Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Egészség » Egyéb kérdések

A kérdés

Oké emberek, miért rossz a "huzat"? Mitől és miért lehet "huzatot kapni"?

Mint racionálisan gondolkodó emberke, aki hisz a megmagyarázható ok-okozati összefüggésekben, nem értem, miért mondják egyes emberek, hogy a "huzat" nagyon veszélyes dolog, mert a megfázástól az izombénuláson és idegösszehúzódáson át az agyvérzésig (és így akár halálig) mindenfélét okozhat.


Az én értelmezésemben a "huzat" az egy lakáson, épületen belüli légáramlás, vagyis szél. Ami bejön valahol és kimegy valahol. A levegő, hacsak nem hideg odakint is, akkor huzatként sem lehet hideg, csak mozog, és szélhez képest meglehetősen lassan. A gyorsan mozgó levegő (lásd ventillátor) kelthet hideg érzetet, de akkor sem lesz hidegebb a levegő, és soha senki sem mondta még, hogy ventillátortól lehet huzatot kapni, pedig az a levegő gyorsabban mozog.


Ezért nem értem, miért okozna egy lassú, nem hideg szél olyan dolgokat, amiket még erősebb, hidegebb szél se okoz kültéren. Velem szemben viszont mások, főleg idősebbek megmagyarázhatatlan, szinte mágikus képességekkel ruházzák fel a huzatot, de maguk sem tudják megmagyarázni miért, mindenki csak másokról hallott, meg másokat látott, akiket "bántott a levegő".


Őszintén nem értem, valaki lenne szíves elmagyarázni nekem miért lenne veszélyes a huzat? El fogom hinni, ha valaki ad rá valamilyen logikus, biológiai-fizikai-kémiai magyarázatot.Keress kérdéseket hasonló témákban: huzat, szél, levegő, légáramlás, ventilátor, bénulás, agyvérzés, betegség, legenda, fizika

 2012. júl. 26. 16:17  Privát üzenet  

A válaszok
1 2
Azokra veszélyes, akiknek valamilyen betegsége van, mert az felerősíti, vagy előhozza.

A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/13Időpont 2012. júl. 26. 16:26 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A huzat egy eléggé "éles" széláramlás, akkor is, ha nem túlzottan hideg, az érzékenyebbeknél érthető módon fülbántalmakat, fejfájást, szemfájdalmat okozhat.Vagy meghűlést.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 73%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/13Időpont 2012. júl. 26. 16:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

2. kommentelő:

Megmagyaráznád mit értesz "éles" alatt? Miben más a huzat és a szél, ami odakint fúj? Ez a különbség miért befolyásolja az emberi testet?# 3/13Időpont 2012. júl. 26. 16:55 Privát üzenet
Ha átizzadt testet ér hidegebb szél, vagy huzat, vagy ventillátor, akkor lehet ártalmas mindegyik, nekem pl. kiszárítja a szemem a ventillátor és begyullad az arcüregem, utóbbi hajlamos rá, tehát csak kihozza az alapbetegségemet.

A válaszíró 83%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/13Időpont 2012. júl. 26. 17:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Keress rá a neten, van olyan, hogy huzatérzékenység. Az orvosok sem igazán tudják az okát, és emiatt rendesen gyógyítani sem tudják. Vannak különböző elméletek.

A válaszíró 61%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/13Időpont 2012. aug. 19. 23:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A huzat mindenkire ártalmas, csak van, aki hamarabb lesz rosszul és beteg tőle, van, aki kevésbé vagy hosszabb idő után. Egyáltalán nem lassú levegő, pláne, ha kinn erősen fúj a szél!


Vannak huzatérzékeny emberek - mint pl. én is - akik egyébként teljesen egészségek, fiatalok, MÉGIS hamar megérzik a huzatot.


És valóban nagyon sok bajt lehet összeszedni általa.


És én most mondom: a ventillátortól hamar huzatot kapok, ezért nem is szoktam használni, csak plusz negyven fokban, akkor is a padlón tartva a (max. 30 cm magas) készüléket.


Egyszerűen csak el kell tudni fogadni, hogy vannak huzatérzékeny emberek, és ezt tolerálni, nem pedig okoskodni és magyarázatokat követelni. Majd ha a te gyerekednek vagy a kutyádnak lesz tüdőgyulladása a huzattól, és te ülsz fölötte tehetetlenül, hogy vajon meghal-e reggelre vagy sem, akkor leülhetünk racionalizálgatni. Addig pedig egyszerűen csak fogadd el, hogy van ilyen és ne okoskodj. Nagyon visszatetsző dolog, pláne azért, mert nincs igazad.A válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/13Időpont 2014. febr. 7. 14:45 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

"Egyszerűen csak el kell tudni fogadni, hogy vannak huzatérzékeny emberek, és ezt tolerálni, nem pedig okoskodni és magyarázatokat követelni. Majd ha a te gyerekednek vagy a kutyádnak lesz tüdőgyulladása a huzattól, és te ülsz fölötte tehetetlenül, hogy vajon meghal-e reggelre vagy sem, akkor leülhetünk racionalizálgatni. Addig pedig egyszerűen csak fogadd el, hogy van ilyen és ne okoskodj. Nagyon visszatetsző dolog, pláne azért, mert nincs igazad."


Legutolsó:

Szerinted mi a t*köm viszi előre a világot, ha semmire sem kérdezünk rá? Elég volt abból, hogy a huzatra azt mondjuk, hogy "rossz", és kész, annyiban kell hagyni, mert aki rákérdez, az hülye. A huzattól csak mi közép-kelet-európaiak félünk ennyire, szinte már természetfeletti erőnek tekintjük.


Mégegyszer:

NEM A HUZAT betegít meg, hanem a baktériumok vagy vírusok a szervezetben. Ez nem okoskodás, ez TUDOMÁNY, akár belehaltak emberek a "huzatba", akár nem.


Régen az emberek azt tartották, hogy a Föld lapos. Meg azt, hogy a Föld a világ közepe. Kicsivel később ott volt az éter és a flogiszton elmélete. Azóta felfedeztük a Naprendszert és az atomokat. És rájöttünk, hogy a betegségeket nem levegő, vagy víz, hanem kórokozók terjesztik. Jobban meg tudjuk magyarázni mi miért történik, és azért, mert rákérdeztünk a tudománnyal.


Ha ez neked visszatetsző, akkor barlangban kéne élned, ahol semmit se kell senkinek megmagyarázni...# 7/13Időpont 2014. febr. 12. 17:34 Privát üzenet
Geli tibi nevű felhasználó válasza:

Maga a huzat nem okoz semmit. Viszont kiválthat egyes betegségeket. A huzat csak egy nyomás kiegyenlítődés, ha a ház két oldalán különböző a hőmérséklet, elindul a levegő. Ha szél van kint az ugye triviális, hogy bejön az ablakon...

Na szóval a megbetegedést a baktériumok, vírusok és gombák okozzák. Hogy védekezik ez ellen a szervezet? Limfociták fognak fagocitálni, magyarul elpusztítják a betolakodót. Az immunrendszer akkor működik jól, ha a test hőmérséklete minél magasabb. A huzat/szél ezt a hőmérsékletet csökkenti drasztikusan így az immunrendszer legyengül, a vírusok, gombák pedig elszaporodnak.

Magáról a hűtésről is kéne még beszélni. A hűtés hatékonyságát alapvetően két elem határozza meg: a hűtőközeg hőmérséklete és az áramlási sebessége.

Lehet, hogy nem olyan hideg a huzat, nem érzed hidegnek, viszont gyors, nagyon gyorsan mozognak a részecskék így igen aktívan hűt. Ha a testhőmérsékleted 36,6 fok, akkor egy 35-36 fokos szél is pillanatok alatt le tud téged hűteni, miközben ezt a szelet te melegnek érzed. Az ember fix testhőmérsékletű (nem úgy mint a kígyó...), így minimális 0,5 - 1 fokos ingadozásnak is nagy hatása van az emberi szervezetre.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 50%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/13Időpont 2014. jún. 13. 17:11 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Sem "biológiai-fizikai-kémiai" magyarázat nem szükséges, a tapasztalat éppen elég. Nemcsak most, hanem fiatal koromban is érzékeny voltam a huzatra. Torok-fül-arcüreg bántalmak, megfázás, különösen, ha a hátamat éri a huzat. A lakást pedig bármily hihetetlen, lehűti. Örök vitatéma a férjemmel, mert ő nem huzatérzékeny, a leizzadt testével odaáll a ventillátor elé, és kutyabaja. Tehát, vannak huzatérzékeny és nem huzatérzékeny emberek. Ennyi. Tudományoskodás nélkül.

A válasz 31%-ban hasznosnak tűnik.
# 9/13Időpont 2015. júl. 10. 10:53 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Kedves 9-es válaszoló!


Elhiszem én, hogy van aki érzékeny a huzatra, van aki nem. De engem az is érdekel, hogy miért. Mindennek van egy oka. Anyagi világban élünk, aol, bármilyen furcsa is, de mindent a fizika irányít, aon belül a kémia, amire a biológia épül, ha élőlényekről van szó. Az, hogy a huzatérzékenységre akarok konkrét magyarázatot, az nem azt jelenti, hogy feleslegesen tudományoskodnék, hanem azt, hogy a középkor emberével szemben érdekel, mi mozgatja a világot, és nem hiszek a megmagyarázhatalan dolgokban. A szelet és az áramot se látjuk, mégis van alapjuk, nem olyanok, hogy egyik ember ezt mondja róluk, a másik meg azt. Én csak azt szeretném, hogy a huzat ne legyen már ez a mumus a magyar fejekben, hanem igenis próbáljuk meg kideríteni, egyáltalán mi is az, amiről annyit vitáznak a huzatérzékenyek, meg a huzatra nem érzékenyek.# 10/13Időpont 2015. júl. 20. 22:23 Privát üzenet
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Visszatérő rossz álom, mi okozhatja, mitol tortenhet ez?
Mi van akkor ha a tea rossz ízű nem olyan aminek lenni kellene?
Huzatot kaphattam?
Par hete kezdodott. Egesz ejszaka hasmenesem volt, kb orankent jartam a wcre. Napokig tartott. Azota eleg gyakran megy a hasam, rossz a kozerzetem, gorcseim vannak. Fejfajas is...
Milyen tünetei vannak, ha huzatot kapok?
Bejárati ajtón beáramló hideg ellen valami tipp?

Kérdések az Egészség rovatbólKérdések az Egyéb kérdések rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!