy volt egészségügyes)
Köszönöm, hogy írtál.
Akkor maximum annyi lenne az előnye a CT-nek, hogy ha rendben lenne minden, és nem lenne koszorúér szűkület, akkor az kiderülne a CT-vel, és nem kellene az invazív beavatkozás (katéterezés).
De: mivel nyilván gond van (nagy arányú kamrai extraszisztolé), így esély sincs arra, hogy a CT negatív lesz. Tehát a vége mindenképpen katéterezés, ha jól értem.

válasza:Igen, jól érted. És ne félj a műtéttől. Mondom ezt úgy, hogy rettegtem tőle, és altatást akartam volna (nem kellett, talán az altatásnak nagyobb lett volna a kockázata), de két helyről (nyaki aorta felülről, és comb aorta - lágyéktól felvezetve) tolták a katétert, és nem is érzetem volna semmit, ha a doki véletlen kicsit el nem mozdította volna az alsó szondát.
Hamar túl lehet lenni rajta, viszont a műtét után egy napig nem lehet felkelni. (Én pl. a pisilést nagy nedvszívó, hatalmas pelussal oldottam meg, mert wc-re sem lehet menni.)
Ne félj, nem lesz gond, ha műtétre lenne szükség.

válasza:Nekem ez 2015-ben volt, a doki azt mondta 95%-ban hozott helyre (nem értem, miért nem 100%), és azóta 1x volt szívritmuszavarom, szóval igen, mondhatni használt. Amikor bent feküdtem, a szobatársam azt mondta, hogy neki már harmadszorra csinálják a műtétet, hol fagyasztva, hol kauterizálva ("égetve"), de neki addig kiújult. Szóval nem mondom, hogy nem újulhat ki, de hosszú ideig lehetsz tünetmentes. (Ha jól emlékszem, nekem is kauterizálták.)
Egyébként a vérnyomásom magas, és lassan egy éve szedem rendszeresen a gyógyszert, elképzelhető az is, hogy a gyógyszer mellékhatása az okozott szívritmuszavar. Meg hát stresszelek is néha, ez is lehet egy ok.
Kapcsolódó kérdések:
A helyzet a következő: Sajnos nagyon nem emlékszem a pontos évekre stb de általános iskolás koromban éjszakai fogszabályzót hordtam mert elvileg "előrébb" akarták húzni az állkapcsom mert nem volt teljesen jó a harapásmintám. Gyűlöltem, utáltam és gyerekként még...
például addiktológiai vagy pszichiátriai kezeléseket? Akkor is hozzáférnek, ha az önrendelkezésnél tiltó állapotot állítottam be?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!