Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Magas hisztaminszintre van-e...

Magas hisztaminszintre van-e valakinek bevált méregtelenítő kúrája, vagy hisztamin szegény diétája, amit már kipróbált, és bevált neki?

Figyelt kérdés
Fontos lenne, egyébként egy 14 éves lányról van szó, és neki szeretnénk beiktatni egy olyan méregtelenítő kúrát,ami kitisztítja a szervezetet,és lehetőleg amiket eszik,iszik ne legyen a táplálékban sok hisztamim. Köszönjük a válaszokat előre is,nagy segítség lenne!! :)

2012. aug. 14. 11:00
 1/8 anonim ***** válasza:
nincs allergiája? mert akkor szokott magas lenni a hisztamin, amire szedi kellene antihisztamint.
2012. aug. 14. 11:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
De,kolinerg urticariája(csalánkiütés) van, és szed rá antihisztamint,de szeretnénk emellett egy kúrát is kipróbálni.
2012. aug. 14. 11:18
 3/8 anonim ***** válasza:

ha tudjátok mitől van egyáltalán a csalánkiütés, akkor azt az okot kellene megszüntetni, mert az váltja ki a magas hisztaminszintet. itt egy cikk amit találtam:


Mi okozza önnél a csalán kiütéseket? Ez krónikus állapot azért javasolta orvosa a hisztamin szegény étrendet?

Javaslom következő oldalak át böngészést is mindenképpen fontosnak tartanám a kiütések kiváltó okának megtaláláslást.

[link]

[link]


Illetőleg néhány fontosabb dolog:

Hisztamint tartalmazó vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek:

- halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra,

- érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, stilton, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt,

- alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör,

- húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús,

- zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, savanyú káposzta, paradicsom, ketchup, eper, papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém,

- egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő.


Hisztaminérzékenységnél érdemes hisztaminszegény diétát tartani.

A beteg az érleléssel készített élelmiszereket teljesen hagyja el, vagy csak ritkán, kis mennyiségben fogyassza őket.

Az avokádó és a banán rengeteg hisztamint tartalmaz természetesen is, ezért ne fogyassza őket.

A tárolás idejével arányosan nő a hisztamintartalom is. A hisztamin nagyon hőstabil anyag, ezért fagyasztásra, főzésre, sütésre sem bomlik le.



A vörösborban jelentősen több (40-80 mikrogramm/liter) a hisztamin, mint a fehérben (10-40 mikrogramm/liter), különösen a régebbiekben.

Az ananászban, eperben, papajában, kakaóban és a tenger gyümölcseiben ugyan nincs túl sok hisztamin, de ezek jelentősen megkönnyítik a szervezetben a biogén amin hízósejtekből (a hisztaminok itt raktározódnak) történő felszabadulását.

A csokoládé gátolja a hisztamin lebomlását, ezért ne fogyasszon sokat.

Az elkészült ételeket azonnal célszerű elfogyasztani. Ha valami több, mint egy órát állt hűtés nélkül, már ne egye meg, mert a baktériumok gyorsan elkezdik a bontást, és óriási mennyiségben keletkezik hisztamin az ételben.

Ha valaki hisztaminérzékeny, az feltétlen jelezze ezt orvosának, amikor receptet írnak fel neki.


Bizonyos halaknak (makréla, tonhal) a bennük bekövetkező bomlási folyamatok (és a feldolgozás előtti helytelen tárolás) miatt rendkívül megnőhet a hisztamintartalma.

A halak és a tenger gyümölcseinek többsége teljesen frissen és fagyasztottan nem okoz gondot , de ha már hosszabb ideje állnak, akkor rendkívül gyorsan megindul bennük a baktériumok hatására a hisztmintermelés. Ezért ha valaki hisztaminérzékeny, csak akkor egyen belőlük, ha azok biztosan teljesen frissek. A mirelit mindig kevesebb hisztamint tartalmaz, mint a hűtőben több napig tárolt étel. Konzerv és füstölt halfélét semmiképpen nem tanácsos fogyasztani.


Különösen oda kell figyelni az alkoholokra, mert az alkoholos italokban rengeteg biogén amin található. Ezenkívül az alkohol gátolja a hisztamint lebontó enzim működését, ezért még a hisztaminmentes alkoholos italok is gondot okozhatnak. A legjobb, ha a beteg az étkezések előtt, alatt és közvetlenül utána nem iszik alkoholt, legfeljebb minimum 3 órával később, és akkor is csak garantáltan hisztaminmenteset! A tömény alkohol (pálinka, rum, konyak) különösen veszélyes lehet.


Komoly veszélyt jelenthet a gyógyszerszedőknek, ha a bevett gyógyszer kölcsönhatásba lép az elfogyasztott (hisztamintartalmú) élelmiszerrel. Ugyanis több orvosság gátolja a hisztaminlebontó enzimet, és emiatt a szervezetet elárasztja az allergiás tüneteket kiváltó biogén amin.

Ilyenek az egyes fájdalomcsillapítók (aszpirin), izomlazítók, kemoterápiás szerek (daganatos betegeknek), a niacin (B3-vitamin), sok antibiotikum (akár az elfogyasztott húsokban és tejben található is) és azok lebomlási termékei, több adalékanyag, vérnyomáscsökkentők, hashajtók, hormontabletták és fogamzásgátlók többsége.



A hisztamin-anyagcserét jelentősen befolyásolják a röntgenkontrasztanyagok és az altatáshoz használt szerek is. Ezért a hisztaminérzékenyeknek kontrasztanyagos vizsgálatok és altatásban végzett műtétek előtt antihisztamin-hatású gyógyszert kell bevenniük. Hisztaminérzékeny betegnek feltétlenül tájékoztatnia kell a beavatkozást végző orvost, mert annak elmulasztása súlyos allergiás tünetekhez is vezethet.

2012. aug. 14. 11:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Voltunk bőrgyógyásznál,aki elküldött különféle vizsgálatokra, hogy megtaláljuk a kiváltó okot,de semmi sem derült ki. / pajzsmirigy,hasi kismedence-ultrahang,fül-orr-gégészet,fogászat,stb/ A kiütése hidegre,vízre,melegre,izzadásra jön ki, és ekkor valami miatt/ belső ok/ szabadul fel hisztamin a szervezetében. Sok mindent mondtak már,immunológushoz fogunk elmenni,de addig úgy gondoltuk,egy kúrát mindenféleképpen beiktatunk. Köszönjük a válaszokat,sokat segített,nyugodtan írhattok még!( akár a kiütéssel,akár a kúrával kapcsolatban)
2012. aug. 14. 12:06
 5/8 anonim ***** válasza:
Nekem 2 évig volt csalánkiütésem. Rájöttünk, hogy a festék és a vegyszer okozta. A tej és a hal, valamint a gomba is okozhat csalánkiütést. Rá kellene jönni, hogy mi okozza.
2012. aug. 16. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Értem,csakhogy ez nem is olyan egyszerű.Bármikor kimegy a levegőre,és esetleg fut, kiütéses lesz. Gondoltunk a legvégső megoldásra,ami a stressz lehet,mivl ugyan fiatal,de elég sokat stresszel,és a bőre okozta irritáció is egy stressz-helyzet,ettől jöhet ki neki.
2012. aug. 17. 12:04
 7/8 anonim ***** válasza:
Azóta mi történt? Hisztamin-intolerancia vizsgálat volt?
2013. aug. 6. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:
Nekem is ilyesmi problémám van csak nekem rengeteg pattanás és nagy kiütések jöttek ki karomon, hátamon, vállamon de ezek nemnagyon múlnak el. Ki fogom próbálni a "Food Detective" allergia és ételintolerancia tesztet, mert elméletileg egy kimutatja ha van valami, nem úgy mint a labor vizsgálatok. Ha nem oldódott még meg a probléma, akkor én ezt ajánlanám kipróbálni.
2016. máj. 11. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!