Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Inszomnia ilyen fiatalon? Van...

Inszomnia ilyen fiatalon? Van másnak is?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 19/f vagyok, és alvásproblémáim vannak. A problémám az, hogy az éjszaka közepén felébredek, és képtelen vagyok visszaaludni. Már kiskamasz korom óta vannak problémáim, de azóta erősebbek lettek. Régebben csak időnként felébredtem éjszaka, majd simán visszaaludtam. Most már viszont sokkal gyakrabban ébredek fel (majdnem minden éjszaka, de sokszor egy éjszakán belül 2-3-szor.

Ez érthető okokból eléggé megnehezíti az életemet, sokszor vagyok napközben fáradt. Idén fejeztem a gimit, és sokszor volt gond, hogy napközben nagyon fáradt voltam. Nyáron most jobban vagyok, mert kötetlen az alvásidőm, ha rosszul alszom, tovább az ágyban maradhatok.

Orvosnál is voltam a problémámmal, de nem tudott érdemben segíteni. Azt mondta, mindent rendben talált, és csak pár jótanácsot tud adni (pl koffein és alkohol kerülése, kékfény kerülése este, sötét hálószoba, ne egyek nehezet alvás előtt stb...) de ezek nem segítettek érdemben.

Volt valakinek hasonló problémája? Mit csinált?

Szeptembertől kezdem az egyetemet, és végképp nem tudom hogy fogom így végigcsinálni, hisz ha minden igaz, ott sokkal jobb teljesítményre lenne szükség mint gimiben.

aug. 21. 22:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%
Ki kell vizsgáltatni, alváslabor, neurológus, CT, MR, hormonvizsgálatok. Gondolom háziorvosnál voltál a problémáddal, kíváncsi lennék mit talált "rendben", mert nagyon korlátozott eszközei vannak egy ilyen probléma kivizsgálására. Menj vissza és mondd meg, hogy a tanácsai nem segítettek, nyilván komolyabb a baj, indítson el a megfelelő szakorvosi irányba, mert az életminőségedet rontja a dolog és évek óta tart.
aug. 21. 23:07
 2/13 anonim ***** válasza:
78%

Nekem gyakorlatilag az egész gyerekkoromat végigkísérte a kialvatlanság (ahogy egyébként anyukámét és az ő anyjáét is). Egyszerűen képtelen voltam 22-23-nál előbb elaludni, már ovisként is azzal zsibbasztottam a szüleimet, hogy a digitális órán nézegettem és mondogattam nekik a számokat olyankor. De kelni persze nyilván kellett. Tinikènt az elalvás már kitolódott éjfél-éjjel egy körülre, de kelnem már 5-5:30-kor kellett. Mocsok szar volt, általában du aludtam egy-másfél órát, mert tanulni se volt erőm, de ha kihagytam, akkor se aludtam el korábban.

Nekem egyedül akkor oldódott meg a dolog, mikor elkezdtem délutános vagy éjszakás műszakban dolgozni. Na azóta rohadt jókat alszom, mint még életemben soha. A korán kelés ellenben visszahozza ugyanazokat a gondokat. Pontosabban nem felkelni nem tudok, hanem elaludni se előtte vagy ha igen, óránként felébredek, fél óra, mire visszaalszom. Konkrétan stresszben van a szervezetem, hogy kelni kell.

Nem állítom, hogy nálad is ez van, de ki tudja. Nekem is rendben volt minden laborértékem, nem ettem tele magam, nem képernyőztem, nem ittam koffeint stb, sőt mèg a Valeriánát, melatonint meg ilyeneket is kipróbáltam, de halottnak volt a csók. Igaz, alvásvizsgálaton nem voltam és mivel más bioritmussal helyreállt a dolog, ezért nem is akarok már menni, de ha van rá lehetőséged, akkor azért érdemes utánajárni. Már csak azért is, hogy ne szenvedj 24-25 éves korodig, mint én.

aug. 22. 04:31
 3/13 anonim ***** válasza:
60%
Ugyanúgy vagyok, mint az utolsó válaszoló! Több éve éjszakás vagyok, és jókat tudok akudni, kivétel ha korán kell kelni!
aug. 22. 07:27
 4/13 anonim ***** válasza:
80%

Ha éjszaka felébredsz, és nem tudsz visszaaludni, kelj fel, végezz valamilyen monoton, megnyugtató tevékenységet (pl. olvass könyvet, hallgass halk zenét). Csak akkor menj vissza az ágyba, ha már újra fizikailag elnehezültek a szemeid és álmos vagy. Ha megint felébredsz, ismételd meg a folyamatot.

Fix ébredési idő, kelj fel minden nap ugyanabban az időben, függetlenül attól, hogy mennyit aludtál éjszaka vagy mikor tudtál elaludni.Ez segít beállítani a belső biológiai órádat

aug. 22. 07:29
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, azt próbáltad, hogy mindig, minden éjszaka azonos időpontban fekszel le és kelsz fel?

Háziorvos tud beutalót adni alvásvizsgálatra, nézd meg milyen intézmény van hozzád közel: [link]

aug. 22. 08:22
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy írták, alvásdiagnosztika. Nekem is gondjaim voltak, nálam alvási apnoét diagnosztizáltak, azóta CPAP készülékkel alszom, minden gond megszűnt. Szóval megéri elmenni.
aug. 22. 08:33
 7/13 anonim ***** válasza:
2-es: de a kérdezőnél egyáltalán nem ez a probléma.
aug. 22. 08:37
 8/13 anonim ***** válasza:
50%
Klíma 18 fokra és rögtön jobb lesz az alvásod.
aug. 22. 09:32
 9/13 anonim ***** válasza:
89%

Most már az is rontja a helyzetedet hogy eleve parázol hogy fel fogsz ébredni.

Szerintem valami nyugtatóra van szükséged de nem gyógyszerre gondolok.

Vény nélkül kapható a magne b6. Mind a magnézium mind a b6-vitamin segíti az ellazulást. Egy próbát megér nem veszíthetsz vele. Javasolják még az L triptofánt és a glicint is mint alvás segitő táplálék kiegészítőket.

Elég fiatal vagy ahhoz hogy éjszakai magas vérnyomásod legyen de ezt se lehet kizárni. Nyilván ehhez orvos segítsége kell.

aug. 22. 09:52
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Voltam vérvételen, az orvos megmérte a vérnyomásom, testsúlyom, lélegzésem stb... Azt mondta, nem lát kóros elváltozást, és mivel csak enyhén okoz problémát a helyzet, ezért életmódbeli változtatásokkal tudok javítani.

Egyébként alapjáraton minden nap ugyanakkor fekszek és kelek, csak most nyáron más egy kicsit (mert ha nagyon fáradt vagyok, tudok még pihenni, de tapasztalataim szerint ez nem ront a problémán). Koffeint, alkoholt stb... nem fogyasztok, este nem gépezek...

Nem úgy kell elképzelni, hogy felébredek éjjel és egészen reggelig fennvagyok, nem ez a helyzet (talán félreérthetően írtam). Idővel újra elalszom. De amikor felébredek, hirtelen éber vagyok (mint ha reggel lenne), és ezért azonnal nem tudok elaludni, de általában 1 órán belül igen. Iskolaidőben általában nehezebben, mert akkor sokszor nagyon bestresszeltem ezen. De összességében nem az a helyzet hogy kb meghalnék mert 2 órát alszom naponta és nem tudok többet aludni, hanem hogy töredezett az alvásom, emiatt ha 8 órát fekszem is az ágyban, akkor is 5-6 órát alszom, és fáradtan jövök ki. Suli időben meg nincs időm 11 órát az ágyban lenni hogy 8 órát aludjak.

aug. 22. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Mit tudok ezzel kezdeni hogy ne ébredjek fel sokszor?

Az utóbbi időben többször is felébredek arra hogy mosdóba kell mennem(meg reggel is egyből mennem kell) Nem is emlékszem mikor aludtam át egy éjszakát rendesen Alvás előtt mindig elmegyek és próbálok nem inni de akkor meg kiszárad a szám Ha max 1 kortyot iszok...

A kialvatlanság, inszomnia akár 20-30 ponttal is csökkentheti az IQ-t?

Az utóbbi években rosszul alszom és hát a kognitív teljesítményen messze nem a régi. Nehezen jegyzek meg dolgokat, nem találom az összefüggéseket, hamis következtetések. Alvás nélkül gyakorlatilag egy buta embernek számítasz?

Gáz ha 17 évesen van hogy anyukámmal alszok?

Nekem 13 éves korom óta inszomniám van, emellett pánikbeteg is vagyok, folyton szorongok. Az elején rohadt nehéz volt az alvás, a szüleim gyakran aludtak velem, így könnebben ment. Ez egyre kevésbé fordult elő egy idő után, máig már csak annyi maradt, hogy ha havonta...

Mit csináljak ha attól félek hogy nem tudok aludni és emiatt már tényleg nem tudok aludni?

egyik éjjel valamiért nem tudtam aludni azóta ezen félek és már a következőn sem tudtam pedig nagyon fáradt voltam.

Mi problémám lehet?

Sziasztok! Régóta nem jó a mentális egészségem, de 7 hónapja egyfolytában rosszabbodik. Mindennap alkoholt iszok, hogy elmenekülj a problémáim elől, mindig kell valakivel lennem, nem tudok egyedül maradni, félek valamitől, leginkább önmagamtól, nem birok önmagammal...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!